brat i siostra - moga być z nich małe kociaki. Hormony? s2.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 20, 2003 9:21 brat i siostra - moga być z nich małe kociaki. Hormony? s2.

Jak w temacie. Zaczynam poważnie obawiać się (obawiać?!! Zawsze chciałam!) że Tango to kotka. Grafit to murowany chłopak. W poniedziałek idziemy do weta.
Przyuważyłam, że sutki ma jakieś większe niż Grafit i ciemniejsze, ale nie wiem, czy to cokolwiek znaczy. Do tego wydaje mi się, że ma "przecinek" ale może sierść się tak układa. Dobrze, że imię w miarę neutralne. ;)

Ale teraz zastanawiam się czy brat może pokryć siostrę? Jeśli są razem od małego? Gdzieś czytałam, że jak się razem wychowują, to wtedy instynkt podpowiada im, by szukać partnera gdzie indziej. Czy to prawda??? i czy zadziała u niewychodzacych kotów?
Nie chcę mieć małych kociaków, nie mogę sobie na to pozwolić, bo nie będę miała co z maluchami zrobić.
Jak wtedy ich kastrować? Jak będę biegać co tydzień do weta, to jest szansa, że wyłapie on moment kiedy można/trzeba ciąć? I kiedy można najwcześniej ciąć i kto idzie w pierwszej kolejnosci?

Kiedy najwcześniej może nastąpić krycie/ pierwsza ruja?

Rany, od tygodnia mówię Tango, że chciałabym, aby był kotką. :D
Ostatnio edytowano Nie wrz 21, 2003 6:15 przez Sasannka, łącznie edytowano 4 razy
Sasannka
galeria moich maluchów: http://sasannka.xpect.pl/e4u.php/ModPages/ShowPage/46
Grafit Obrazek Tango Obrazek

Sasannka

Od: Pt sie 29, 2003 16:05

Post » Sob wrz 20, 2003 9:24

Niestety, pokryć może, tym bardziej, że ciężko "złapać" partnera gdzie indziej.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Sob wrz 20, 2003 9:27

Obawiam sie ze z wylapaniem momentu moze byc problem :-(
I niestety oczywiscie tu instynkt zadziala ale inaczej... jak sie nie ma wyboru to sie lapie co jest pod reka ;-) (jak jest sie zrujowana kotka). Na dodatek pierwsza ruja moze byc niezauwazalna...
nie wiem ktore jest bezpieczniej wykastrowac pierwsze...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Sob wrz 20, 2003 9:58

o ile mi widomo to po sutkach nie u kotow plci nie poznaje 8O :wink:

Wez oba kotki kolo sibie i sprawdz dokladnie im pod ogonkami czy jest jakakolwiek roznica miedzy nimi.
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Sob wrz 20, 2003 10:04

lidiya pisze:Wez oba kotki kolo sibie i sprawdz dokladnie im pod ogonkami czy jest jakakolwiek roznica miedzy nimi.

Tak zrobiłam... moje niewprawne oko mówi mi, że jest różnica. I to poważna. Wieksza niż 2 tygodnie temu. 8O Niewprawne oko TŻ też mówi mu, że jest różnica. Ale my pierwszy raz oceniamy wygląd okolic podogonowych. Do tego Tango jest czarny/a, więc to trochę utrudnia ocenę.

Ale jest wesoło! :roll: :D
Sasannka

Sasannka

Post » Sob wrz 20, 2003 10:20

Sasanko, nie wiem czy wiesz, ale Brucek i HrupTak to rodzenstwo :-) . Nie dorobily sie potomstwa, choc znam Twoje obawy :roll: . Uznalam, ze najlatwiej rozpoznam chwile kiedy zacznie dojrzewac kocur i tak tez sie stalo. Zmienil zapach i zaczal szalec, wiec ok. 8 m-ca zostal wykastrowany Brucek. W zwiazku z tym moglam juz spokojnie czekac na pierwsza rujke malej,. HrupTak dostala ja dopiero po skonczeniu roku i wtedy poszla do sterylizacji. Gdybym mogla w czyms pomoc pisz :lol: .
BTW ile w tej chwili maja Twoje kociaki?
Ostatnio edytowano Sob wrz 20, 2003 10:30 przez Anja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Sob wrz 20, 2003 10:23

Anja pisze:Sasanko, nie wiem czy wiesz, ale Brucek i HrupTak to rodzenstwo :-) . (...) Gdybym mogla w czyms pomoc pisz :lol: .
BTW ile w tej chwili maja Twoje kociaki?

Och, super, dzięki. Trochę się martwię.

Maluchy urodziły się 20 lipca (Deli - dziękuję za poprawkę), więc mają teraz dokładnie 2 miesiące. W poniedziałek do weta - szczepienie i diagnoza płci :)

Zawsze szybciej dojrzewa kocur?
Ostatnio edytowano Sob wrz 20, 2003 14:15 przez Sasannka, łącznie edytowano 2 razy
Sasannka

Sasannka

Post » Sob wrz 20, 2003 10:29

Sasannka pisze:Zawsze szybciej dojrzewa kocur?

Oczywiscie, ze nie zawsze, ale jego dojrzewania nie sposob przeoczyc :lol: . Wydaje mi sie, ze jezeli maluchy maja ok. 2 m-cy to masz przed soba 3-4 m-ce wzglednego spokoju, i dopiero za jakis trzeba wrocic do tego tematu.
Poszukaj na Forum informacji objawach rujki i jak dojrzewa kocur i pod tym katem obserwuj maluchy (ale teraz jest na pewno za wczesnie na jakiekolwiek obajwy). Jak cos Cie zacznie niepokoic, wtedy natychmiast pisz i forumowo przedyskutujemy sytuacje :-) .

Pozdrowienia dla rodzenstwa :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Sob wrz 20, 2003 10:42

zajrzyj da watku ary o Atenie i Zephyrku. to tez jest rodzenstwo i w czwartek oba byly kastrowane (maja po 5 mcy).

Aggatt

Od: Sob sie 09, 2003 13:36

Post » Sob wrz 20, 2003 13:47

Sasannko, mam ten sam problem. Kiedy wybierałam maluchy w schronisku myślałam, że to dwie panienki. Dopiero przy wypisywaniu dokumentów adopcyjnych (poważnie brzmi - co :wink:) lekarz powiedział, że to braciszek i siostrzyczka.
Margot, Vasco i Mija
Obrazek

Margot

Od: Śro wrz 10, 2003 16:49

Post » Sob wrz 20, 2003 13:57

Aggatt pisze:zajrzyj da watku ary o Atenie i Zephyrku. to tez jest rodzenstwo i w czwartek oba byly kastrowane (maja po 5 mcy).

Przeczytałam. Przeczytałam podane linki i mam jeszcze większy mętlik w głowie - kiedy kastrować? Czy bardzo zaszkodzę jak się pospieszę? heh ;) No ale jak jest jakiś dylemat, to zwykle są conajmniej dwie frakcje ;)

Margot pisze: Kiedy wybierałam maluchy w schronisku myślałam, że to dwie panienki.

i co teraz? w jakim są wieku?
Sasannka

Sasannka

Post » Sob wrz 20, 2003 14:03

Sasannka pisze:Maluchy urodziły się 20 czerwca, więc mają teraz dokładnie 2 miesiące. W poniedziałek do weta - szczepienie i diagnoza płci :)

Sasannko, albo pomyliłaś się w podawaniu daty urodzenia, albo liczeniu. :wink: Jeśli rzeczywiście urodziły się 20 czerwca, to teraz mają 3 miesiące.
Deli

Deli

Od: Nie cze 29, 2003 11:14

Post » Sob wrz 20, 2003 14:06

Oj, chyba koligacje rodzinne niewiele się zdadzą. Instynkt to instynkt a kotka w rui jest tak przekonywująca ze prawie mojego, wówczas 13 letniego Wincusia namówiła do grzechu- mimo za kastrat :) Nie zapomne jak kicia łazila za Winculem, mruliła do niego, spiewała, nadstawiała sie. On na poczatku lekko poirytowany po jakims czasie, nagle jak ja nie złapie za kark, jak się na nia nie wgramoli i.... tyle mógł zrobić :D Miał przy tym minę pt. "zaraz, zaraz, jak to było?" :))) To tak abstrahując trochę- akurat mi się przypomniało :)

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Sob wrz 20, 2003 14:08

Deli pisze:Sasannko, albo pomyliłaś się w podawaniu daty urodzenia, albo liczeniu. :wink: Jeśli rzeczywiście urodziły się 20 czerwca, to teraz mają 3 miesiące.

oj, faktycznie, dziękuję za uwagę :) Urodziny 20 LIPCA :)
Sasannka

Sasannka

Post » Sob wrz 20, 2003 14:15

Margot pisze: Kiedy wybierałam maluchy w schronisku myślałam, że to dwie panienki.

Sasannka pisze: i co teraz? w jakim są wieku?

3 miesiące i 10 dni :)
Obawiam się, że całą akcję trzeba będzie przeprowadzić w grudniu (taki "prezent" na gwiazdkę :? ) bo styczeń/luty sesja i nie będę miała zbyt wiele czasu.
Margot, Vasco i Mija
Obrazek

Margot

Od: Śro wrz 10, 2003 16:49

[następna]