Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
szczotka-84 pisze:a chore kociaki ze schronisk wspomniane w poscie wczesniej to własnie to O CZYM PISZE dlaczego one są chore? dlaczego sa złe warunki? dlaczego oczekiwać od ludzi że wezmą chorę zwierzatko? a bezdomność tak jest ogromna tyle że na moim podwórku kotki są w tysiąc razy lepszym stanie niz malotka ze "schroniska" maja miseczki są dokarmiane i jest im sadze dużo lepiej niz w pseudoschroniskach typu Orzechowce... problem jest w schroniskach i w warunkach tam panujacych - lepszych lub gorszych ale nie takich jakie byc powinny.. i dlatego ludzie biora zwierzatka od kogoś
szczotka-84 pisze:zawsze słyszałam to samo - "wie Pani ja to się już nigdy nie zdecyduje na pieska/kotka ze schroniska bo są takie chore" i taka Pani i ja i masa ludzi których znam mimo iż popiera sterylizację to weźmie zwierzęta "od kogoś". Problem tkwi w schroniskach a jie w uświadamianiu o potrzebie sterylizacji... bo to pi razy dzwi wszyscy wiedza ale to co wiedza także to to że nie wezmą zwierząt ze schronisk... i co gorsza w sytuacjach takich jak moja nie dziwię im się... i tu jest cały problem wg mnie... nie zasadne jest potępianie tych ludzi i nie moralne jest zachęcanie ich do brania chorych zwierzat czy niepewnych lub jak to się najczęsciej zdarza bierze się zwierzaka ze schroniska wszystko jest ok a potem się okazuje tysiąc różnych rzeczy...
szczotka-84 pisze:a co do pewności no zadne z nas zapewne nie czyta statystyk i opiera się na swoich większych lub mniejszych doświadczeniach... znam 4 bliskie mi osoby z kotami wszystkie "od kogoś" wszystkie zdrowe.. Minia tak samo... mój chłopak tylko raz wziął pieska z Palucha ale po tygodniu zmarło... Malotka i rozmowy na białobrzeskiej tez robia swoje... zreszta o kocich chorobach tak jak pisałam dowiedziałam się przy okazji malotki... mimo że w swoim zyciu naprawdę znałam , znam masę osób blizszych lub dalszych z kotkami... (no tyle że nie ze schronisk) i TU JEST PROBLEM W PEWNEJ POTRZEBIE ZMIANY I SYTUACJI A POTEM WIEDZY I MENTALNOŚCI
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 43 gości