PAKT CZAROWNIC 4. głosujemy kwietniowo

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 17, 2008 20:50

I tak mi to nie pasuje .Pies probuje jesc ale nie moze ...co ma watroba z niemoznoscia jedzenia? Poza tym jaki lekarz dalby tyle sterydow zeby prawie zabic psa? Czy wet wyklucza zatrucie ,no chyba ze pies zatrudy lekami wlasnie .

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Pon mar 17, 2008 20:57

kya...
Diagnoza jest! Teraz trzeba tylko potwierdzić i ratować psa.
Zaraz powinnam wiedzieć coś więcej o tej chorobie.
Potrzebna jest konkretna pomoc. Kontakt, znajomość z fundacją, która weźmie psa pod opiekę i tym samym zapewni zniżkę na SGGW.
Lub też wskazanie kompetentnego lekarza. Tu naprawdę liczy się każda chwila.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pon mar 17, 2008 21:09

Krążenie wrotne oboczne (liver shunt) to nieprawidłowe unaczynienie wątroby. Psina jest "podtruwana" przez produkty przemiany materii. Na CITO potrzebuje karmy niskobiałkowej. To powinno ograniczyć objawy wynikające z działania m.in. amoniaku na mózg (to dlatego psina żyje jakby we własnym światku).
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Pon mar 17, 2008 21:11

Konieczne badania przed ewentualną operacją:
rentgen, EKG, echo serca, mocz... Może USG.
Sama operacja 1000 zł 8O
Dorcia się boi czy psina wytrzyma... :(
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Pon mar 17, 2008 21:28

Czy macie na myśli zespolenie wrotno-czcze?
Jeżeli tak to może dobrym rozwiązaniem jest karma dietetyczna Hill's l/d Występuje w postaci suchej i puszkach.
Wskazania:
choroby wątroby, encefalopatia wątrobowa, zespolenie wrotno-czcze, choroba spichrzeniowa wątroby.
Jeżeli chodzi o białko to w tej karmie jest ono wysoce strawne i zmiejszone, co zmniejsza obciążenie wątroby.
Obrazek
PRAWDZIWE NEVY NIE MAJĄ W RODOWODZIE SOMALIJCZYKÓW!!!

NASZ WĄT: viewtopic.php?f=1&t=145040&start=780

Szura-najmysi mama

Od: Pon sty 22, 2007 19:46

Post » Pon mar 17, 2008 21:31

Dzięki Szura!!

Słuchajcie...
Wszystko wskazuje na to, że pierwotni właściciele psinki WIEDZIELI o chorobie!! :evil: Wiedzieli, ale nic nie zrobili! Bo szkoda kasy. A Dorci tylko zasugerowali... Że zatrucie amoniakiem...
Co za skur.....
Trzymajcie mnie, bo nie ręczę za siebie!!
Ostatnio edytowano Pon mar 17, 2008 21:38 przez villemo5, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Pon mar 17, 2008 21:36

Siostry - to może w trybie alarmowym Dorci przekażemy Fundusz Specjalny, ja za tym baardzo się opowiadam. Idę teraz na dogo - żeby Dorcię wesprzeć.

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Pon mar 17, 2008 21:42

Ja przepraszam ze sie wcinam nie proszona jeszcze w dodatku nie bedac wiedzma ale czytalam o piesku Dorci i zastanawiam sie na czym ta operacja bedzie polegac a poza ty czy robil lekarz ALAT i ASPAT/to badanie mowi czy jest uszkodzenie watroby.Ajmk! Czy oprocz diety piesia dostala jakies leki, kroplowke?Jezeli jest zatrucie aaamoniakiem to w pierwszej kolejnosci odtruwanie.Psina nie bedzie jadla dopoki jest silnie przytruta wiec potrzebne KROPLOWKI.

Anka
Obrazek Obrazek

Anna G-R

Od: Pon lis 12, 2007 19:55

Post » Pon mar 17, 2008 21:49

Karma ta nie jest zalecana dla kotów, suk w ciązy i laktacji. Psów z hiperlipidemią lub zapaleniem trzustki oraz psów, które chorowały lub są narazone na zapalenie trzustki. Karma całkowicier spełnia zapotrzebowanie szczeniąt i psów dorosłych. Najważniejsze korzyści: Białko: wysoce strawne, Zmniejsza obciążenie wątroby. Aminokwasy rozgałęzione - Ograniczają odkładanie się amonu i będące jego skutkiem objawy neurologiczne (encafalopatia wątrobowa) Aminokwasy aromatyczne - wspomagają gojenie się i regenerację tkanki wątroby
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Pon mar 17, 2008 22:02

Gdyby potrzebny był dokładny skład karmy, to proszę pytać. Tyle tylko mogę pomoc.
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Pon mar 17, 2008 22:09

Załamana i zaryczana Dorcia przeczyta to wszystko jutro...
Generalnie pół życia spędzam przy kompie. Ale dziś po raz pierwszy boli mnie nadgarstek. To z nerwów tak waliłam w klawisze...
Jedno jest dobre w tym wszystkim... Ta biedna zaryczana i zmartwiona Dorcia powiedziała mi przez łzy, że nie wiedziała, że Czarownice są takie fajne...
Moja wiara jest wielka. Uratujemy tego psa. Dziękuję za wszelką pomoc.
Jeszcze te cholerne finanse...
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Pon mar 17, 2008 22:23

ajmk pisze:Siostrzyczki...
Tak rozpaczliwej prośby z mojej strony jeszcze nie było...
Nigdy też nie pomagałyśmy psince jak dotąd...
Jednak serce mi rozdziera wiadomość o pewnej suni, która trafiła pod skrzydła dorci44!

Wszystko co wiem i co aż boję się pisać...

Psinka jest stanie tragicznym! Nawet krwi do badań nie udało się pobrać ile trzeba. Właściwie JEDYNĄ szansą zdiagnozowania psinki jest tomografia. Dopiero diagnoza wskaże kierunek leczenia! (Jeśli ono wogóle będzie możliwe )

Koszt tego badania to 500 zł!! Dorcia wydała wszystkie pieniądze na wydarcie suni z piekła. Jest tak roztrzęsiona stanem tego biedactwa, że właściwie to nawet ciężko jej mówić. W każdym razie pies jest przytomny, ale jak to określa Dorcia "nieobecny". Zachowuje się jak dziecko opóźnione w rozwoju, z którym nie ma kontaktu.

Jedyną szansą dla suni, które tak wiele złego przeszła jest solidna diagnoza i odpowiednie leczenie. Czy można się poddać, teraz? Gdy po takiej walce wreszcie była nadzieja na lepsze jutro?

Ja nie wiem co robić. Czy wogóle jesteśmy w stanie pomóc? Nie pozwólmy by sunia, która w swoim krótkim życiu zaznała jedynie zła odeszła nie poznawszy nawet czym może być miłość człowieka!!

Ratunku!!

Na tę chwilę dorcia44 ma 100 zł. A tomografia musi być wykonana natychmiast.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Dorcia w swoim wątku pisze o psince bardzo niewiele, ale są tam zdjecia. Ja po prostu wykonałam do niej telefon. Jednak jest tak zmartwiona, że nawet gadac jej ciężko. Mnie po prostu brak słów...

jest tutaj na forum jakiś Misiowy fundusz nadziei czy coś takiego
fundusz ten może pożyczyć pieniążki na operację lub leczenie ale potem trzeba dług zwrócić
z bazarków albo czegoś innego
ale skoro czas jest tak ważny to może warto spróbować

wiem ze Anka kiedyś korzystała z tego na operację Tosi

zaraz napisze do niej PW jak się skontaktować z tym funduszem
KOT JEST DOMOWY NA TYLE NA ILE MU TO ODPOWIADA
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE
Kupię stare widokówki Katowic

bettysolo

Od: Wto kwi 25, 2006 21:43

Post » Pon mar 17, 2008 22:27

Nie jestem czarownica co prawda ,raczej miotla ze mnie ale kto ma pare zlociszow to zajrzyjcie prosze na bazarek
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=2931464#2931464

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Pon mar 17, 2008 22:36

bettysolo pisze:
jest tutaj na forum jakiś Misiowy fundusz nadziei czy coś takiego
fundusz ten może pożyczyć pieniążki na operację lub leczenie ale potem trzeba dług zwrócić
z bazarków albo czegoś innego
ale skoro czas jest tak ważny to może warto spróbować

To był chyba Alarmowy Fundusz Dzidziulca... I chyba już go nie ma :(
Jutro będę szukać pomocy w fundacjach...

kya...
Wielkie dzieki za bazarek!!
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Pon mar 17, 2008 22:48

ajmk- fundacja która ma jkiś wpływ na sggw to kojarzy mi się tylko Viva! ta która pomaga nam...kontakt poprzez BAJKA_BB najszybszy. bajka siedzi w necie poźnymi wieczorami więc pw mozesz napisac od razu. Powinna wtedy jeszcze dzisiaj odebrac.

Tiris

Od: Pon paź 16, 2006 0:38

[poprzednia][następna]