Czy to chory brzuszek?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 18, 2003 14:00 Czy to chory brzuszek?

Mniej wiecej w piatek zauwazylam u mojego kociaka lekka biegunke :cry: Zmiana jedzenia jak mi ktos powiedzial na forum. Przejdzie. Pomyslalam sobie jednak wczoraj ze zadzwonie do hodowcy niech cos doradzi(do wczoraj nie przeszlo a i dzisiaj nie bardzo jest l;epiej)- powiedzial ze ruskie tak maja-czasem biegunka i potem samo przechodzi. :? Ktos cos wie na ten temat?
Jak dlugo moze taka biegunka trwac zanim sie pojdzie do weta? Wet mi pewnie poradzi zmiane jedzenia na poprzednie- kk i takie podobne jak sie wczoraj dowiedzialam. Nie chce go karmic tym swinstwem. Prosze pomozcie :oops:
Dodam moze ze kociak nie jest ani osowialy-biega po domu jak szalony. Odwodniony tez nie jest a i apetyt mu dopisuje. :D

ara

Od: Czw sie 14, 2003 14:58

Post » Pon sie 18, 2003 14:08

Hmmm - może spróbuj podać mu Smecte? Myszy na biegunki pomaga :roll:
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Pon sie 18, 2003 14:08

Moze sprobuj dawac mu platki ryzowe ze smietanka ? podobno ryz pomaga. Moja tez kiedys miala, okazalo sie, ze minelo, jak odstawilam karme weterynaryjna Royala.
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pon sie 18, 2003 15:14

Można dać Smecte.
Można dodać do jedzonka kleiku ryżowego albo rozgotowany ryż.
Ruskie takie same koty jak każde inne, nie ma tak mają.
Ale na zmianę pokarmu mogą tak reagować, jak każdy kot.
Co to znaczy lekka biegunka...ile razy dziennie, czy sie leje czy tylko takie nieuformowane, jaki kolor...to sa baardzo istotne szczegóły:)
Dobrze jest zwrocić na to uwagę, gdyby biegunka nie przeszla do jutra-pojutrza to jednak pójść do weta i to wszystko powiedzieć.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pon sie 18, 2003 15:20

Lac sie nie leje ale biedak chodzi do tej kuwety tak 3 razy dziennie :cry: Jest to bardziej takie nieuformowane niz cokolwiek innego, a kolor to bardziej jasnawego brazu (sorki jak ktos wlasnie cos wcina :?) Sprobuje z tym ryzem.

Na przerwie w pracy wyskoczylam do pobliskiego weta o porade. Powiedzialam co i jak i ze on u nas od niedawna, daje mu jesc cos innego niz hodowca... Nic mi nie poradzil oprocztego zeby dawac Hills'a bo oni go wlasnie promuja. 8O

ara

Post » Pon sie 18, 2003 15:41

Zgadzam się z poradami, w szczególności z tą dot. ryżu. Wiadomo, ryż przytyka. Może ze dwa dni lekkiej dietki - ryż z kurczakiem i marchewką, pomogłyby? Na pewno nie zaszkodzą.

myszka

Od: Pt sie 09, 2002 13:45

Post » Pon sie 18, 2003 16:39

A co z suchym? Mam mu zostawic troche w miseczce czy dawac mu tylko ryz?

ara

Post » Pon sie 18, 2003 16:47

Hm, ja bym na dwa dni zabrała, a potem po troszeczku, po troszeczku, coraz więcej :)

myszka

Od: Pt sie 09, 2002 13:45

Post » Pon sie 18, 2003 16:50

Tylko ze mnie caly dzien nie ma w domu i wolalabym zeby on jadl 3 razy dziennie, a nie tylko 2. TZ-ta tez nie ma. Przeglodzic? Tylko ryzyk rano i wieczorkiem?

ara

Post » Pon sie 18, 2003 16:54

jak ostatnio Dyzio mial problemy z brzuszkiem wet poradził nam, żebyśmy stopniowo zwiększali dawki suchego pokarmu - jak pisze Myszka - i na początku trochę go moczyli w wodzie, żeby był trochę bardziej miękki - tak lepiej dla obolałego brzusia...

drotka

Od: Wto kwi 22, 2003 11:49

Post » Pon sie 18, 2003 20:44

Dość długo trwająca biegunka (tylko biegunka, żadnej apatii) u Jankesa została zdiagnozowana jako przerost flory bakteryjnej. Wet zaordynował kłucie koteczka (antybiotyk i jeszcze parę innych rzeczy) oraz przejście na suchą karmę Eukanuba Intestinal. Dieta skuteczną jest, tylko teraz kombinujemy, co mu tam jeszcze domieszać, bo rośnie bardziej wzdłuż niż wszerz...
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05

Post » Wto sie 19, 2003 9:19

Dziekuje wam za pomoc. Wczoraj dalam mu ryzyk i namoczylam suche-Hills dla maluchow. Dzisiaj ryzyk i to samo zostawilam. Niestety nie ma poprawy a wrecz przeciwnie. Czy to mozliwe zeby mial biegunke bo rosna mu zabki? :oops: Wezme go do weta, bo wydawalo mi sie ze zalatwil sie z krwia. :cry: Biedny maly chlopaczek. :(

ara

Post » Wto sie 19, 2003 9:51

Hm..ja zmiany zabkow nie zauwazylam w ogole. Tzn zauwazylam, jak znalazlam zab, ale nie dlatego, ze kotka miala luzniejsza qpke. A ryz je?
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Wto sie 19, 2003 9:59

ara pisze:Dziekuje wam za pomoc. Wczoraj dalam mu ryzyk i namoczylam suche-Hills dla maluchow. Dzisiaj ryzyk i to samo zostawilam. Niestety nie ma poprawy a wrecz przeciwnie. Czy to mozliwe zeby mial biegunke bo rosna mu zabki? :oops: Wezme go do weta, bo wydawalo mi sie ze zalatwil sie z krwia. :cry: Biedny maly chlopaczek. :(

rzeczywiście bidulek :cry:
może to jakieś wstrętne robulce???

drotka

Od: Wto kwi 22, 2003 11:49

Post » Wto sie 19, 2003 10:15

kinus pisze:Hm..ja zmiany zabkow nie zauwazylam w ogole. Tzn zauwazylam, jak znalazlam zab, ale nie dlatego, ze kotka miala luzniejsza qpke. A ryz je?

ryz wcina az milo popatrzec. Wiem ze nie od razu Rzym zbudowano , ale wydaje mi sie ze od wczoraj mu sie pogorszylo. Z tymi zabkami to tak smiesznie, bo widac jak mu takie malutkie z przodu rosna. :D Super to wyglada. :) A przy tym gryzie wszystko co mu sie pod zabki nawinie. Wlacznie z moimi dlonmi-pogryzione i podrapane :lol:

ara

[następna]