Biedny kociaczek
Tymi zmianami na jezyku na razie bym sie nie przejmowala - choc po prawdzie nadzerki wywolane kaliciwirusem najczesciej maja forme czerwonych plamek - jesli to biale kropki to bardziej bym optowala za jakas plesniawka wynikajaca z oslabienia, wycienczenia

Ale moga to byc tez jakies wrzodziki wywolane wirusem.
Zreszta - cokolwiek to nie jest - to na razie nie jest najwazniejsze... Jesli masz w domu Sachol lub Solcoseryl stomatologiczny - to mozesz te zmiany tym posmarowac - na pewno nie zaszkodzi, a czesto bardzo ladnie pomaga.
Kasiu - mysle ze bez kroplowki tak czy siak sie nie obejdzie, odwodnienie bedzie bardzo oslabialo i tak tego ledwo zywego kociaka, a sama mowisz ze nawet z piciem ma trudnosci. A zbyt dlugo trwajace odwodnienie moze chociazby uszkodzic nerki - trzeba je jak najszybciej usunac.
Jesli chodzi o sloiczek z ciepla woda - to najlepiej jest go w cos owinac - np. gaze lub cienki podkoszulek. Wtedy dluzej zachowa cieplo i nie bedzie ryzyka poparzenia kociaka.
Mysle tez ze fajnie by bylo jak najbardziej oczyscic nosek kociaka - podobno swietnie sie do tego sprawdza taka gumowa gruszka do odciagania wydzieliny u niemowlat

Ale wilgotna szmatka i lekko uciskajac tez mozna troszke nosek udroznic.
Tyle moge Ci doradzic...
Kociak powinien zostac jak najszybciej nawodniony, dostac jakis immunostymulator, antybiotyki oslonowe, pewnie takze jakis skondensowany preparat do odzywiania...
Mysle ze kociak spokojnie wytrzyma kilka godzin Twojej nieobecnosci w klinice - jesli bedzie mial tam kroplowke i cieplo. Juz sama kroplowka z glukozy moze bardzo poprawic jego stan - widzialam co ten zabieg potrafi zrobic z umierajacymi kotami. Nasza Gaja byla malenkim kociakiem, lala mi sie przez rece, byla polprzytomna. Wet stwierdzil ze szanse na to by przezyla noc sa niewielkie. Po kroplowce wstala i nawet przyszla do mnie na lozko, polozyla sie sama na mojej szyi i mruczala
Oslabienie tego kociaka moze w sporym stopniu wynikac z odwodnienia, trudnosci w oddychaniu, glodu.
Trzymaj sie...
I kociak niech sie trzyma...