BANDA KULAWEGO III- GŁOSUJEMY W KRAKVECIE NA KOTY PANI ALI

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 24, 2007 14:41

ewa74 pisze:Femka, podpisuję się obiema łapkami! Niestety, nie zawsze wiara katolicka idzie w parze z miłosierdziem dla zwierząt......

a jako ciekawostkę napiszę Wam, że np. Żydzi mają nakazaną opiekę nad zwierzakami. I wszyscy prawowierni, przestrzegający Halachy tego bardzo pilnują. Prawo nakazuje najpierw nakarmić żywiznę a dopiero potem zasiąść do szabatowego posiłku :D No i żaden Żyd nie może krzywdzić zwierząt, zadawać im bólu itd..... :)

a nie masz przypadkiem wrażenia, Ewuniu, że wiara katolicka jest najbardziej "sztandarowa"? To znaczy najbardziej demonstrowana i najmniej przestrzegana w zaciszu domowym i życiu prywatnym?
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pon wrz 24, 2007 14:48

Niestety, tak to już jest. Ludzie dobrzy są z reguły bardziej wrażliwi, dlatego mocniej i dłużej przeżywają niepowodzenia, krzywdę i niesprawiedliwość. Myślę, że ludzie pokroju tej pani nie zastanawiają się n ad wydarzeniem, którego byli inicjatorami, nad czynami, które popełnili czy słowami, które tak łatwo im przychodzi wypowiadać. Możemy mieć jedynie nadzieję, że kiedyś przyjdzie taka chwila, że się w końcu zastanowią, może właśnie nasze słowa i czyny to sprawią. Dlatego myślę, że należy robić swoje i w razie potrzeby odpowiadać takim ludziom, tylko w bardzo roztropny sposób.
Alem się rozpisała.... jakoś tak jak nie ja :) W każdym razie serdecznie pozdrawiam :)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pon wrz 24, 2007 15:18

Femka pisze:
ewa74 pisze:Femka, podpisuję się obiema łapkami! Niestety, nie zawsze wiara katolicka idzie w parze z miłosierdziem dla zwierząt......

a jako ciekawostkę napiszę Wam, że np. Żydzi mają nakazaną opiekę nad zwierzakami. I wszyscy prawowierni, przestrzegający Halachy tego bardzo pilnują. Prawo nakazuje najpierw nakarmić żywiznę a dopiero potem zasiąść do szabatowego posiłku :D No i żaden Żyd nie może krzywdzić zwierząt, zadawać im bólu itd..... :)

a nie masz przypadkiem wrażenia, Ewuniu, że wiara katolicka jest najbardziej "sztandarowa"? To znaczy najbardziej demonstrowana i najmniej przestrzegana w zaciszu domowym i życiu prywatnym?

Niestety, masz rację.....oczywiście nie wszyscy i nie zawsze...są ludzie głęboko wierzący i praktykujący, którzy zasady moralne stosują na codzień. I się z tym nie afiszują. Faktem jest jednak, że nie znalazłam w Biblii nic na temat szacunku dla zwierząt i opieki nad nimi....nie wiem, może nie szukałam dokładnie :roll: .....a właśnie Halacha czyli Prawo żydowskie mówi o tym jasno. Może dla niektórych katolików, jak coś nie jest jasno napisane w Nowym Testamencie to nie trzeba tego przestrzegac? (mówię oczywiście o tych jednostkach typu Twoja rozrywkowa "sąsiadka"...swoją drogą ciekawość mnie zżera, czy one chociaż raz miały w ręku i przeczytały Nowy Testament? :roll:.... )

ewa74

Od: Pt paź 06, 2006 10:05

Post » Pon wrz 24, 2007 15:36

ewa74 pisze:
Femka pisze:

Niestety, masz rację.....oczywiście nie wszyscy i nie zawsze...są ludzie głęboko wierzący i praktykujący, którzy zasady moralne stosują na codzień. I się z tym nie afiszują. Faktem jest jednak, że nie znalazłam w Biblii nic na temat szacunku dla zwierząt i opieki nad nimi....nie wiem, może nie szukałam dokładnie :roll: .....a właśnie Halacha czyli Prawo żydowskie mówi o tym jasno. Może dla niektórych katolików, jak coś nie jest jasno napisane w Nowym Testamencie to nie trzeba tego przestrzegac? (mówię oczywiście o tych jednostkach typu Twoja rozrywkowa "sąsiadka"...swoją drogą ciekawość mnie zżera, czy one chociaż raz miały w ręku i przeczytały Nowy Testament? :roll:.... )

i co z tego, skoro czytanie ze zrozumieniem pewnie nie wychodzi poza program TV?
Moja Dorotka, z którą pracuję, jest właśnie osobą głęboko wierzącą i praktykującą. Teraz chciałam napisać, jaka ona jest, ale niestety, elokwencji nie wystarcza. A banalnie to bym nie chciała :oops:
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 24, 2007 15:38

Ewa, nie znalazłaś, ale to nie znaczy, że nie ma. Obrazek

Biblia każe traktować zwierzęta miłosiernie i sprawiedliwie-choćby fragment z księgi przypowieści , 12 rozdział, 10 werset.
Po za tym prawo Mojżeszowe nakazywało dbać o zwierzęta zaginione, skrzywdzone, zwierzęta robocze mialy być traktowane humanitarnie (chocby wytyczne dotyczące nakładania homąta), itd. itp..
Ale to takie OT,, bo wątek religijny jest na Koci-Łapci
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon wrz 24, 2007 15:48

kalair pisze:Ewa, nie znalazłaś, ale to nie znaczy, że nie ma. Obrazek

Biblia każe traktować zwierzęta miłosiernie i sprawiedliwie-choćby fragment z księgi przypowieści , 12 rozdział, 10 werset.
Po za tym prawo Mojżeszowe nakazywało dbać o zwierzęta zaginione, skrzywdzone, zwierzęta robocze mialy być traktowane humanitarnie (chocby wytyczne dotyczące nakładania homąta), itd. itp..

Kalair, w tym wątku niewiele jest rzeczy,które nie są OT Obrazek
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 24, 2007 16:09

No fakt, ale Ci Femko zrobiło bardzo hmm.... jak to ująć... ciekawie dość :wink:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon wrz 24, 2007 16:17

Watek Maybacha mi sie przypomnial.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pon wrz 24, 2007 17:30

kalair pisze:Ewa, nie znalazłaś, ale to nie znaczy, że nie ma. Obrazek

O! Właśnie o to mi chodziło! dziękuję, kalair! :D Ale właśnie (brnąc dalej w OT :oops: ) to jest Stary Testament a katolicy opierają się tylko na Nowym Testamencie....czy tam też coś jest o zwierzakach?

(przepraszam, że ja tak lecę po całości ale niby historyk jestem więc z racji zainteresowań tak męczę :oops: )

ewa74

Post » Pon wrz 24, 2007 17:34

Łoooooomatko, ale narobiłam :oops: 8) .... A ja mam przycięte pazurki. Aamms Juniorka jest prześliczna!!! I wreszcie nie robię literówek, tralalalala!!!
Jak Zarazki? Jak BK? Jak Milusia? Znów telegraficznie - w robocie znów zachrzan :( .
Marcelibu

Post » Pon wrz 24, 2007 18:31

Czytam, czytam i nie mogę tego skorelować z tytułem wątku. Ale jest bardzo sympatycznie.

Zmysł

Od: Czw lip 19, 2007 12:46

Post » Pon wrz 24, 2007 18:32

Marcelibu pisze:Łoooooomatko, ale narobiłam :oops: 8) .... A ja mam przycięte pazurki. Aamms Juniorka jest prześliczna!!! I wreszcie nie robię literówek, tralalalala!!!
Jak Zarazki? Jak BK? Jak Milusia? Znów telegraficznie - w robocie znów zachrzan :( .

U Zarazków, Milusi i B.K. wszystko w porządku. Mam nadzieję, że i Hugonek w dobrym zdrowiu i nastroju :D

I pewnie nie wiesz, że zalogowała się na forum Pani Domkowa od Alicji i buszuje w wątku koteczki :D
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 24, 2007 18:37

Zmysł pisze:Czytam, czytam i nie mogę tego skorelować z tytułem wątku. Ale jest bardzo sympatycznie.

Jako Matka Założycielka rezerwuję sobie prawo powitania Cię w wątku Bandy Kulawego Obrazek

Bohaterami wątku są Szczypiorki, ale na codzień rozmawiamy o wszystkim, co nas interesuje.
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 24, 2007 18:39

No widzę,że dzisiaj było w wątku na poważne tematy .
Femciu kupiłaś kurczasia?
I czy BK. nadal cieszy się w dobrym zdrowiem ? :wink: :wink:
Ja postanowiłam zakupić taką roślinkę po dzisiejszym powrocie do domu : Obrazek i zestawiać ją niziuteńko na czas mojego pobytu w lecznicy :D

zosia&ziemowit

Od: Wto maja 04, 2004 18:30

Post » Pon wrz 24, 2007 18:43

Femka pisze:
Zmysł pisze:Czytam, czytam i nie mogę tego skorelować z tytułem wątku. Ale jest bardzo sympatycznie.

Jako Matka Założycielka rezerwuję sobie prawo powitania Cię w wątku Bandy Kulawego Obrazek

Bohaterami wątku są Szczypiorki, ale na codzień rozmawiamy o wszystkim, co nas interesuje.

oj...bo ja się chyba trochu zagalopowałam z tym OT :oops: :oops: :oops:

ewa74

[poprzednia][następna]