Kenia - 1,5 m-ca dziękujemy za wsparcie finan. :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 08, 2007 21:28 Kenia - 1,5 m-ca dziękujemy za wsparcie finan. :)

Od czerwca mam u siebie dwa cudeńka. Zostały zabrane ze schroniska w bardzo złym stanie z kocim katarem - pseudo syjamka miała byc do końca życia niewidoma. Na szcczęście udalo się odratować oczy koteczce i teraz juz tylko łzawi.
Drugi kocurek ma się dobrze i mimo, ze obydwa koty stale przebywają razem Birma(n) wyszedl z kataru juz dawno temu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poza tym Kenia ma notoryczny koci katar. Dostawala wczesniej synulox i scanomune, potem mała przez kilka dni była na synoluxie z gentamecyną. Niestety to nie pomogło. Kenia nadal ma okrutny katar, a z oczu lecą jej łezki. W tej chwili od tygodnia jest na zinnacie, ale stan się nie poprawia. Zobaczymy co jutro powie weterynarz. Bardzo sie o nią martwię. Kotka przez trzy miesiące jest na antybiotykach, dostaje osłonowo lakcid. Cały czas ciężko oddycha i tylko to wlasciwie przypomina o jej chorobie, poniewaz Kenia jest bardzo energiczna je normalnie i bawi się jak zwykły kociak.

Na jej leczenie poszło już ponad 500 zł. Część kosztów pokryły pieniądze otrzymane z Kociego życia, ale ostatnio w kasie jest krucho - wakacje.

Jeśli ktoś chciałby pomóc finansowo proszę o wiadomosc na pw, bede mogła podać numer konta, na które można wpłacić pieniądze.
Ostatnio edytowano Śro sie 29, 2007 15:02 przez Oliwka, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek

Oliwka

Od: Pon wrz 27, 2004 21:04

Post » Śro sie 08, 2007 21:33

Oliwka, moge tylko doradzic :(
wydzieline z nosa nalezaloby zbadac i zrobic antybiogram (jakos tak sie to nazywa) zeby zobaczyc, co tak uparcie nie daje sie leczyc
i wtedy odpowiednio dobrac antybiotyki

:ok: :ok: :ok:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Śro sie 08, 2007 21:53

Sama mam 6 kociaków, ale czy chociaż 20 zł się przyda ????? Jeżeli tak, to proszę o nr konta
Abuś Filip Pola i Maleństwa

mataga

Od: Czw maja 25, 2006 5:43

Post » Śro sie 08, 2007 21:54

Lub wejdż na pw
Abuś Filip Pola i Maleństwa

mataga

Od: Czw maja 25, 2006 5:43

Post » Czw sie 09, 2007 8:06

mataga, jesli ty masz 6 kociakow to tobie kazdy grosz sie przyda ;-)
dziekuje za szczere checi ale to tak jakby jedenj biedzie zabrac i dać drugiej. Dzieki za odzew:):)
Obrazek

Oliwka

Post » Czw sie 09, 2007 21:41

dzis Kenia dostala po poludniu syrop Sumamed. Wet byl zdziwiony, ze poprzedni antybiotyk nie pomogl. Teraz koteczka troche mniej charczy, zobaczymy jak bedzie w nocy - dotychczas wciskala sie nam do lozka i nie dawala spac przez ten ciezki oddech.

Prosze o kciuki za koteczke :):)
Obrazek

Oliwka

Post » Nie sie 12, 2007 9:06

Po trzecim dniu podawania sumamedu, Kenia ma się znacznie lepiej. Dzis w nocy oddychala glosniej przez nos, ale to byl juz taki suchy oddech i nie bylo kichania. Weterynarz powiedzial, ze po tych trzech dniach mamy odstawić lek i poprawa ma nastapic do dwoch tygodni. Teraz będę bserwować kotkę i we wtorek idę na konsultacje.

Mam nadzieję, że stan zapalny powoli mija :):)
Obrazek

Oliwka

Post » Nie sie 12, 2007 9:40

Oliwko, nie wiem czy to dobry pomysł dawać antybiotyk tylko 3 dni :( Bo jeżeli się nie wytłucze choróbska, a tylko zaleczy, to jeśli nastąpi nawrót choroby, nie będzie można już leczyć tym samym antybiotykiem!

Zasada jest taka, że jeśli po antybiotyku w ciągu 3 dni nie ma poprawy, to się zmienia lek, ale jeśli antybiotyk działa, podaje się go min. 7 dni, najczęściej 10 a nawet dłużej...

Ja drugi miesiąc borykam się z katarem u Klonów, ciągłe zmiany leków, bo na nic nie reagują :roll:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie sie 12, 2007 18:47

hej Jana masz zupelna racje. Tylko, ze Kenia do czwartku byla przez 7 dni na zinnacie.

Teraz widzę, ze nie dopisalam jednej waznej rzeczy. Ostatnio staram sie ograniczac prace na komputerze i dlatego moje pisanie jest dosc chaotyczne.
Kenia z Birmanem są u mnie od połowy czerwca. Birman zawsze dobrze się trzymał, ale Kenia od początku była w bardzo złym stanie-wlasciwie nie miala oczu i powoli dochodzila do siebie. Od tego czasu Kenia jest stale na antybiotykach. Pod koniec czerwca jej stan bardzo sie pogorszyl -bylismy na urlopie i znajomi zajmowali sie kotkami. Codziennie jzdzili z Kenia na zastrzyki i kroplowki. Oboje bardzo przejeli sie stanem kotki: rano Kenia miala sie jako tako, po poludniu tylko lezala i ciezko oddychala. Pomoglo ich zaangazowanie, oboje spedzali po kilka godzin w klinice weterynaryjnej. Niestety leczenie bylo kosztowne ale na szczescie Kotka wyszla ze stanu agonalnego. Niestety do dzis nie mozemy sobie poradzic z katarem i swiszczeniem w pluckach, stad ciagle wizyty u lekarzy - zreszta jak dla mnie najlepszych we Wrocku - dziewczyny z Kociego zycia moga zaswiadczyc.

Po drodze zrobilismy kilka kosztownych badan - chlamydia, FIP, bialaczka bo juz wlasciwie nikt nie wiedzial na co leczyc kotke i stad moja prosba o wsparcie finansowe.
Obrazek

Oliwka

Post » Nie sie 12, 2007 19:00

Oliwko, ale Zinnat to inny antybiotyk niż sumamed - dlatego jeśli sumamed zadziała, to należy kontynuować leczenie.

BTW zinnat też był u nas grany, nie pomógł (też). Oprócz tego, a raczej anjpierw próbowaliśmy unidoks, linkospektin/dalacin, synulox/augmentin, convenię, potem cefalosporyny (nazw nie pamiętam) z przejściem właśnie na zinnat. I niestety dalej jest katar. Dlatego ciekawam czy ten sumamed wreszcie zadziała u Was...

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie sie 12, 2007 22:32

hej Jana,
wiesz teraz widzę, ze u nas też byl unidox po drodze.
Rano było super, kotka juz prawie nie dyszała, teraz znowu kicha i slychac takie warczenie w oddechu. Zobaczymy w nocy jak sie bedzie zachowywać.

Na wizycie był moj mąz i dopytywał weta czy na pewno antybiotyk mamy podawac tylko do niedzieli. Wet powiedzial, ze tak i po tym czasie ten lek bedzie dzialal jeszcze przez dwa tygodnie. Jutro z rana zadzwonie do lecznicy
Obrazek

Oliwka

Post » Pon sie 13, 2007 12:53

Oliwko, a może kotki znalazłyby jakiś wirtualnych opiekunów? Masz zdjęcia?
Obrazek

Colas

Od: Śro lip 20, 2005 8:24

Post » Pon sie 13, 2007 14:07

Po trzech dniach podawania azytromycyny (Sumamedu) jest lepiej
to rewelacja

ale

w przypadku leczenia tym antybiotykiem w ludzkiej ;) medycynie są dwie szkoły
1) 5 dni podawania pod rząd i koniec
2) 3 dni podawania, potem 3 dni przerwy i znów 3 dni podawania.
Pierwsza wersja jest tańsza (bo zawiesina jest trwała przez 5 dni od przygotowania, więc w drugiej wersji w drugiej serii podaje się nową zawiesinę)
obie są skuteczne

ale samo przerwanie po 3 dniach wydaje mi się nieco ryzykowne
choć może tu akurat będzie ok.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon sie 13, 2007 15:55

A masz inne koty? Miałam podobna sytuacje w tamtym roku: 4 maluchy non stop miały kk, co je podleczyłam to znów sie choróbsko odnawiało :evil:
Ostatecznie okazało się, iz Mamuśka-Mruśka (ich matka) jest nosicielka wirusa...
Po całkowitej izolacji małe wyleczyłam i poszły do swoich prywatnych domków :lol:

A odnosnie kasy, to zaraz cos pomyslę z mała aukcyjką.
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Pon sie 13, 2007 16:41

Piękne Panie zapraszam na aukcję dla Kenii

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=2403508#2403508

Oliwka daj na PW numer konta na które pójdą pieniążki z aukcji.
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

[następna]