Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw sie 02, 2007 14:31

Mam pytanie o karmy Oral (i inne czyszczące zęby) - jakie polecacie? najlepiej gdyby miały niską kaloryczność
Obrazek + Arctica Obrazek

czarna.wdowa

Od: Śro lip 26, 2006 12:51

Post » Czw sie 02, 2007 14:36

Moje gadziny do czyszczenia zębów dostają RC dental. Ma naprawdę duże i twarde chrupki. Kobi ze swoją wielką paszczęką za nim przepada, natomiast dla Kaśki jest chyba zbyt trudny do pogryzienia i poddaje się po kilku chrupkach. Jest to właściwie jedyna karma, której nie zjada do końca, jak tylko zostanie w misce, więc ma również walor odchudzający ;)
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Od: Śro gru 15, 2004 13:27

Post » Czw sie 02, 2007 16:02

nikagda pisze:Do karma przyzwoitej jakości ;) zalicza się też podobno Eagle Pack.
Dołączę skład karmy holistycznej, o smaku ryb. tig_ra co o tym sądzisz?
Jak dla mnie wygląda nieźle. Chociaż podoba mi się sformułowanie o pozytywnym wpływie na psychikę zwierzaków :D

chyba czytasz mi w myslach, bo wlasnie teraz mialam wrzucic te karme do watku ;) siedzialam i zastanawialam sie tylko jak ja rozpisac, bo wprawdzie kazdy rodzaj holistycznej zawiera mniej wiecej tyle samo miesa i dodatkow, to jednak zwykla, od nich sie nieco skladem rozni na niekorzysc...
no i przedstawie Wam przy okazji jeszcze jedna karme ze stajni Eagle Pack, ktora ma bardzo dobre parametry a jest niedroga :)

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Czw sie 02, 2007 16:19

Kocikici pisze:Dzięki, Tig_ra.

dla kota? Kiedyś poczęstowałam go pangą, zjadł, ale bez zachwytu.

Hm, ze sklepu zoologicznego przywlokłam ulotkę na temat karmy RC Pure Feline - takiej chyba nie miałam, a pisze, że jest to karma o podwyższonej smakowitości. Są trzy rodzaje: "Nr 1 piekna sierśc", "Nr 2 smukła sylwetka" i "Nr 3 witalnośc". Tyle, że w zawartości pisze np. 20% kaczki, hydrolizowana wątroba oraz roslinne dodatki (nr 1), nr 2 to kurczak i indyk 16% i nr 3 to 20% ryba. Czy to dobra karma? Jakoś skład niebogato sie prezentuje...

mam RC Feline, ale jest mniej chętnie jedzona niż RC exigent (dla wybrednych i b. wybrednych kotów). więc jeśli już bym miała coś polecać niejadkowi to właśnie exigent. mój się na tym nauczył jeść suchą karmę.

beheta

Od: Czw lis 02, 2006 21:46

Post » Czw sie 02, 2007 16:31

Moja trójca RC Exigenta w opakowaniu 400 gr + 400 gr gratis pochłoneła w pięć dni w oczekiwaniu na nieszczęsną paczkę z Krakvetu (kupiłam tylko dlatego, że promocja była). Nie podoba mi się w tej karmie to, że sa dwa rodzaje chrupek różnokolorowych, jakoś mam zakonotowane, że "kolorowe chrupki = whiskas"
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Czw sie 02, 2007 16:45

tig_ra pisze:TOP 10 - czyli to, co powinien jesc Twoj kot.....
:?:

No i chyba wyszło dobrze.
Mnie się podoba.

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw sie 02, 2007 17:18

EAGLE PACK HOLISTIC

karma holistyczna czyli w zalozeniu zaspokajajaca wszystkie potrzeby zywieniowe kota, w przypadku Eagle Pack istnieja trzy warianty smakowe tej karmy, co jest ciekawym wzbogaceniem : z ryba, z kaczka i z kurczakiem
poniewaz oprocz gatunku uzytego miesa, nie roznia sie wiele - omowie je kompleksowo, ale wrzuce poszczegolne sklady

RYBA

Skład:

Suszone mięso z sardeli, sardynek i łososia, brązowy ryż, suszone mięso z kurcząt, tłuszcz z kurcząt (zachowujący trwałość dzięki mieszance naturalnych tokoferoli), mączka owsiana, olej z ryby menhanden, nasiona siemienia lnianego, produkt z suszonych jaj, pomada pomidorowa, suszona pulpa buraczana, naturalny zapach kurcząt, marchew, lucerna, zielony
groszek, sól, chlorek potasu, quinoa, tauryna, jabłka, jagody, inulina, chlorek choliny, żurawiny, kelp, beta karoten, chlorowodorek glukozaminy, DL- metionina, polisacharydowy kompleks cynku, żelazo, mangan i miedź, węglan wapnia, witamina E, niacyna, ekstrakt z juki Schidigera, witamina A, selenian sodu, kwas askorbowy, lecytyna, ekstrakt z rozmarynu, pantotenian wapnia, ryboflawina (wit. B12), chlorowodorek pirydoksyny (wit. B6), tiamina, kwas foliowy, witamina B12, witamina D3, jodek potasu, kobalt, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Enterococcus faecium, Bacillus Subtilus, Bacillus licheniformis, Bacillus coagulins, Aspergillus oryzae i Aspergillus niger.

KACZKA ;)

Skład
Suszone mięso z kaczek, brązowy ryż, tłuszcz z kurczaka (zachowujący trwałość dzięki mieszance tokoferoli kwasku cytrynowego), mączka owsiana, glutenowa mączka kukurydziana, lucerna, suszony powietrzem zielony groszek, nasiona siemienia lnianego, produkt z suszonych jaj, pomada pomidorowa, suszona pulpa buraczana, suszone drożdże browarne, wątróbka drobiowa, suszona marchew, sól, chlorek potasu, olej z ryby menhaden, quinoa, suszone jagody, suszone jabłka, ziemniaki, chlorek choliny, suszone żurawiny, tauryna, chlorowodorek glukozaminy, inulina, mniszek lekarski (pochodzący z naturalnej hodowli), kelp (wspaniałe źródło ponad 60 składników odżywczych), witamina A, witamina D3, witamina E, witamina B12, ryboflawina (wit. B2), niacyna (wit. PP), pantotenian wapnia, kwas foliowy, chlorowodorek pirydoksyny (wit. B6), tiamina, biotyna (wit. H), ekstrakt z rozmarynu, kwas askorbowy (wit C.), dl-metionina, inositol, polisacharydowy kompleks cynku, żelazo, mangan, miedź i kobalt, jodek wapnia, selenian sodu, węglan wapnia, ekstrakt z juki Schidigera, Lactobacillus Acidophilus i Casei, Enterococcus Faecium, Bacillus: Subtillus, Lichenformis i Coagulins, Aspergillus Oryzae i Niger

KURCZAK

Skład
Mączka z kurczaka, brązowy ryż, tłuszcz z kurczaka (zachowujący trwałość dzięki mieszance tokoferoli i kwasku cytrynowego), glutenowa mączka kukurydziana, mączka wieprzowa, kurczak (pochodzący z naturalnej hodowli), mączka z jagnięciny, mączka owsiana, olej z ryby menhaden, nasiona siemienia lnianego, mączka z lucerny, produkt z suszonych jaj, pomada pomidorowa, suszone drożdże browarne, wątróbka drobiowa, mączka rybna, suszony powietrzem groszek, suszona marchew, mączka z sera żółtego, suszona pulpa buraczana, sól, chlorek potasu, quinoa, suszone jagody, suszone jabłka, słodkie ziemniaki, tauryna, kelp, chlorowodorek glukozaminy, mniszek lekarski, sproszkowane suszone żurawiny, inulina, beta karoten, witamina A, witamina D3, witamina E, witamina B12, ryboflawina (wit. B2), niacyna (wit. PP), chlorek choliny, pantotenian wapnia, kwas foliowy, chlorowodorek pirydoksyny (wit. B6), metionina, inositol, polisacharydowy kompleks cynku, żelazo, mangan, miedź i kobalt, jodek wapnia, selenian sodu, węglan wapnia, ekstrakt z juki Schidigera, Aspergillus Oryzae i Niger, Bacillus Subtillus, Lichenformis, Coagulins, Enterococcus Faecium i Lactobacillus Acidophilus i Casei.

skladowo jak widac najbogatsza w miesa roznego rodzaju jest wersja z kurczakiem - najubozsza z kaczka i od razu powiem, ze kaczka jest najmniej chetnie jadana przez koty (przynajmniej moje - ale sadzac z ostatnich promocji - nie tylko ;))
wszystkie trzy wersje maja w swym skladzie glukozamine w posaci chlorowodorku, co jest rzadko spotykane w karmach, nawet holistycznych
druga cenna ciekawosta jest quinoa - pseudozboze, roslina bezglutenowa, wybitnie ceniona za zawartosc bialka oraz cennych aminokwasow, mineralow i witamin
http://pl.foodlexicon.org/q0000050.php
w karmie tej mamy takze dosyc duza ilosc warzyw i owocow
jako zrodala weglowodanow uzyto przede wszystkim brazowego ryzu, maczki owsianej i maczki kukurydzianej, od ktorej jednak wolna jest wersja z ryba, skutkiem czego jest to karma nadajaca sie nawet dla niektorych alergikow

Gwarantowana analiza składu
Białko min. 32,0%
Tłuszcz min. 20,0%
Włókno max. 2,8%
Wilgotność max. 10,0%
Popiół max. 7,1%
Magnez max. 0,090%
Wapń min. 1,2%
Fosfor min. 0,9%
Witamina A min. 30,000 jm/kg
Witamina D3 min. 1,600 jm/kg
Witamina E min. 60 jm/kg
Tauryna min. 0,17%
Chlorowodorek Glukozaminy min. 41 g/kg
Omega 6 min. 3,3%
Omega 3 min. 1,3%

jak widac karma jest bardzo dobrze zbilansowana z prawidlowym stosunkiem wapnia do fosforu i wzajemnym kwasow omega
zdecydowanie w czolowce listy :)

Ingredients: Anchovy, Sardine & Salmon Meals, Ground Brown Rice, Chicken Meal, Chicken Fat (Preserved With Natural Mixed Tocopherols), Oatmeal, Menhaden Fish Oil, Flaxseed, Dried Egg Product, Tomato Pomace, Dried Beet Pulp, Natural Chicken Flavor, Carrots, Sun-Cured Alfalfa, Peas, Salt, Potassium Chloride, Quinoa (Organic), Taurine, Apples, Blueberries, Inulin, Choline Chloride, Cranberries, Dehydrated Kelp, Beta-Carotene, Glucosamine Hydrochloride, DL-Methionine, Polysaccharide Complexes of Zinc, Iron, Manganese and Copper, Calcium Carbonate, Vitamin E Supplement, Niacin Supplement, Yucca Schidigera Extract, Vitamin A Supplement, Sodium Selenite, Ascorbic Acid, Biotin, Lecithin, Rosemary Extract, Calcium Pantothenate, Riboflavin Supplement, Pyridoxine Hydrochloride, Thiamine Mononitrate, Folic Acid, Vitamin B 12 Supplement, Vitamin D3 Supplement, Potassium Iodide, Phylloquinone and Cobalt Sulfate, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Enterococcus faecium, B. Subtillus, Bacillus licheniformis, Bacillus coagulins, Aspergillus oryzae and Aspergillus niger.

tig_ra

Post » Czw sie 02, 2007 17:42

to teraz obiecana niespodzianka ;)

PRISM

jak wczesniej wspomnialam, karma ze stajni Eagle Pack, taka nieco ubozsza krewna
chociaz jak spojrzymy na sklad, okaze sie, ze ta uboga krewna jest bogatsza o tych Waszych Royali :D

Skład
Suszone mięso z kurcząt, kukurydza, brązowy ryż, tłuszcz z kurcząt zachowujący świeżość dzięki mieszance tokoferoli i kwasku cytrynowego), suszona pulpa buraczana, suszone mięso jagnięce, suszone mięso z ryb, nasiona siemienia lnianego, produkt z suszonych jaj, suszone drożdże browarne, sól, chlorek potasu, cynk, żelazo, polisacharydowy zestaw cynku, witamina E, ekstrakt z juki Schidigera, węglan wapnia, miedź, polisacharydowy zestaw miedzi, niacyna (wit.PP), pantotenian wapnia, polisacharydowy zestaw manganu, selenian sodu, ryboflawina (wit. B2), witamina A, witamina D3, chlorek choliny, biotyna, ekstrakt z rozmarynu, monoazotan tiaminy (wit. B1), menadion (wit. K3), chlorowodorek pirydoksyny, witamina B12, kwas foliowy

karma okreslana przez sama firme jako premium
zawiera trzy zrodla miesa kurczaka, jagniecine i ryby
nie mam pod reka opakowania, ale z pamieci napisze ze jest tego pomiedzy 30 a 40 %
niestety ta karma juz jako weglowodanow uzywa glownie kukurydzy, ryz brazowy jest na drugim miejscu - jednak na plus nalezy jej zaliczyc ze nie posiada w skladzie pszenicy ani soi - niestety nie zawiera rowniez owocow ni warzyw, w malym stopniu korzysta z dobrodziejstw ziol
dobrze zbilansowana, zawiera wszystkie potrzebne kotu mineraly i witaminy

i na koniec najwazniejsze : u dystrybutora, karma ta kosztuje za 7.5 kg 62 zl :D

tig_ra

Post » Czw sie 02, 2007 21:45

Tig_ra jesteś wielka............ : :kitty: kotka.............
za mało stanowczo ikon..... :(
Order dla Ciebie :flowerkitty:

kristinbb

Post » Czw sie 02, 2007 21:45

Sorry
dwa razy wysłało mi to samo .
ale to może i dobrze............. :D
Net chodzi jakoś tak wolno....
Ostatnio edytowano Czw sie 02, 2007 21:48 przez kristinbb, łącznie edytowano 2 razy

kristinbb

Post » Czw sie 02, 2007 21:49

O o ...
wyszlo dwa razy..
Sorryy...

kristinbb

Post » Pt sie 03, 2007 1:07

Po pierwsze to bardzo dziękuję za Eagle Pack'a, bo własnie się przymierzam do kupna. Szkoda tylko, ze takie wielgaśne worki, jedynie kurak ma mniejszą gramaturę, a ryba i kaczor tylko 7,5kg. Jak miałam 3 koty, to szybko mi takie ilości schodziły, ale teraz to za dużo. I chyba wniosek taki, ze się trzeba dokocić :wink:

A o tej karmie Prism nie wiedziałam, kiedyś zaglądałam na stronę Eagle Pack'a, ale tego wynalazku jeszcze nie było. Ciekawa oferta. Na stronie nie ma sklepu, ale rozumiem, że mozna zadzwonić i zamówić? Nie orientujesz się może tig_ra ile kosztuje transport i w jakich opakowaniach karma Prism występuje?
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Pt sie 03, 2007 13:44

DamaKier pisze:Po pierwsze to bardzo dziękuję za Eagle Pack'a, bo własnie się przymierzam do kupna. Szkoda tylko, ze takie wielgaśne worki, jedynie kurak ma mniejszą gramaturę, a ryba i kaczor tylko 7,5kg. Jak miałam 3 koty, to szybko mi takie ilości schodziły, ale teraz to za dużo. I chyba wniosek taki, ze się trzeba dokocić :wink:

A o tej karmie Prism nie wiedziałam, kiedyś zaglądałam na stronę Eagle Pack'a, ale tego wynalazku jeszcze nie było. Ciekawa oferta. Na stronie nie ma sklepu, ale rozumiem, że mozna zadzwonić i zamówić? Nie orientujesz się może tig_ra ile kosztuje transport i w jakich opakowaniach karma Prism występuje?

prosze uprzejmie :D
Prism wystepuje tylko i wylacznie w workach 7,5 kg - zatem dokocic sie musisz bezwzglednie ;)
nie wiem z jakiego jestes miasta, bo w Warszawie i okolicach dowoz jest bezplatny - jak dzialaja inni dystrybutorzy - trudno mi powiedziec...

tig_ra

Post » Pt sie 03, 2007 14:06

A które suche jest lepsze od Royal Canin? Cena nie gra roli.

Antypatyczna

Od: Czw wrz 07, 2006 9:45

Post » Pt sie 03, 2007 14:46

NUTRA GOLD

dosc znana firma, produkujaca trzy rodzaje karm : Nutre Nuggets, Nutre Gold i Platinum Edition - z czego najlepsza jest ta ostatnia
Nutre Gold mozna sklasyfikowac jednym slowem : poprawna
nie zawiera nic, poza kurczakiem, ryzem i niewielkim dodatkiem kukurydzy
procent miesa nie jest zachwycajacy, ale godny uwagi - mozna go bardzo latwo obliczyc ze skladu, poniewaz zarowno maczki z kurczaka, swiezego kurczaka i ryzu zawiera 25% co daje nam ostateczna ilosc miesa na poziomie ok. 32-33%
SKŁADNIKI

Mięso z kurczaka (25%), mączka z kurczaka, mąka z ryżu (25%), parzony ryż, tłuszcz z kurczka (konserwowany dadatkiem mieszanych tokoferoli), mączka kukurydziana glutenowa, środki ułatwiajace trawienie pochodzenia drobiowego, siemię lniane, pulpa buraczana, dl-metionina, wyciąg z korzenia cykorii (frukto-oligosacharydy), tauryna, witaminy i minerały.

poprawne takze jest jej zbilansowanie pod wzgledem zawartosci mineralow i witamin - taka karma na czworke ;)
ph moczu w granicach 6,1 -6,4

ANALIZA
Białko 34,0%
Tłuszcz 18,0%
Popiół 6,0%
Błonnik 3,0%
Wilgotność 10,0%
Wapń 1,0%
Fosfor 0,9%
Magnez 0,09%
Tauryna 0,1%
Omega-6 3,0%
Omega-3 0,5%

w stosunku do innych karm, ma nieznacznie obnizona ilosc wapnia, jednak jego stosunek do fosforu jest dobry
moje zastrzezenie budzi niefortunny zwrot "srodki ulatwiajace trawienie pochodzenia drobiowego" :? bo nie wiadomo, czego sie po czyms takim spodziewac :) rownie dobrze moga to byc zmielone piora :strach:
i na koniec jeszcze jedno zastrzezenie : nawet na stronie producenta nie ma slowa o tym czym konserwowana jes tkarma - bo fakt, ze tluszcze sa konserwowane tokoferolami, nie oznacza wcale, wbrew pozorom, ze finalny produkt tez

NUTRA NUGGETS

rozni sie od swojej poprzedniczki brakiem w skladzie swiezego kurczaka, czyli mozna zapewne przyjac, ze maczki drobiowej zawiera tyle samo - 25%
swiezy kurczak zostal tu niestety zastapiony kukurydza, co obniza juz wartosc samej karmy, ze wzgledu na fakt, ze roznica pomiedzy nieprzetworzonym miesem a kukurydza jest istotna, pomijajac juz sam fakt pochodzenia bialka - zawartosc kukurydzy rosnie do niemal polowy karmy :!:
wywalil sie takze producent dosc smiesznie przy konserwowaniu tluszczu :D bowiem, ze tego co napisal wynika, ze tluszcz drobiowy jest konserwowany mieszanina wit. E z .... wit. E :D
SKŁADNIKI

Mączka z kurczaka, ryż, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli i witaminy E), kukurydza, glutenowa mączka kukurydziana, siemię lniane, podroby drobiowe, pulpa buraczana, dl-metionina, tauryna, witaminy, inne składniki mineralne

karma ta w stosunku do poprzedniej, zawiera wiecej bialka (ponad 35 %) wiecej tluszczu (ponad 21%) i wiecej tauryny, co jest naturalne, przy mniejszej ilosci miesa

ANALIZA
Białko 32,0%
Tłuszcz 21,0%
Popiół 5,5%
Błonnik 3,0%
Wilgotność 10,0%
Wapń 1,0%
Fosfor 0,8%
Magnez 0,09%
Tauryna 0,25%
Omega-6 3,4%
Omega-3 0,5