Rosie dawniej Kicia z Katowic-koniec wspólnej drogi ........

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 09, 2007 23:11

Za duzo sodu. Norm dla reszty elektrolitow w tych jednostkach nie pamietam.
Trudno powiedziec co sie dzieje...generalnie o funkcji nerek swiadczy raczej kreatynina ktora niejest bardzo wysoka...A poziom mocznika zalezy od roznych czynnikow. Trudno tylko wyczuc od jakiego akurat teraz...
Mimo wszystko rozwazylabym sens dozylnych kroplowek, raczej plyny podskornie i dopyszcznie i faktycznie jak pisze gisha cos oslonowego na sluzowke.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Pt lut 09, 2007 23:35

Kasiu, kciuki za Rosie. Nic mądrego nie dodam :( , bo sama się douczam i tak trafiłam na ten wątek.

Jeśli dobrze kojarzę informacje z wątku, to spotkałyśmy się dzis w labie na Brodowicza i widziałam Rosie "na żywo" (no, przez kratki transportera). Ona nie ma "mordeczki chorego kota" :). Byłam z 17-letnią koteczką - Lotnią.
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Pt lut 09, 2007 23:43

:)Witaj ... milo, ze tu zagladnelas :) I jak badania 17-sto letniej seniorki ??
Obrazek

KaśkaGM

Od: Pon lis 21, 2005 14:13

Post » Sob lut 10, 2007 0:20

KaśkaGM, jest infekcja
jest leukocytoza
i cały rozmaz jest mocno nieprawidłowy
jeśli zauważyłaś podwyższone monocyty to zmienionych w stosunku do norm proporcji między limfocytami a granulocytami nie mogłaś nie zauważyć ;)

Jeśli kot jest wyłącznie na karmie dla nerkowców i lekach
to być może przyczyną pogarszających się wyników jest właśnie infekcja
tylko ja nie śledzę na bieżąco i nie wiem jakie antybiotyki już były i kiedy
w przypadku kota z niewydolnością nerek chyba robiłabym posiew jednak.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Sob lut 10, 2007 10:10

Beliowen

Ostatnio antybiotyk byl ..... hohoho temu - na jesieni ....
W badaniu moczu nigdy nie wyszly takie ilosci bakterii, zeby to swiadczylo o infekcji bakteryjnej - to zdanie i pani w labie i weta, ale oczywiscie zrobimy posiew .....
Oczywiscie, ze jesli mono sa za wysokie to reszta tez nie jes ok ;) Ale ...
Rosie ZAWSZE miala granulocyty ponad 80, w tej chwili spadly do 76 ;) a norma to 75 ... Wiem, ze i tak nie jest tu ok, limfocyty tez nie takie , ale tez to jest od zawsze .....
No nic - dzisiaj nie bylo weta, stanelismy pod lecznica i okazalo sie, ze dzis jest zamkniete .... Po spacerze Rosie zaczela jesc granulki .....
Obrazek

KaśkaGM

Post » Sob lut 10, 2007 10:39

KaśkaGM pisze:Rosie ZAWSZE miala granulocyty ponad 80, w tej chwili spadly do 76 ;) a norma to 75 ... Wiem, ze i tak nie jest tu ok, limfocyty tez nie takie , ale tez to jest od zawsze .....

Rosie przy niewydolności nerek została potraktowana najpierw Biotylem (makrolid), tyle pamiętam jeszcze z pierwszego wątku.
Nie wiem jakie antybiotyki pojawiały się później - i pojęcia nie mam na jakiej podstawie były dobierane, skoro nigdy nie robiono posiewu.

Jeśli nawet coś jest od zawsze źle to nie znaczy że nie można zrobić nic żeby było lepiej ;)
Kaska o posiewie pisała Ci już hoho, dawno temu.

Zresztą, tak naprawdę to nawet rozmaz wykonany manualnie dużo by powiedział
bo to co masz to z automatu jest przecież.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Sob lut 10, 2007 11:03

Wiesz Beliowen

Bylam w labie i pani "wrzucila" pod mikroskop probke Rosie - jedyne co uslyszalam, ze zadnych nieprawidlowych komorek nie ma ... :( To odpowiedz na moja prosbe o rozmaz reczny ....
Jesli chodzi o antybiotyki to we wrzesniu dostawala Ceporex do 12.09, a potem zamieniono go na Enroxil, ktory dostawala do 30.09.I to tyle jesli chodzi o antybiotyki ....

Jesli chodzi o posiew to tak jak mowilam, w moczu nic nie wskazywalo na jakakolwiek infekcje od strony ukladu moczowego - bakterie nieliczne w preparacie, brak nietypowych nablonkow, etc. Pytalam o posiew, ale nasz wet do tej pory nie uznal tego za konieczne ... Zobaczymy co powie w poniedzialek ..... Zlapie sioo i zawioze do labu ....
Obrazek

KaśkaGM

Post » Sob lut 10, 2007 11:10

KaśkaGM, ale w rozmazie manualnym nie chodzi tylko o to czy są jakieś nieprawidłowe komórki
ale też o prawidłowe policzenie białych krwinek
bo automat niby ocenia je wg wielkości - ale jednak rozbieżności między rozmazem manualnym a liczeniem automatu na ogół są bardzo duże.

Do wykonania rozmazu to trzeba preparat przygotować, zabarwić i dopiero wtedy ocena ewentualnej obecności nieprawidłowych komórek czy proporcji między różnymi rodzajami białych krwinek jest możliwa.

Jeśli nie jest w stanie tego zrobić laboratorium z którego korzystasz - to może dowiedz się, jakie jest w stanie?
Przecież dziewczyny z Krakowa robią badania i jestem pewna że widziałam w wynikach pełne leukocytogramy z opisem - więc wykonane metodą Schillinga.
Kotka ma leukocytozę, z tym trzeba coś zrobić przecież.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Sob lut 10, 2007 11:14

Preparat byl przygotowany, zabrwiany etc. Pania w labie zaniepokoil szarpany wykres plytek krwii, ktore Rosie zawsze ma powyzej normy ... Stad sie wziela propozycja recznego ....
Moze nieprecyzyjnie napisalam, ale to nie bylo takie hopsiup - kropla krwi na szkielko i pod mikroskop ......

I ja wiem, ze cos trzeba z tym zrobic tylko do diaska nie jestem wetem, a kazdy do ktorego chodzilam (wszyscy polecani na forum) mial takie samo podejscie do morfologii Rosie - jak nie ma anemii to ok i ole, a reszta - niewazna .... Przeciez ja jestem kompletny laik, nie mam pojecia co trzeba robic, staram sie szukac na necie, sama kombinuje, podpowiada Jadzia ... Ja nie zawsze potrafie tez wytlumaczyc wetowi o co mi chodzi .... Ale to nie ja powinnam kombinowac, tylko wet powinien szukac ...... juz i tak slysze, ze Rosie miala zrobione chyba wszystkie badania ... Poza zelazem i hormonami plciowymi ...
Obrazek

KaśkaGM

Post » Sob lut 10, 2007 11:28

I wszystko się zgodziło z tym automatem?
Tych granulocytów obojętnochłonnych w ilości 76% całkowitej masy białych krwinek nie dało się rozdzielić na postaci młode i starsze?
Nie było nic innego? granulocytów kwasochłonnych?
Tych monocytów faktycznie aż tyle?

Krwinki czerwone bez zmian?
Przy hematokrycie 28% - nie ma żadnych nieprawidłowości w ich wielkości, kształcie i zabarwieniu?

Napisałaś wczoraj:
A infekcja moze byc - jakas bakteryjna, bo w rozmazie z maszyny wyszly podwyzszone monocyty i jak zwykle podniesione biale w morfo

Czyli wychodzi że rozmazu automatycznego nie zweryfikowano?
Analityk zadał sobie trud przygotowania preparatu po to żeby tylko rzucić okiem i stwierdzić że nie ma nieprawidłowych komórek?
Już pomijając uzasadnianie infekcji bakteryjnej poziomem monocytów ;) - to przecież skoro preparat był pod mikroskopem to przynajmniej tym obojętnochłonnym można było się przyjrzeć dokładniej.
Nie bardzo to wszystko rozumiem.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Sob lut 10, 2007 11:33

Rozmaz manualny nie byl robiony z ostatniego badania, ale w czesniej - przy okazji plytek 604 i baaardzo poszarpanym wykresie ...... ( o ile sie nie myle koniec listopada ) - o zadnych nieprawidlowosciach niie bylo mowy - kwasochlonnych byl brak ... W poniedzialek zadzwonie do labu i poprosze o jeszcze jedno pobranie krwii i rozmaz reczny ......

ten cytat to moje przemyslenia - po "konsultacji" z internetem, od czego podnosza sie monocyty ... Tak jak napisalam laik jestem :oops:
Obrazek

KaśkaGM

Post » Sob lut 10, 2007 12:18

Belio

Napisz prosze jakie konkretnie badania mam zrobic - z czego posiewy, z czego razmazy, o co popytac weta .... A ja sie dostosuje .... I bede Ci niezmiernie wdzieczna - ja i Rosie ....
Obrazek

KaśkaGM

Post » Nie lut 11, 2007 11:12 kot

Kasiu ja podtrzymuje propozycje konsultacji , tam gdzie Rosie byla pocztakowo leczona --robia rozmaz reczny osobsicie i bardzo dokladnie jak i inne badania :D

pini1

Od: Nie cze 30, 2002 19:56

Post » Nie lut 11, 2007 19:38

Asiu - jutro idziemy do weta, postaram sie tez doczlapac na te testy z koopali - czy to nie jakas lamblia meczy mi koty ... I dam znac - coraz bardziej mysle nad Katowicami .....
Obrazek

KaśkaGM

Post » Pon lut 12, 2007 22:07

No i dzisiaj jestesmy juz "zawenflonikowani", po pierwszej kroplowce, na dodatek po badaniu siooo i koopal lezy i czeka na test - wyniki jutro

Co do moczu to wlosy stanely mi deba i dodatkowo mnie wyniki dobily .....

Kolor jasno zolty
Przejzysty
Ciezar 1015
pH 5.0
Bialko 150 mg/dl
Cukier 1000 mg/dl
Nablonki plaskie pojedyncze w polu widz.
Nablonki okragle pojedyncze w prep
Leukocyty 0-3 w pol.widz.
erytro.wylugowane 0-2 w pol.widz.
waleczki o. 3 w preparacie
waleczki szkl. 1 w preparacie
szczawiany wapnia pojed. co kilka pol widz.
bakterie ++
sluz mierny

Dobil mnie ten porazajacy cukier.....
Ale zastanawiam sie - o ile sie nie myle 2 godziny wczesniej Rosie zostala dozylnie napojona glukoza - o ile sie nie myle zeszla 100 glukozy w kroplowce .... Czy to moglo miec wplyw na taki wynik moczu ?? Czy to nie za wczesnie ??

Rosie przytyla wazy 3.40 kg ...
Po przyjsciu do domku zjadla troche granulek, mokrej Animondy i mokrego Renala beef ....
Teraz siedzi na srodku duzego pokoju i obserwuje co sie dzieje ....

Tosia tez odwiedzila weta, w tej chwili "szal rujkowy" ja opuscil, zostala zaszczepiona i jest spokoj - panna wazy 2.95 kg...

Pomocy !!!!
Co z tym moczem Rosie ????? Czy nerki juz siadly zupelnie czy moze ja panikuje, a cukier to efekt kroplowki ?
Obrazek

KaśkaGM

[poprzednia][następna]