po raz kolejny - rasowy tylko z rodowodem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 24, 2006 17:22

TŻ Oberhexe pisze:
mirka_t pisze:Jeśli hodowczyni Alerhuse wystawia metryki zgodnie z przepisami i ma do tego prawo, sprzedaje koty a nabywcy nie mają problemu z rejestracją tych kotów w innych klubach to o co Ci chodzi.

Które kluby w FPL zarejestrują kota na podstawie li i jedynie metryki? Można prosić o jakieś konkrety?

Po kastracji właściciel dostanie rodowód... więc co wtedy stoi na przeszkodzie rejestracji w jakimkolwiek klubie?
Obrazek

KociaCiocia

Od: Wto lis 23, 2004 14:50

Post » Śro maja 24, 2006 17:24

KociaCiocia pisze:
TŻ Oberhexe pisze:
mirka_t pisze:Jeśli hodowczyni Alerhuse wystawia metryki zgodnie z przepisami i ma do tego prawo, sprzedaje koty a nabywcy nie mają problemu z rejestracją tych kotów w innych klubach to o co Ci chodzi.

Które kluby w FPL zarejestrują kota na podstawie li i jedynie metryki? Można prosić o jakieś konkrety?

Po kastracji właściciel dostanie rodowód... więc co wtedy stoi na przeszkodzie rejestracji w jakimkolwiek klubie?

A dlaczego ma czekać?
Tego nie potrafię zrozumieć.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro maja 24, 2006 17:24

KociaCiocia pisze:
TŻ Oberhexe pisze:

Chwila moment, przecież Mirka wyraźnie pisze o nabywcach, którzy mają w ręku tylko metrykę. I co? Mają zgodnie z sugestią Mirki rejestrować rasowe koty jako domowe? To przecież już nawet paranoja nie jest tylko coś jeszcze gorszego...
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05

Post » Śro maja 24, 2006 17:27

Beliowen pisze:
KociaCiocia pisze:
TŻ Oberhexe pisze:

A dlaczego ma czekać?

Chcesz wcześniej? Dopłacasz...
I czy teraz wszystko nie staje się jaśniejsze? :twisted:
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Post » Śro maja 24, 2006 17:28

Beliowen pisze:A dlaczego ma czekać?

A jest jakiś obowiązek rejestracji kota niehodowlanego, którego nie będzie się wystawiać? Właściwie jaki jest sens rejestrowania takiego kota od razu? Żeby związek miał o jedną roczną składkę więcej?
Obrazek

KociaCiocia

Post » Śro maja 24, 2006 17:32

Cały czas czekam na rozwikłanie zagadki pod tytułem "jak to wszystko ma utrudnić życie pseudohodowlom"... Czy tylko mnie jakoś uparcie umykają konkrety?

TŻ Oberhexe

Post » Śro maja 24, 2006 17:34

TŻ Oberhexe pisze:Cały czas czekam na rozwikłanie zagadki pod tytułem "jak to wszystko ma utrudnić życie pseudohodowlom"... Czy tylko mnie jakoś uparcie umykają konkrety?

Nie, nie tylko Tobie :D
Ja tez na to czekam z niecierpliwoscia.
Czy kot z metryka staje sie bezplodny?
Czy wraz z rodowodem cudem odzyskuje plodnosc?

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Śro maja 24, 2006 17:37

KociaCiocia pisze:

A jest jakiś obowiązek rejestracji kota niehodowlanego, którego nie będzie się wystawiać? Właściwie jaki jest sens rejestrowania takiego kota od razu? Żeby związek miał o jedną roczną składkę więcej?

Bo nabywca ma taką ochotę?
Bo chce być członkiem związku, bo być może w przyszłości jakiś kolejny kot będzie wystawiany?
Że już nie wspomnę o tym że każdy ma prawo decydowania o swoich pieniądzach i nie musi się tłumaczyć z tego że płaci składkę i nie wystawia kota.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro maja 24, 2006 17:38

TŻ Oberhexe pisze:Cały czas czekam na rozwikłanie zagadki pod tytułem "jak to wszystko ma utrudnić życie pseudohodowlom"... Czy tylko mnie jakoś uparcie umykają konkrety?

Ja mam pomysł. Każdy kto trafi na tę dyskusję, na dźwięk słowa metryka może skończyć na oddziale nerwic z natręctwami. Tam raczej kota nie kupi, chyba, że to oddział otwarty. Ale i tak mu kota nie pozwolą trzymać.
A jako że "chodowcy" częściej oferują metryki niż "hodowcy", będą mieli mniej klientów :P
Seraf i Fango

Icicle

Od: Wto maja 02, 2006 17:12

Post » Śro maja 24, 2006 17:47

Icicle pisze: A jako że "chodowcy" częściej oferują metryki niż "hodowcy", będą mieli mniej klientów :P

Ciekawe... a ja byłam przekonana że "chodowcy" nic nie oferują...
Obrazek

KociaCiocia

Post » Śro maja 24, 2006 17:49

KociaCiocia pisze:
Icicle pisze: A jako że "chodowcy" częściej oferują metryki niż "hodowcy", będą mieli mniej klientów :P

Najczęściej oferują bajkę że rodzice mają tylko metryki bo rodowód to dodatkowe koszty.
I jak widać w Żorach to prawda :roll:
Bo metryka rozmnożeniu nielegalnemu nijak nie zapobiegnie, a powtarzany przez "chodowców" mit akurat tam jest prawdą...
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro maja 24, 2006 17:50

KociaCiocia pisze:

Akurat na historię metryk od "chodowców" trafiłam na stronie PZF, przy ostrzeżeniu przed metrykami.
Przepraszam, ale innego sposobu w jaki metryki miałyby chronić przed pseudohodowlami, poza moją propozycją nie widzę. Może ktoś rozjaśni mroki?
Seraf i Fango

Icicle

Od: Wto maja 02, 2006 17:12

Post » Śro maja 24, 2006 17:52

Beliowen pisze:
KociaCiocia pisze:

Najczęściej oferują bajkę że rodzice mają tylko metryki bo rodowód to dodatkowe koszty.
I jak widać w Żorach to prawda :roll:
Bo metryka rozmnożeniu nielegalnemu nijak nie zapobiegnie, a powtarzany przez "chodowców" mit akurat tam jest prawdą...

Czyli twierdzisz że każdy hodowca zrzeszony w Żorach to "chodowca"?
Super...
Obrazek

KociaCiocia

Post » Śro maja 24, 2006 17:54

Ależ one wcale nie umykają po prostu ich nie ma 8)

Kotom też się zdarza polować na coś co nie istnieje :wink:

A poważnie: to metryki zabezpieczają tylko przed założeniem legalnej hodowli bez zgody hodowcy (aż samo się pisze: bez dopłaty dla hodowcy :? )
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Śro maja 24, 2006 17:59

KociaCiocia pisze:

W PZF jest obowiazek, jesli nabywca jest w nim zarejestrowany.
.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

[poprzednia][następna]