Nikodem i Set-Set odszedł

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 04, 2003 13:47

U mnie sie sprawdził taki pomysł: naroznik jednego szczególnie przez koty ulubionego :evil: fotela okleiłam dwustronną taśma klejącą. Najpierw sie załamałam, bo koty (zwłaszcza Borys) były wyraznie zafascynowane tym czymś, co łapało kleiście za kłaki na łapkach. Ale wiesz co? Fascynacja przeszła po dwóch dniach i do dziś to miejsce jest kompletnie nieatrakcyjne do drapania. Nie da sie w to wbić przyjemnie pazurków, przy ich wyciganiu- grzęzna w kleju, buee...
Obecnie juz tasmy nie ma. Ale gdy widzę, że sobie kociafony przypominają drapanki w tym miejscu- znowu oklejam na pare tygodni (zdejmuje tasme, spodziewając się gości ;) ).

Pazurki kociastym obcinam co około 10 dni- tylne łapki co 2-3- tygodnie.

I ważne jest, żeby drapak był dla kota atrakcyjny: prostej deseczki czy słupka na początku tez nie chciały drapac. Teraz juz nawet to jest wykorzystywane, ale najpierw musiały przekonać sie do drzewka, a to udało się dopiero, gdy mogły zaząć po nimbiegać, bawić się na nim sznureczkami itp.. Cierpliwości!

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Wto mar 04, 2003 14:25

Tzn. zeby zaopatrzyc sie w jakies jajko na wode czy cos tam, czym mozna psiknac woda...i jak tylko kicius zaczyna broic, to prysnac.

Musiałabyś widzieć Marę po po takiej tresurze. Psiknięta znienacka i zza węgła po kolejnej psocie przycupywała, zamykała oczka i czekała z miną "wliczone w cenę..." :lol:
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Wto mar 04, 2003 23:08

Set, ja stracilam zestaw fotel plus kanapa ktory byl z takiego skoro-podobnego materialu i fajnie sie darl :wink: . Jest teraz na strychu u moich rodzicow z nowym obiciem.
Teraz drapia tylko drapaki. Duzego uzywaja tez do gonitw i zabawy, i jak wracam z pracy to biegna na wyscigi pokazywac mi, jak to one ladnie drapia :lol: . Maja tez takie male "podlogowe" deseczkowe drapaki, jeden przy lozku - zeby mialy po przebudzeniu, drugi - w lazience, bo tam tez czasem zdarza sie zasnac przed kuweta 8) .
Staram sie wszelkie smakolyki dawac im na drapaku wylacznie, zeby go przyjemnie kojarzyly. I czasem spryskuje kocimietka, chociaz do konca nie jestem pewna, jaki to efekt na nich wywoluje.

Krzysiowi (prawie 6 m-cy) obcinam pazurki co tydzien, przednie i tylnie lapki, bo mu jeszcze szybko rosna i musze sie zabezpieczac :lol: . Daisy (13 m-cy) przednie raz na 2 tygodnie, tylnie raz na 3-4, zalezy od dlugosci wyroslych pazurow. Maly kot ma na poczatku takie ostre igielki, potem rosna znacznie wolniej (pazury).

Trzymaj sie

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Śro mar 05, 2003 0:35

Moje koty uwielbiaja jak im spryskam słupek do drapania "Play Sray" firmy Beaphar. Zreszta drapia wszystko, co akurat tym spryskam - czasami psikam dywan i wtedy fajnie się tarzają.
Obrazek
_Gusia_ dawniej "catsnkit"
www.koty.edu.pl

_Gusia_

Od: Nie gru 22, 2002 18:12

Post » Śro mar 05, 2003 9:57

catsnkit pisze:Moje koty uwielbiaja jak im spryskam słupek do drapania "Play Sray" firmy Beaphar. Zreszta drapia wszystko, co akurat tym spryskam - czasami psikam dywan i wtedy fajnie się tarzają.

Nie dziwię się, he he he! Play Sray to super spray to wytarzania się!
Przy okazji - skoro zrobiło się śmiesznie:
Tytuły 2 filmów na wyświetlaczach ekranów reklamowych (nie mieści się cały długi tytuł): (to autentyk!)
Film: O czym marzą kobiety? Skrót: O czym marzą k...
Film: Moje piękne greckie wesele. Skrót Moje piękne g...
:D

Majorka

Od: Pt lis 29, 2002 10:06

Post » Śro mar 05, 2003 11:04

set, odezwij się - co słychać? jak sobie radzicie?

Majorka

Post » Śro mar 05, 2003 12:02

Popryskałam drapak kocimiętką, ale bez zainteresowania. Kładę mu kawałki mięska na drapak i nawet bierze, ale co to drapak, to nie wie. Od "feralnego" wieczora kot siedzi wyłącznie w swoim domku. Wychodzi w nocy (poznaję po kuwecie i braku jedzenia) i w czasie karmienia jakimiś przysmakami. Chyba sam się przestraszył tego, co zrobił, ale wątpię czy jest aż tak przenikliwy. Dziś przychodzi wet zbadać, czy kuracja antybiotykowa się powiodła i obejrzeć jego oczy. Na razie jest więc spokój i cisza, mam nadzieję, że nie przed burzą :)
Tracić mebli raczej nie chcę ani na nowo obijać. Nie zamierzałam mieć aż tak drogiego kota! Liczę na inteligencję Nikodema i to, że moja praca nad nim przyniesie skutki. Im więcej będę wiedziała, tym łatwiej pomogę Nikodemowi w przyzwyczajeniu siś do pokojowego życia z nami.
Wypróbuję Wasz wynalazek PlaySray.

set

Od: Wto wrz 24, 2002 10:43

Post » Śro mar 05, 2003 12:12

Set- spróbuj z tą dwustronna taśma! Chyba zaden kot nie lubi drapać kleistych i gładkich powierzchni- a jeśli inne atrakcyjne miejsca będzie miał oklejone- w końcu weźmie się za drapak... No i wtedy wielkie chwalenie... :roll:

Olat

Post » Śro mar 05, 2003 12:17

Chyba musiałabym mieć z 5 km taśmy żeby okleić wszystko, ale spróbuje z newralgicznymi punktami. Dzięki! Każdy pomysł się przyda. Ale cyrk z tymi kotami :D

set

Od: Wto wrz 24, 2002 10:43

Post » Śro mar 05, 2003 12:21

tasma klejaca najlepsza!!ja mam wszystkie doniczki nia obklejone..co jak co ale choc nie znosi przylepiac sie! co do mebli..u nas kot ma kanape swa w kuchni..po zmianie tapczanu na inny tam wyladowala a nowy tapczan chyba nei jest tak interesujacy ale jak zaczyna go drapac to kot dostaje nagane glosowa typu glosne przeciagle a feeeeee i zanosimy go do tamtej kanapy.drapak sam odkryl po 3 miesiacach...najpierw go olewal totalnie...my kocimietki nie uzywalismy ale nakropilismy drapak waleriana,,,kot byl zadowolony
coprawda ..nowym wymyslem chocia jest drapanie oparcia krzesla takiego do kompa( fajnie pazurki sie czepiaja) ale zwalczamy to zwalczamy :wink:
Obrazek
"Nawet najmniejszy kot jest arcydzielem"Leonardo da Vincimoje koty

ipsi

Od: Pon sty 27, 2003 0:06

Post » Śro mar 05, 2003 12:29

Boki foteli obstawiłam wiklinowymi koszami (fotele stoją "plecami" do ściany, więc od tamtej strony kity nie mogą się dobrać). Jeden kosz to wiklinowa budka dla kotów, w inne włożyłam książki, no ale nie wszędzie wiklina pasuje no i miejsce zajmują... Trzeba powtarzać "nie wolno" lub "nie" stanowczym tonem, do upadu, w końcu może załapie. Kiedy Mika i Norcia zapomną się, to drapną, ale wiedzą że nie wolno i wyglądają na zawstydzone.

Majorka

Post » Śro mar 05, 2003 12:49

set pisze:Chyba musiałabym mieć z 5 km taśmy żeby okleić wszystko, ale spróbuje z newralgicznymi punktami. Dzięki! Każdy pomysł się przyda. Ale cyrk z tymi kotami :D

Naklej nawet niewielki kawałek w miejscu, które zauważszysz, że sobie upodobał! U mnie w newralgicznych punktach (narozniki mebli, doniczki, rogi dywanu) wystarcza kawałek z 10- 15 cm (do maximum 20 cm) taśmy. I jest tam sobie, az koci zapomną, że tam się fajnie drapało...

Olat

Post » Czw mar 06, 2003 9:57

set, jak tam Nikodem? Co powiedział wet?

Majorka

Post » Czw mar 06, 2003 11:15

ipsi pisze:[...]nowym wymyslem chocia jest drapanie oparcia krzesla takiego do kompa( fajnie pazurki sie czepiaja) ale zwalczamy to zwalczamy :wink:

Ha, moje krzesło do kompa ma oparcie obłożone włochatą wycieraczką, bo pod spodem gąbka wystaje na wszystkie strony (dzieło Burcysi) :lol:

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw mar 06, 2003 11:23

Ja zostawiłam kotom stare krzesło komputerowe specjalnie do drapania. ;)Zepsuło sie w nim oparcie- wiec kotów z niego nie zganiałam gdy drapały, bo i tak planowałam zakup nowego. Teraz ja mam nowy fotel- a koty wyzywają się na starym ;)

Olat

[poprzednia][następna]