Whiskas, Kitekat - dlaczego nie?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 28, 2006 21:23

Ktoś niedawno napisał, ze białka powinno być w karmie 30-35% (aby lekko zakwaszać mocz w przypadku kotków sterylizowanych), a Acana adult light ma 37% ?? Nie za dużo??
I jeszcze jedno pytanie: czy kot może jeść sałatę?? moja Frelcia właśnie się dorwała i je jakby to był conajmniej kurczak:)
Jeśli moę jej dać to w jakiej ilości??
kasia0482

kasia0482

Od: Śro mar 01, 2006 19:33

Post » Sob kwi 01, 2006 14:14

Domowy tryb życia, charakteryzujący się zmniejszoną aktywnością, w połączeniu ze zwiększonymi porcjami pokarmu stwarza ryzyko otyłości u dorosłych kotów, zwłaszcza kotów kastrowanych i sterylizowanych.

ACANA ADULT LIGHT jest pokarmem bogatym w białko, o ograniczonej kaloryczności, wspomagającym kontrolę wagi u dorosłych kotów. Pokarm ten jest wysoce skoncentrowany w składnikach z kurczaka o jakości odpowiadającej normom żywieniowym dla ludzi (min. 60%), stanowiąc bogate źródło łatwo przyswajalnych białek wysokiej jakości, które wspomagają osiągnięcie beztłuszczowej masy mięśniowej. Zmniejszenie zawartości kwasów tłuszczowych i dodanie drożdży chromowych oraz L-karnityny pozwala ograniczyć tkankę tłuszczową i wspomaga odchudzanie.

Pokarm ten nie zawiera pszenicy, kukurydzy ani glutenu, charakteryzuje się niską zawartością skrobi i zawiera wyważone proporcje błonnika fermentującego i niefermentującego, który wspomaga odkłaczanie, a jego receptura pozwala zmniejszyć ryzyko powstawania kryształów i kamyków moczowych.

Zastosowanie
Koty z nadwagą / cierpiące na cukrzycę / wykastrowane / sterylizowane
Podwyższone walory smakowe dla niejadków
Odkłaczanie
Nadwrażliwość żołądkowo-jelitowa / nietolerancja pszenicy lub glutenu
Zapobieganie powstawaniu kryształów moczowych (FLUTD)

[...]

BIAŁKO:
Zwiększona zawartość białka pochodzącego z lekkostrawnego mięsa, wspomaga osiągnięcie beztłuszczowej masy mięśniowej

taki opis znalazlem, wiecej informacji:
http://acana.com.pl/adultcatlight.html

tak tam jest opisane dlaczego bialka jest wiecej.
nie wiem jak sie do tego ustosunkowac, moja narazie lighta nie potrzebuje ;-)
jak cos to pozniej bede myslal ;-)
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Nie kwi 02, 2006 8:59

Załamię się i przestanę to wszystko czytać :) Wydawało mi się, że moja Mati jest koteczkiem szczęśliwym i zdrowym, a okazuje się, że wszystko robię źle :( Nawet karmię ją tak, że narażam na wszystko co najgorsze :( Lubi tylko Whiskasa i to na dodatek tylko z kurczakiem i łososiem. Dostaje też kurczaka gotowanego, ale tylko skubie, nie lubi w dużych ilościach. Za propozycję mleka czy innego nabiału chyba by mnie z domu wyrzuciła. Jest zdrowa, sierść lśniąca, oczy czyste. Tylko co będzie potem?

Zuza35

Od: Sob mar 25, 2006 15:47

Post » Nie kwi 02, 2006 9:35

Zuza - zrob pelne badanie krwi - zobaczysz, czy tak naprawde jest zdrowa.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Nie kwi 02, 2006 10:00

Ok, zrobię. Mati idzie na sterylkę to przy okazji.
Człowiek czasami głupi jest, a weterynarz też nie mówił, żeby nie karmić tym cholerstwem, tylko kazał raz na jakiś czas dawać mięso. No to daję codziennie. Ale ona tylko to mięso skubie, nie lubi chyba przesadnie.

Zuza35

Post » Nie kwi 02, 2006 10:10

Zuza35 pisze:Załamię się i przestanę to wszystko czytać :) Wydawało mi się, że moja Mati jest koteczkiem szczęśliwym i zdrowym, a okazuje się, że wszystko robię źle :( Nawet karmię ją tak, że narażam na wszystko co najgorsze :( Lubi tylko Whiskasa i to na dodatek tylko z kurczakiem i łososiem. Dostaje też kurczaka gotowanego, ale tylko skubie, nie lubi w dużych ilościach. Za propozycję mleka czy innego nabiału chyba by mnie z domu wyrzuciła. Jest zdrowa, sierść lśniąca, oczy czyste. Tylko co będzie potem?

Zuza z dnia na dzien kotka nie przestawisz na inne jedzenie, tzn watpie by to sie udalo. Ale na poczatek musisz mieszac np W z ugotowanym kurczakiem lub dodawac do tego dobra sucha karme. z dnia na dzien, z tygodnia na tydzien musisz zmiejszac ilosc W na rzecz miesa czy chrupek. Po jakims czasie bedzie tak, ze juz tylko mieso lub tylko chrupki kot bedzie jadl. Jezeli to nie jest malutki kotek to nawet dzien glodowki - tzn jakby nie chcial jesc tego co ma w miseczce - mu nie zaszkodzi.
Tez musialam przestawic swoja kote.

Moze nie smakuje mu mieso gotowane, ale za surowym z reguly koty przepadaja - taka na przykład surowa wolowinka (swieżutka oczywiscie) jest pyyyyycha ;)
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Nie kwi 02, 2006 10:18

Surowe lubi, żebrze równo z psami jak kroję, ale naprawdę zjada dwa, trzy małe kawałeczki.
A suche to ona bardzo lubi, zapomniałam napisać, ale niestety to też Whiskas.
No nic, skorzystam z rad, ale znowu nie wiem co w takim razie dawać... Jest sporo zdrowych karm - próbować, które będzie chciała jeść?

Zuza35

Post » Nie kwi 02, 2006 10:26

Zuza35 pisze:Surowe lubi, żebrze równo z psami jak kroję, ale naprawdę zjada dwa, trzy małe kawałeczki.
A suche to ona bardzo lubi, zapomniałam napisać, ale niestety to też Whiskas.
No nic, skorzystam z rad, ale znowu nie wiem co w takim razie dawać... Jest sporo zdrowych karm - próbować, które będzie chciała jeść?

No widzisz juz masz punkt zaczepienia, lubi surowe mieso :) Moje koty jedza suche i (glownie) surowe mieso (gotowane rzadko). Puszki (animonda, shiny cat, miamore) dostaja rzadko - ok raz w tygodniu (Pola teraz czesciej, bo musi jesc tez renal, a woli w saszetce niz w chrupkach).
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Nie kwi 02, 2006 12:58

Dobrych suchych karm jest pełno- Royal Canin, Biomill, Bento Kronen, Purina Pro Plan, Nutra Gold, Acana i jeszcze fura innych firm.

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Czw kwi 06, 2006 16:15

Mam (dziwne może) pytanie do karmiących karmą ACANA lub NUTRO (Choise lub nuggets, opakowanie żółte) . Otóż zakupiłam dziś na próbę obie te karmy i nie zapamiętałam która jest która:( W domu okazało się, że kotka zjada tylko jedną z nich, karma ta jest drobna w kształcie gwiazdy 4-ramiennej?? Ta druga której kotka nie chce jeść jest większa, trochę jaśniejsza, kwadratowa z dziurką w środku. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć która jest która?? I czy ktoś karmił kota karmą Matisse?? czy jest dobra??
kasia0482

kasia0482

Post » Czw kwi 06, 2006 16:17

Acana jest w kształcie gwiazdek

Viridian

Od: Pt lis 18, 2005 23:24

Post » Czw kwi 06, 2006 16:21

Viridian pisze:Acana jest w kształcie gwiazdek

jak dla mnie to iksiki

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Czw kwi 06, 2006 16:23

Ufff:) Ślicznie dziękuję, cieszę się, że to ACANA jej smakuje, bo słyszałam, że jest bardzo dobra. A próbował ktoś z karmą Matisse??
kasia0482

kasia0482

Post » Czw kwi 06, 2006 16:28

Ivette pisze:

jak dla mnie to iksiki

Jakby się uprzeć to może nawet kwiatuszki :wink:

Viridian

Od: Pt lis 18, 2005 23:24

Post » Pt kwi 07, 2006 10:15

Ivette pisze:

jak dla mnie to iksiki

Jej, ja karmię Kluska Acaną Light i ma kształt bryłek kuleczkowatych. Pewnie różne te Acany mają kształty :)

Bożka

Od: Śro lis 30, 2005 7:36

[poprzednia][następna]