Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw wrz 01, 2005 14:55

zorro pisze:Dzisiaj ciężar jest 1003 co się dzieje :?: :(

Nie jestem lekarzem, nawet nie wiem czy to moze stanowic jakas wskazowke, ale moja Kicia miala ciezar moczu 1,005 w czerwcu. W tym tez okresie nastapilo pogorszenie parametrow nerkowych. Wprowdzilismy cylkiczne kroplowki i w sierpniu ciezar wlasciwy moczu wynosil 1,014. Jest to wskaznik okreslajacy funkcje nerek w zakresie zageszczania moczu.

Emilia1

Od: Śro sie 31, 2005 8:17

Post » Czw wrz 01, 2005 15:09

zorro pisze:Dzisiaj ciężar jest 1003 co się dzieje :?: :(

Zoro, skoro niziutki ciężar właściwy się powtarza, to myślę, że warto zrobić kreatyninę i mocznik z krwi, bo może to oznaczać, że nerki mają problem z właściwym zagęszczaniem.
trzymam kciuki :ok:

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Czw wrz 01, 2005 19:00

Jesteście kochani dziękuje za odpowiedzi
Wiem ze ciężar 1000 ma woda wiec wydaje mi się ze nerki nie zagęszczają moczu
Rozmawiałam z ludzkim lekarzem nefrologiem powiedział ze ciężar poniżej 1010 u ludzi jest zły
Na wyniku mam normę min 1016
Jutro rano jadę do weta na badanie krwi
Proszę trzymacie kciuki
Na dodatek zrobiło jej się cos na łapie wyłysiał jeden palec i z kieszonki z której wychodzi pazur wyrosła jakby nadżerka z której płynie trochę płynu surowiczego
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Czw wrz 01, 2005 19:13

Mam jeszcze pytanie moja jest alergikiem czy któreś z waszych nerkowców jest alergikiem
:?:
Jak wasze nerkowce reagują na Renal-a
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Post » Czw wrz 01, 2005 19:28

zorro pisze:Mam jeszcze pytanie moja jest alergikiem czy któreś z waszych nerkowców jest alergikiem
:?:
Jak wasze nerkowce reagują na Renal-a

Gapcio jest alergikiem i to sporym, bardzo duża część problemów nerkowo-moczowych skończyła się po wyprostowaniu alergii.
Gapcio na Renala reaguje ok, ale na przykład uczulony jest na k/d
Dodatkowo zauważyłam, że najnowszy suchy Renal jest inny od pozostałych, chrupki są mniejsze i mają nieco inny kolor, już się boję podawac :strach:

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Czw wrz 01, 2005 20:10

Royal się zmienił moja cztery lata jadła zwykłego RC aż do tamtego roku nagle dostała alergii (chyba dodali nowy składnik) zmieniłam karmę na Hypoalergenica i przeszło
Teraz znowu cos się drapie i wieczorem jest zaczerwieniona ale myślę ze to przez antybiotyk
W necie wyczytałam ze choroby nerek częściej występują u alergików
k/d to hills?
Chciałam zmienić karmę w momencie gdy skóra będzie zdrowa
Boje się trochę renala ponieważ w składzie ma kukurydze a przypuszczam ze moja może być na nią uczulona
Myślałam o karmie trovet ale mało osób ja stosuje
Iams w jej wypadku odpada jest uczulona nawet na dietę dla alergików
Obrazek

zorro

Post » Czw wrz 01, 2005 20:16

Jak wasze nerkowce reagują na Renal-a[/quote]
Moim zdaniem, ale to w koncu nie ja jem ta karme, ale Renal jest najprzyzwoitszy ( konsystencja, zapach) i chyba najbardziej wartościowy ( porownujac sklad) ze wszystkich mi znanych. Eukanuba to po prostu pasztet- w calym rozumieniu tego slowa, a Hill's - maly problem z jego podawaniem, chyba, ze kot sie sam do niego przekona. Moja Kicia mokrego Hill'sa omija z daleka, ale chrupki i owszem. Jest jeszcze - nawet przystepny Trovet. Ale to wszystko zalezy od upodoban smakowych kota.
Acha....., ostatnio mi podpowiedziala Nan ( i wyprobowalam, nawet niezle), Animonda i Beaphar wprowadzily karmy specjalistyczne na nasz rynek, ale jak kazda nowosc sa po wywindowanych cenach ( ok.5-6PLN).

Emilia1

Od: Śro sie 31, 2005 8:17

Post » Czw wrz 01, 2005 20:31

nan pisze:Przede wszystkim jednak przemyslec Fortekor. To nie jest lek wskazany przy krea wyzszej niz 3-3.5 mg/dl,

No to ja juz jestem glupia :( Antos ma 5,1 a wetka chce ten lek wprowadzic :( A cisnienie mial badane, coprawda w grudniu, i bylo ok.

nan, gdzie to wyczytalas? :(

To wszystko jest skomplikowane. Jak Antos byl na karmie dla nerkowcow to wyniki mial juz prawie dobre ale wygladac zaczal jak kosciotrup :( Jak odmowil calkowiecie przyjmowania karmy i przeszedl na normalne jedzenie i impaktine to mamy to co mamy:( Wyniki tragiczne i kosciotrupek dalej :( :(
Juz sama nie wiem-to wszystko jak widac jest cos za cos :( :(
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Czw wrz 01, 2005 20:40

Moja zje wszystko to śmietnik w futrze jak by mogła zjadłaby worek karmy
Problem leży tylko w tym aby po karmie nie wyglądała jak rak z rankami na skórze
W zimie ranki zakaziła i skończyło się antybiotykiem i lekiem przeciw grzybiczym
Dopiero przestawienie na hypoalergenika wyleczyło skórę
Dziękuję za rady jesteście wspaniali
Dlaczego jest problem z podaniem hillsa?
Obrazek

zorro

Post » Pt wrz 02, 2005 6:25

Właśnie wstałam jak by było mało to na dodatek zauważyłam ze drapie ucho które jest całe brązowe

:cry:
Obrazek

zorro

Post » Śro wrz 14, 2005 9:59

Mam pytanie odnosnie odrobaczania kotow nerkowych. Niecaly rok temu odrobaczylem Krawatke Drontalem ale nie pamietam jakim i on sie czula kiepsko przez jedna dobe , byla smutna. Czym Wy odrobaczacie swoje nerkowe koty? Musze zrobic badanie kalu bo moze byc tak ze moje koty nie maja innych robali oprocz tasiemca i czym odrobaczac koty nerkowe jesli maja tylko tasiemca. Pisze o tasiemcu bo w ciagu tego roku zastrzykami na tasiemca odrobaczalem Niuniusia i Burasie bo w ich kale byl tasiemiec i to czesto a nie chcialem juz meczyc Krawatki i Kici bo one mialy najwieksze problemy nerkowo-pecherzowe. Najpierw jezdzilem na zastzryki z Niuniusiem a dopiero po kilku miesiacach z Burasia ale pewnie jest tak ze wszystkie maja tasiemca bo jakbym cos podejrzanego widzial w kale Krawatki ponad miesiac temu.W tym czasie co zauwazylem tasiemca u Niuniusia i Burasi zawsze sie cos dzialo z Krawatka i Kicia i nie moglem z nimi jezdzic bo braly inne leki i sie kiepsko czuly.
Oczywiscie moja czworka jest niewychodzaca wiec pewnie jedyna droga zarobaczenia staja sie pchly ktore zawsze moga przeskoczyc z innego kota lub psa chociazby w poczekalni u weta i tak czesto roznoszony jest tasiemiec.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Śro wrz 14, 2005 11:19

Bardzo prosze napiszcie tez jak sie czuja Wasze koty nerkowe po odrobaczeniu.

Pedro

Post » Śro wrz 14, 2005 19:04

podnosze

Pedro

Post » Śro wrz 14, 2005 19:24

Ja odrobaczam strongholdem. No ale on nie dziala na tasiemca :(
(Czarna jest nerkowa)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Sob wrz 17, 2005 21:26

Dziekuje Zuza za odpowiedz.
Prosze napiszcie czym odrobaczacie koty nerkowe i jak sie one czuja potem.

Pedro

[poprzednia][następna]