co się stało temu oczku :(

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw lis 13, 2025 22:11 co się stało temu oczku :(

Czy ktoś może widział coś podobnego i wie co to może być ? Nie mój kot, zdjęcie przesłała mi zaniepokojona znajoma. Mała koteczka około 2 miesięczna, dziś była na wizycie u weta z powodu łzawienia jednego oczka, ale lewego. Dodatkowo osłuchowo stwierdzono że w płucach gra, więc dostała na antybiotyk. Z prawym oczkiem było wszytko ok. Wieczorem kotka zjadła kolację, usiadła, zaczęła się standardowo myć i podobno podniosła łepek a tu takie coś . Wet umówiony dopiero rano. Ktoś widział już coś takiego ?

Obrazek

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Czw lis 13, 2025 22:18 Re: co się stało temu oczku :(

Może być herpes. Trzeba do okulisty, bo bez kropli się nie obejdzie. I lizynę warto kupić.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw lis 13, 2025 22:22 Re: co się stało temu oczku :(

Wirus by spowodował taki wygląd oka w kilka chwil ? I zaatakował tylko jedno ?

ita79

Post » Czw lis 13, 2025 23:48 Re: co się stało temu oczku :(

Niestety to może być też FIP, oby nie
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pt lis 14, 2025 0:14 Re: co się stało temu oczku :(

Mojemu w jeden dzień się takie zrobiło i napuchło. To też wygląda jak herpesowa błona na rogówce. A wczoraj miał wyciek z drugiego.
O herpesie na forum
search.php?keywords=Oko%2C+herpes&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt lis 14, 2025 0:35 Re: co się stało temu oczku :(

wet się jutro tym zajmie (ale niestety nie okulista- bo ten daaaaaleko), oby właściwie :/ . Ja miałam nadzieję, że to jakieś ugryzienie owada i opuchlizna- choć w tym domu aktualnie żadnych owadów nie zauważono- bo pytałam.
Półtora miesiąca temu jeden z dokarmianych przeze mnie bezdomniaków miał incydent. Jednego dnia karmiła było wszystko ok, drugiego przyszłam - oko jak na górnym zdjęciu, tylko tu już lekko je otworzył, a dnia kolejnego było jak na zdjęciu dolnym. Kolejnego nie został znak. Dlatego tu zakładałam że ugryzła osa (a może delikatniejszy owad)- a wtedy się jeszcze intensywnie przy miskach kręciły.

Obrazek

Niestety u buraska wygląda jakby to gałka oczna ucierpiała a nie powieka (przynajmniej ze zdjęcia, bo też tylko tyle widziałam)

ita79