Katarzynka01 pisze:stara panna pisze:Katarzynka01 pisze:Kluczowe jest ustalenie czy to ostra czy przewlekła niewydolność. Jak wyglądają inne parametry biochemii? Głównie te dotyczące wątroby?
Jeśli to onn, to podstawowe pytanie brzmi - dlaczego, z czego to wynika (zatrucie, stan zębów, silna infekcja np ropień itp)?
Mocznik spadł, kreatynina stoi w miejscu, jednak poziom kreatyniny nie spada w wyniku kroplówek. Ona spada dopiero gdy wyrównają się inne parametry, a organizm zacznie "dochodzić" do siebie.
Jak wygląda całość biochemii, morfologia i jonogram?
Przy takich stanach nie można skupiać się wyłącznie na wynikach parametrów nerkowych, trzeba się przyjrzeć całości.
Jeśli to ostre nerki, a z tego co piszesz prawdopodobnie tak jest, to wdrożone leczenie wydaje się ok, ale koniecznie trzeba ustalić co jest przyczyną. Co było powodem kryzysu i czy został on usunięty.
Nie martw się na zapas, jest duża szansa, że uda się ten stan opanować.
Jeśli możesz, wstaw pozostałe wyniki.
Katarzynko, przeglądając temat, znalazłam taką Twoją wypowiedź. Proszę rozwiń temat z wątrobą. Bruno ma cały czas podniesioną próbę wątrobową ALT miał ostatnio 217 przy normie do 107, ale on 3 lata temu miał triaditis i te wyniki wątroby od tamtego czasu wychodzą takie. Ma też torbiel na wątrobie, która na szczęście się nie powiększa. Ma też torbiel pod torebką nerki, która nie jest jeszcze duża, ale niestety się powiększyła, mam nadzieję, że przestanie, bo jak urośnie duża, to konieczne będzie odbarczenie...
Niestety nie wytłumaczę Ci tego tak, jak zrobiłby to wet. Spróbuję tylko.
Koci organizm to naczynia połączone (jak i ludzki) i właśnie częste jest, że chore nerki mają wpływ na stan wątroby i odwrotnie. Czasem też schorzenie nerek potrafi maskować schorzenia wątroby i odwrotnie. Faktycznie miałam taki przypadek, gdy zaczęła się ostatnia choroba Dżygita ['] gwałtownie i wysoko skoczyły mu parametry nerkowe, później opadły a wzrosły mu parametry wątrobowe, to był niestety rak wątroby
Generalnie moi weci zawsze u moich nerkowców zwracali uwagę na stan wątroby. Parametry nerkowe były zawsze badane wraz z wątrobowymi. Po prostu wiem, że tak jest, ale wywodu nie przeprowadzę![]()
A czy Bruno dostaje coś wspomagającego na wątrobę?
Tak, dostaje hepatoforce. Wątroba jest pod stałym nadzorem USG, nie jest echogeniczna, ale nie ma zmian nowotworowych. Nasz lek. wet., który wyleczył Brunona z triaditis, zawsze mówił, że nerki wątrobie nie zapomną... To jest naprawdę świetny lekarz, choć trudno się z nim porozumieć (trudny charakter i styl komunikacji), ale trzeba przyznać, że wyciągnął Brunona z naprawdę ciężkiego stanu te 3 lata temu. Ale gdy zaczęły się problemy z nerkami zaczęłam chodzić do nefrologa, bo niestety ten nasz lekarz np. nie mierzy ciśnienia, choć nie wiem dlaczego. Ale Bruno ma akurat ciśnienie w normie. Po drodze wyszła też jedna wpadka z trzustką, przez co też mieliśmy problemy, no i zaczęłam chodzić do tego nefrologa, ale cały czas nie wiem, czy to dobra decyzja...