Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] s.126 pytanie mocz

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw lut 06, 2025 20:48 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Katia K. pisze:Zdjęcie z dzisiaj. Przyroda oszalała :( To nagłe ciepło sprzed tygodnia - i mamy efekty :( Jak nienawidzę (z wzajemnością) zimy, tak tego typu "odchyły" bardzo mnie smucą, rośliny, ptaki mają mętlik, bo dla odmiany teraz jest bardzo zimno, a ma być jeszcze zimniej :(
Obrazek

A to "druga strona" nastroju :) Tak mi się przedwczoraj sfarciło. Mówię: co to za brzuszek, co to za brzuszek, zrobię zdjęcie i wyślę Krzyśkowi, żeby się pocieszył w robocie. No i zrobiłam zdjęcie, a że mój "telefon z XIX wieku" (tak ostatnio usłyszałam) robi bardzo dobre zdjęcia, tylko jednak potrzebuje chwilę dłużej, niż milisekundę, to załapał się taki moment:
Obrazek

Super fotka!! :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt lut 07, 2025 11:15 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Tzw. ziewy są najlepsze :wink: Zawsze mam radochę, kiedy uda się taki uchwycić. Moim telefonem z opóźnionym zapłonem to sztuka :wink:
Mam kolekcję takich zdjęć, ale chyba niekwestionowanym liderem jest to:
Obrazek
To oczywiście nasze ukochane życiowe połamańce - Niunia z Krzysiem. Zdjęcie zrobione 8,5 roku temu, Krzysiunio miał jeszcze oba oczka, Niunia była tylko ok. 16-letnią laseczką. Stare lepsze czasy :(
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pt lut 07, 2025 12:20 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Ziew synchroniczny! :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon lut 17, 2025 10:38 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Obrazek
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pon lut 17, 2025 11:20 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Mirka, bardzo dziękujemy, Twojej gromadce (i oczywiście wszystkim zaglądającym tu futrzastym mruczącym :wink: ) również życzymy wszystkiego najlepszego :201461

My, niestety, już drugi raz zamiast świętować w najważniejszy dzień roku, wspominamy naszego Kokoszka, który odszedł właśnie 17 lutego. Dziś trzaskający mróz, sądzę, że temperatura ok. 8, a o tej godzinie zawieźliśmy Kokoszka w ostatnią podróż, była dziś ok. 20 stopni niższa, niż 2 lata temu. Nie w moim stylu zachwyty nad "pięknie oszronionymi drzewami", o nie :(
Bardzo ciężkie były nasze ostatnie dni. To nie powinno się stać w tamten piątek, ale nawet w środę, a ostatecznie w czwartek. Czekanie na cud w takich przypadkach jest... głupie, tak to napiszę. Człowiek próbuje łapać jakieś strzępki nadziei, zapominając, że to KOT jest najważniejszy :cry: Bardzo smutne wspomnienia.
Kokosz był z nami jedynie 10,5 miesiąca, ziewania nie uwieczniłam, jednak wstawię tu zdjęcie, które bardzo lubię:
Obrazek
Kokosz był bohaterem grudnia w schroniskowym kalendarzu na 2022 rok, w kalendarzach Schronisko umieszcza zwierzęta, które czekają na dom najdłużej, nie ma zainteresowania nimi. Kokoszek czekał na adopcję prawie 2 lata, pewnie też z powodu zepsutej łapki (widać na zdjęciu, jak ją trzymał). Słyszałam opowieść o pańci, która, kiedy zobaczyła, jak Kokosz chodzi, prychnęła i straciła zainteresowanie. Nasz olbrzymi żal do losu, że w środku również okazał się "zepsuty" <3 co nie pozwoliło nam cieszyć się jego obecnością dłużej :(

A w tym miesiącu kalendarzowo towarzyszy nam przeuroczy Cencik, który czeka na dom też prawie 2 lata, miną na początku czerwca. A może nie miną? Najmocniejsze kciuki za to :ok:
Obrazek

EDIT I jeszcze przypomniałam sobie ciekawostkę, 3 lata temu pogoda również szalała, oto co udało mi się wtedy uwiecznić:
Obrazek
To było 2 tygodnie po odejściu Chrapka, niecały miesiąc po Niuni. Wtedy tak to odebrałam, nawet szukałam ich na tym Tęczowym Moście. Kto mógł przypuszczać, że dokładnie rok później przebiegnie po nim jeszcze wtedy nie nasz - Kokosz.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pon lut 17, 2025 11:40 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Tak bardzo smutno, kiedy odchodzą Przyjaciele...[*][*][*]
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon lut 17, 2025 12:30 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Katia K. pisze:Mirka, bardzo dziękujemy, Twojej gromadce (i oczywiście wszystkim zaglądającym tu futrzastym mruczącym :wink: ) również życzymy wszystkiego najlepszego :201461

My, niestety, już drugi raz zamiast świętować w najważniejszy dzień roku, wspominamy naszego Kokoszka, który odszedł właśnie 17 lutego. Dziś trzaskający mróz, sądzę, że temperatura ok. 8, a o tej godzinie zawieźliśmy Kokoszka w ostatnią podróż, była dziś ok. 20 stopni niższa, niż 2 lata temu. Nie w moim stylu zachwyty nad "pięknie oszronionymi drzewami", o nie :(
Bardzo ciężkie były nasze ostatnie dni. To nie powinno się stać w tamten piątek, ale nawet w środę, a ostatecznie w czwartek. Czekanie na cud w takich przypadkach jest... głupie, tak to napiszę. Człowiek próbuje łapać jakieś strzępki nadziei, zapominając, że to KOT jest najważniejszy :cry: Bardzo smutne wspomnienia.
Kokosz był z nami jedynie 10,5 miesiąca, ziewania nie uwieczniłam, jednak wstawię tu zdjęcie, które bardzo lubię:
Obrazek
Kokosz był bohaterem grudnia w schroniskowym kalendarzu na 2022 rok, w kalendarzach Schronisko umieszcza zwierzęta, które czekają na dom najdłużej, nie ma zainteresowania nimi. Kokoszek czekał na adopcję prawie 2 lata, pewnie też z powodu zepsutej łapki (widać na zdjęciu, jak ją trzymał). Słyszałam opowieść o pańci, która, kiedy zobaczyła, jak Kokosz chodzi, prychnęła i straciła zainteresowanie. Nasz olbrzymi żal do losu, że w środku również okazał się "zepsuty" <3 co nie pozwoliło nam cieszyć się jego obecnością dłużej :(

A w tym miesiącu kalendarzowo towarzyszy nam przeuroczy Cencik, który czeka na dom też prawie 2 lata, miną na początku czerwca. A może nie miną? Najmocniejsze kciuki za to :ok:
Obrazek

EDIT I jeszcze przypomniałam sobie ciekawostkę, 3 lata temu pogoda również szalała, oto co udało mi się wtedy uwiecznić:
Obrazek
To było 2 tygodnie po odejściu Chrapka, niecały miesiąc po Niuni. Wtedy tak to odebrałam, nawet szukałam ich na tym Tęczowym Moście. Kto mógł przypuszczać, że dokładnie rok później przebiegnie po nim jeszcze wtedy nie nasz - Kokosz.

Były tam na tym Tęczowym Moście, tylko ich nie widziałaś, zobaczycie się w odpowiednim momencie.
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Wto lut 18, 2025 11:02 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Jolu, Mirka, dziękuję!
A przyszłam z dobrą wiadomością: Cencik, bohater lutego, o którym wczoraj napisałam, został adoptowany :) Cóż za zbieg okoliczności, czekał od czerwca 2023, wspomniałam o nim i proszę - jedzie do domu :) Tak naprawdę, to mógł pojechać już nawet kilka(naście) dni temu, na stronie informacje o adopcjach pokazują się zbiorczo raz na jakiś czas. Ale to nieważne, kiedy, ważne, że się udało :)
Na dom czeka (m. in. oczywiście) rudy długowłosy Cappuccino, o którym pisałam tu jakoś wiosną/ latem. Cóż za pech, że jest białaczkowy... i już nawet wyjątkowa uroda i łagodność przestają się liczyć :( Miał tymczas, ale wrócił do boksu. Trafił do schronu kilka dni po Cenciku, prawie 2 lata temu...

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto lut 18, 2025 13:40 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Katia K. pisze:Jolu, Mirka, dziękuję!
A przyszłam z dobrą wiadomością: Cencik, bohater lutego, o którym wczoraj napisałam, został adoptowany :) Cóż za zbieg okoliczności, czekał od czerwca 2023, wspomniałam o nim i proszę - jedzie do domu :) Tak naprawdę, to mógł pojechać już nawet kilka(naście) dni temu, na stronie informacje o adopcjach pokazują się zbiorczo raz na jakiś czas. Ale to nieważne, kiedy, ważne, że się udało :)
Na dom czeka (m. in. oczywiście) rudy długowłosy Cappuccino, o którym pisałam tu jakoś wiosną/ latem. Cóż za pech, że jest białaczkowy... i już nawet wyjątkowa uroda i łagodność przestają się liczyć :( Miał tymczas, ale wrócił do boksu. Trafił do schronu kilka dni po Cenciku, prawie 2 lata temu...

Fajnie jak takie koty znajdują dom
Obrazek

mir.ka

Post » Wto lut 18, 2025 15:18 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Mocne kciuki za Cappuccino, oby znalazł domek! Przecież FELV w niczym nie zagraża ludziom... :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt lut 21, 2025 7:24 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

No i stało się. Mój ukochany zabytkowy Park, w którym spędziłam 13 lat życia, o którym wielokrotnie pisałam w naszym wątku, Park niszczony w tym czasie wielokrotnie przez burze, a 4,5 roku temu - przez downburst, doczekał się rewitalizacji. Wykonawca ma czas do 3 marca na rozpoczęcie robót. Pisałam na fejsbuku na jakimś miejskim profilu o tym, że jeżeli pogoda się poprawi, to 3 marca zacznie się już budowa gniazd. A kilkadziesiąt (mówi się o 62!) dużych starych drzew idzie pod topór... Że wiewiórki mają w wysokich drzewach dziuple, a u nich rozmnażanie zaczyna się nawet wcześniej. Odpisano mi zdawkowo, że wszystko "pod okiem ekspertów". Ależ mnie to uspokoiło :?
O tej rewitalizacji słyszę od 2006 roku, kiedy to dostałam przydział na kawalerkę, do której wprowadziłam się 2 lata później. A kto wie, może temat jest jeszcze starszy? Planowane zakończenie prac to maj przyszłego roku. Obserwując inwestycje w Lublinie, można się spodziewać, że termin pewnie się przedłuży. Zobaczymy. Dobrze, że już tam nie mieszkamy...
Obrazek
Jeden z naszych ostatnich spacerów przed wyprowadzką, to koniec października nieco ponad 3 lata temu:
Obrazek

Dwie forumowiczki umarły w ciągu ostatnich dwu tygodni. Myszolandia ['] starsza ode mnie kilka lat zaledwie, no i MaryLux ['] wczoraj. Z żadną z nich nie miałam nigdy interakcji na forum, choć MaryLux była tu pół roku krócej zaledwie. Ale smutek jest ogromny. Pewnie też dlatego, że moja mama od ok. roku leczy się na... wiadomo, na co. Jest ciężko, a to, co wyprawia się chwilami w służbie zdrowia, potrafi nieźle przerazić. W głowie kłębią się czarne myśli i strach, po co owijać w bawełnę. Takie życie, można by powiedzieć? Pewnie tak, jednak o jakiś względny optymizm trudno :(

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pt lut 21, 2025 7:31 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

jolabuk5 pisze:Mocne kciuki za Cappuccino, oby znalazł domek! Przecież FELV w niczym nie zagraża ludziom... :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Ale zagraża psom! To oczywiście żart, jednak słyszałam tak kiedyś w Schronisku na kociarni, niestety, jeden z pracowników, który nie kryje, że jest psiarzem, takie rzeczy zainteresowanym opowiadał. Pisałam tu zdaje się o tym, akurat przy nas kobitka pytała o Cappuccino właśnie, była bardzo luźno zainteresowana, ot, rudego kociaka by się chciało. A tu taka "bomba": kot FeLV+ absolutnie, jeśli w domu jest pies... Mam nadzieję, że ten chłopak się douczył i już z takimi rewelacjami nie wyskakuje, spróbowałam wtedy porozmawiać z nim w dyplomatyczny sposób. Mam też nadzieję, że taka ignorancja nie jest nagminna.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pt lut 21, 2025 11:28 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Szkoda, że się nie udało. Chociaż trochę się boję chętnych do adopcji "rudego kociaka". No, ale nic, oby się trafił dobry domek.

Mną też wstrząsnęły te obie śmierci, tak szybko...
Dużo sił dla Twojej Mamy i dla Ciebie!
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto lut 25, 2025 14:12 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Dziękuję Jolu!
Są sytuacje, w których wyjątkowo trudno się odnaleźć. Ale, jak to się mówi, trzeba jakoś pchać ten wózek, choć ciężki :(

Skoro już tu tyle piszę o kotach z kociarni lubelskiego Schroniska, to odnotuję fakt znalezienia domu przez jedynego towarzysza naszego Nemka z boksu, który przeżył. To koteczka Miotełka, nazywana na stronie przez prawie 3 lata swojego pobytu w schronie - Kanvarem. Dlaczego - nie wiem. Z tych kotów, które spisane były na straty, bo określane początkowo jako "dzikie", przerzucanych z boksu do boksu. Kiedy braliśmy Nemka, wraz nimi w boksie byli też Sonik i Sojer, dwie schorowane krówki, no i Rafalala, ślepinka-staruszka. Cała trójeczka nie żyje, chłopaki uśpieni, Rafalala umarła cichutko w nocy, znaleziono ją rano. Umarła w grudniu 2023, cóż za niefart, że wtedy już był w sprzedaży kalendarz na następny rok, kiedy to była ona bohaterką grudnia. Tak, dwa miesiące temu "patrzyła" na nas z kalendarza, choć nie żyła już od roku. Taki to smutny koci los.
To screen z jednego z filmików, które Krzysiek nagrywał, kiedy chodziliśmy odwiedzać koty. Nemek - wiadomo. Bury kotek z tyłu to właśnie Miotełka, krówka na posłanku to Sonik, a na pierwszym planie widać kawałek Sojera, który zawsze bardzo pchał się do drzwi :( Rafalali nie widać, zawsze zastawaliśmy ją w najdalszym kąciku po prawej stronie, ona prawie cały czas, a w schronisku była niecałe 14 miesięcy, spędzała na posłanku w tamtym miejscu.
Ważne, że Miotełce wreszcie się poszczęściło, bardzo się cieszę.
Obrazek
Ostatnio edytowano Wto lut 25, 2025 14:17 przez Katia K., łącznie edytowano 1 raz

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto lut 25, 2025 14:16 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Katia K. pisze:Dziękuję Jolu!
Są sytuacje, w których bardzo trudno się odnaleźć. Ale, jak to się mówi, trzeba jakoś pchać ten wózek, choć ciężki :(

Skoro już tu tyle piszę o kotach z kociarni lubelskiego Schroniska, to odnotuję fakt znalezienia domu przez jedynego towarzysza naszego Nemka z boksu, który przeżył. To koteczka Miotełka, nazywana na stronie przez prawie 3 lata swojego pobytu w schronie - Kanvarem. Dlaczego - nie wiem. Z tych kotów, które spisane były na straty, bo określane początkowo jako "dzikie", przerzucanych z boksu do boksu. Kiedy braliśmy Nemka, wraz nimi w boksie byli też Sonik i Sojer, dwie schorowane krówki, no i Rafalala, ślepinka-staruszka. Cała trójeczka nie żyje, chłopaki uśpieni, Rafalala umarła cichutko w nocy, znaleziono ją rano. Umarła w grudniu 2023, cóż za niefart, że wtedy już był w sprzedaży kalendarz na następny rok, kiedy to była ona bohaterką grudnia. Tak, dwa miesiące temu "patrzyła" na nas z kalendarza, choć nie żyła już od roku. Taki to smutny koci los.
To screen z jednego z filmików, które Krzysiek nagrywał, kiedy chodziliśmy odwiedzać koty. Nemek - wiadomo. Bury kotek z tyłu to właśnie Miotełka, krówka na posłanku to Sonik, a na pierwszym planie widać kawałek Sojera, który zawsze bardzo pchał się do drzwi :( Rafalali nie widać, zawsze zastawaliśmy ją w najdalszym kąciku po prawej stronie, ona prawie cały czas, a w schronisku była niecałe 14 miesięcy, spędzała na posłanku w tamtym miejscu.
Ważne, że Miotełce wreszcie się poszczęściło, bardzo się cieszę.
Obrazek

fajnie jak tacy koci weterani znajduja dom
niech jej się szczęści we własnym domku :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

mir.ka

[poprzednia][następna]