Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 17, 2025 17:32 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

pibon pisze:Jolu, powinno Ci sie udac dodzwonic w piatek :ok:
Silverblue, super ze wpadl dzien wolny. I plan tez masz bardzo fajny. Niech ten dzien bedzie dlugi i przyjemny :)

Anna2016 pisze:
jolabuk5 pisze:

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Kochana Jolu, trzymam kciuki za dodzwonienie się dziś do przychodni, niech się uda :ok: niech się uda :ok: niech się uda :ok: :ok: :ok:

Dziekuję, udao się! Na szczęście chcieli tylko podać nr recept. :ok: :D
Oczywiście nie wszystko wypisali, jak trzeba - o jednym leku zapomnieli, drugiego wypisali za mało... Na zczęście tego niewypisanego mam mały zapas, a ten za mało wypisany po prostu spowoduje, że szybciej poproszę o następną porcję.

Dziś znowu się źle poczułam żołądkowo, ale szybko wzięłam rycynę, odespałam i jakos chyba lepiej. Muszę się przestawić na dietę "wafle ryzowe, serek, jogurt", bo jakoś ostatnio ciągle coś mi szkodzi.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt sty 17, 2025 20:01 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Jolu, zoladek potrzebuje jednego ciepłego posiłku dziennie, tylko "sucha karma" nie jest zdrowa :( Może zamawiaj i jedz zupy z Dietetycznej? Organizm potrzebuję różnych składników, w tym żelaza, monodieta ryżowo nabiałowa na długa metę nie jest dobra :(

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pt sty 17, 2025 21:35 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Anna2016 pisze:Jolu, zoladek potrzebuje jednego ciepłego posiłku dziennie, tylko "sucha karma" nie jest zdrowa :( Może zamawiaj i jedz zupy z Dietetycznej? Organizm potrzebuję różnych składników, w tym żelaza, monodieta ryżowo nabiałowa na długa metę nie jest dobra :(

Zamawiam, ale raczej pierozki i nie codziennie. Ale z mojego doświadczenia wynika, ze taka monotonna dieta mi raczej służy, w każdym razie żołądek się nie buntuje. Za to jak zaczynam jeść coś i innego, to jest tak, jak dziś...
No nic, mimo tego gorszego samopoczucie rano udało mi się przygotować Kącik Muzyczny :ok:
KĄCIK MUZYCZNY
Skoro ciągle jest karnawał, to pomyślałam, że może warto przypomnieć sobie arie "szczęśliwe", czyli takie, gdzie bohater-bohaterka opery wyraża radość, zadowolenie, wszelkie pozytywne uczucia i nadzieje. Na dziś wybrałam arie "damskie" :)
Zacznijmy od walca (Je veux vivre) młodziutkiej Julii, opowiadającej niani o radosnej młodości, którą chciałaby zatrzymać. W spektaklu Romea i Julii Gounoda z londyńskiej Royal Opera słuchamy Leontyny Vaduwej.

Aria Małgorzaty, cieszącej się swoją urodą i pięknymi klejnotami, które sprawiają, że wygląda jak królewna. Air des bijoux - Angela Dheorghiu w Covent Garden w Fauście Gounoda.

Pogodnej arii Eleny, w rytm bolera szykującej się do ślubu z ukochanym Enrico (Mercè, dilette amiche - akt V Nieszporów sycylijskich Verdiego), posłuchajmy w wykonaniu Marii Callas (nagranie z 1954 r., Philharmonic Orchestra pod dyrekcją Tulio Serafina)

Radosna jest też Una voce poco fa - cavatina Rozyny, przekonanej, że uda jej się wyjść za maż za poznanego własnie Lindora, mimo sprzeciwu opiekuna. W filmowej wersji Cyrulika sewilskiego Rossiniego jako Rozyna wystąpiła Teresa Berganza.

Walc Musetty, podbijającej ponownie serce Marcela w II akcie Cyganerii Pucciniego (Madelyn Renee w spektaklu z 1986 r.)

Aria Titanii Je suis Titania (Mignon Ambrois Thomasa), szczęśliwej z odtwarzania na scenie królowej - śpiewa Sylvia Greenberg w spektaklu z Salzburskiego Teatru Marionetek.

Zakochana Gilda (Nadine Sierra) z Rigoletta Verdiego śpiewa o swej pierwszej miłości do - jak sądzi - ubogiego studenta.(Caro nome, Met, 2018)

I na koniec aria Noriny Quel guardo il cavaliere... So anch'io la virtu magica z Don Pasquale Donizettiego w wykonaniu Anny Netrebko (Met 2010, dyryguje james Levine)

Miłego słuchania!
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt sty 17, 2025 23:01 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Jolu, dobrze że się wyjaśniła sprawa z telefonem z przychodni:) Co prawda nie do końca tak jak miało być, ale na szczęście leki masz w zapasie. Anna2016 dobrze pisze o zupach, ja co prawda też nie jem ich często, ale taka pożywna, ciepła zupa to dobra rzecz :ok: Mnie ostatnio znowu dokuczają zawroty głowy, lekarka przepisała mi leki. Zazwyczaj dopada mnie w nocy, jak leżę, nawet ciężko odwrócić się na drugi bok. No i potem jak wstaję. Będę musiała przejść zapisać się znowu do neurologa kontrolnie, bo i głowa często boli. Może zmieni mi leki na jakieś inne.
I jeszcze nawet Kącik Muzyczny ogarnęłaś :ok:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Sob sty 18, 2025 0:19 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Dzięki, Soniu! A co bierzesz na zawroty głowy? Pamiętam, że mamie dawałam torecan (na receptę), jest też w czopkach. Z kolei Kwells jest na chorobę lokomocyjną, niby nie na zawroty głowy, ale pomaga trochę, bo nie chce się zwracać. Tylko Kwells trzeba sprowadzać z Anglii, bo w Polsce nie jest zarejestrowany.
Spokojnego weekendu! Ania pracuje, niestety, a Ty, Soniu, masz wolne?
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob sty 18, 2025 1:14 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Jolu, biorę cinnarizinum tak doraźnie, tzn od czasu do czasu, neurolog przepisał mi też vinpocetine i to w sumie ja sobie zawaliłam, bo pewnie powinnam dłużej to brać, no ale przegapiłam wizytę, potem jakoś się odwleklo i teraz pewnie będę musiała sobie poczekać na kolejny termin. A torecan w czopkach też brałam, bardzo pomagał na silne nudności aż do wymiotów. Teraz na szczęście nie jest aż tak źle.
Tak, tak, weekend mam wolny, cieszę się, chociaż mój dzisiejszy wolny dzień uciekł sama nie wiem kiedy :wink:
Spokojnej nocy :1luvu:

Silverblue

Post » Sob sty 18, 2025 1:49 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

To chyba dobre leki bierzesz. Torecan jest mocny, a kwells głównie na chorobę lokomocyjną. Natomiast te Twoje leki są bardziej "przyczynowe", działają na krążenie mózgowe. Ale kwells, jak byśmiała okazję (ktoś znajomy jechałby do Anglii), warto kupić, tam nie jest drogi, a działa skutecznie objawowo.

Fajnie, że masz wolny weekend! Planów nie warto robić, ja nie miałam w planach dzisiejszego gorszego samopoczucia :D
Spokojnej nocy! :1luvu:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob sty 18, 2025 13:16 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

jolabuk5 pisze:
pibon pisze:Jolu, powinno Ci sie udac dodzwonic w piatek :ok:
Silverblue, super ze wpadl dzien wolny. I plan tez masz bardzo fajny. Niech ten dzien bedzie dlugi i przyjemny :)

Anna2016 pisze:
jolabuk5 pisze:

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Kochana Jolu, trzymam kciuki za dodzwonienie się dziś do przychodni, niech się uda :ok: niech się uda :ok: niech się uda :ok: :ok: :ok:

Dziekuję, udao się! Na szczęście chcieli tylko podać nr recept. :ok: :D
Oczywiście nie wszystko wypisali, jak trzeba - o jednym leku zapomnieli, drugiego wypisali za mało... Na zczęście tego niewypisanego mam mały zapas, a ten za mało wypisany po prostu spowoduje, że szybciej poproszę o następną porcję.

Dziś znowu się źle poczułam żołądkowo, ale szybko wzięłam rycynę, odespałam i jakos chyba lepiej. Muszę się przestawić na dietę "wafle ryzowe, serek, jogurt", bo jakoś ostatnio ciągle coś mi szkodzi.

Jolu a nie mogą Ci przesłać kodu do wykupienia recept smsem? bo mnie Pani w mojej przychodni pytała jak chcę - czy maja dzwonić czy wysłać smsa.
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob sty 18, 2025 17:30 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

No właśnie kiedyś wysyłali mailem. Dlatego teraz się zdziwiłam i nie przypuszczałam, że chodzi tylko o podanie kodu.

Dziś śpiący dzień. W sumie to lubię takie :)
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie sty 19, 2025 0:12 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Pospać sobie to też dobra rzecz :ok: Ja sobie dzisiaj odpoczęłam, wyspałam się, pooglądałam co chciałam i nawet zrobiłam churrosy :D
O takie:
Obrazek

Silverblue

Post » Nie sty 19, 2025 0:24 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Silverblue pisze:Pospać sobie to też dobra rzecz :ok: Ja sobie dzisiaj odpoczęłam, wyspałam się, pooglądałam co chciałam i nawet zrobiłam churrosy :D
O takie:
Obrazek

Smakowicie wyglądają!
Ja się wyspałam, pooglądałam trochę w necie, posłuchałam, a teraz już chyba pójdę spać! :D Koty czekają, lubią się wtedy przytulić :201461
Na dobranoc:
https://www.youtube.com/shorts/QOFn7Af2dSQ
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie sty 19, 2025 4:31 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Jakie piekne te churrosy, zjadloby sie!
Jolu, Ania dobrze pisze, trzeba organizm odzywiac. Ostatnio myslalam sobie wlasnie, ze to niedobrze ze nie jesz normalnych obiadow.
Wafle ryzowe i nabial to nie jest zdrowa dieta. Wiem, ze nie lubisz gotowac, wiec moze po prosu sprobuj jesc proste, nie wymagajace duzych przygotowac posilki, np otreby owsiane, duzo surowych warzyw (lub na parze/pieczone), straczkowe juz ugotowane w torebkach (mozna kupic). Zupy to w sumie latwo i tanio samemu zrobic. Jest duzo filmikow na yt - generalnie wrzucasz wszysstko do gara i gotujesz. Jakos tak latwiej zrobic jak sie obejrzy krotki instruktaz. Przepraszam, ze tak Cie tu pouczam, ale uwazam ze to co jemy jest kluczowe dla naszego zdrowia. Nie samymi wykladami i ariami czlowiek zyje:-)
Fredziu, Fredziulku
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie sty 19, 2025 7:14 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Pibon ma rację.....Zamawiaj zupy Jolu, np krupnik, warzywną zupę, rosół, są lekkie do jedzenia, mokre. A ja juz dumam jak Ci wysłać słoiczek zupki :) jest u nas sklep gdzie można kupić naprawdę dobre domowe zupy w słoikach, sama teraz takie jem :)
Dobrego dnia Jolu i Koteczki :1luvu: :201461

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Nie sty 19, 2025 8:51 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Aniu, pibon, dziękuję, jesteście kochane :1luvu: Aneczko, nic nie wysyłaj, w Dietetycznej można wszystko kupićna miejscu :ok: Tylko ja po ostatnim gorszym samopoczuciu jakoś nie mogę dojść do siebie i w ogóle nie mam apetytu. A jeśli już, to na coś nietypowego, co (jak zjem) to mi znowu powoduje, że czuję się gorzej. Generalnie po rycynie powinnam przez jakiś tydzień bardzo uważać, co jem, a ja - ponieważ mi dość szybko przeszło - za wcześnie zaczęłam sobie pozwalać na różne cięższe rzeczy i gorsze samopoczucie wracało, najpierw w czwartek, a i dziś czuję się niewyraźnie. Tak więc na razie to raczej dieta, a zmiany w jadłospisie za jakiś czas, jak się przewòd pokarmowy uspokoi. :D
Przyszły tydzień zapowiada mi się wyjątkowo "wizytowo", prawie codziennie ktoś będzie u mnie, nie odpocznę sobie...
Za to teraz Calineczka namnie leży, muszę odłożyć tablet i zająć się drapaniem kota :201461
Spokojnej niedzieli! :201461 :1luvu:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie sty 19, 2025 10:53 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

No to skoro już jesteśmy przy pouczaniu, to może jakieś badania w tym kierunku? Ale wiem wiem, ja sama też nie umiem trafić do lekarza jakoś :wink: Może rzeczywiście przez jakiś czas dieta, a potem pomalutku jakieś treściwe jedzenie, warzywa wlasnie gotowane albo na parze, zupy, ogółem jakieś lekkostrawne i "bezpieczne" dania.
Tydzień pełen wizyt to nawet fajne, można się pośmiać, porozmawiać - o ile oczywiście to przyjemne wizyty, a następny tydzień może będzie bardziej wypoczynkowy :D
Calineczko, czy Duża porządnie Cię wydrapała? :201461

Silverblue

[poprzednia][następna]