Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] s.126 pytanie mocz

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto lip 23, 2024 7:19 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Jak dobrze, że zdołałaś mimo wszystko pomóc! Ale gdyby nie Twoja determinacja - nie udało by się.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto lip 23, 2024 8:59 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Dobrze, że udało się pomóc :)
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro lip 24, 2024 20:48 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Ale ile nerwów mnie to kosztowało...
Wiem, że idealnie byłoby wziąć go do domu i leczyć, ludzie tak robią. Ale nie, nie mam zupełnie doświadczenia. Zawsze woziłam potrzebujące ptaki (kilka sytuacji opisałam tutaj, chyba głównie w pierwszej części) na Kliniki Weterynaryjne na UP, kiedy można jeszcze było. Teraz już od dłuższego czasu nie przyjmują. I właśnie miałam próbkę, jak to jest teraz :( Kurczę, fajnie byłoby dysponować samochodem, czasem i zawieźć potrzebujące zwierzę tam, gdzie pomocy udzielają, u nas do Skrzynic, do Leśnego Przytuliska. A jeśli nie ma takiej możliwości? Pozostaje taka "droga przez mękę". Nawet zdjęcia nie zrobiłam, bo telefon prawie mi padł, tak go wyeksploatowałam próbami szukania pomocy :?
A tymczasem Straż Miejska z Biłgoraja:
https://www.facebook.com/LesnePrzytulis ... SWwmoddvml
Strażnicy Miejscy z Biłgoraja to ludzie z ogromnymi serduchami i wielką empatią. Nie ma tygodnia, żeby nie przyjechali do nas z potrzebującym pomocy zwierzakiem i nie ważne, czy to maciupki jeż, jerzyk, czy wczorajszy pacjent -kobuz z urazem skrzydła. Czasem jeszcz wałówkę ze sobą zabiorą.

Może panowie z Biłgoraja powinni zorganizować szybkie przeszkolenie z empatii dla naszych strażników z miasta wojewódzkiego...

EDIT Żeby nie było, że na Naszych Kotach piszę o wszystkim, tylko nie o "naszych kotach". Nemezjusz:
Obrazek
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pon lip 29, 2024 10:22 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:[...]
EDIT Tym razem poszukujemy najlepszego domu dla takiego schroniskowego biedaka, w styczniu stuknęły mu 3 lata w schronie. Ileż perypetii miał z oczami w tym czasie :( Niedawno trafił do DT (drugiego już, w zeszłym roku albo 2 lata temu, nie pamiętam, był krótko w DT, który szybko zrezygnował, gdy rezydent zaczął chorować) i wreszcie doszło do enukleacji, podjął się tego lekarz w schronisku przy zwykłej narkozie, nie wziewce. Ale wszystko się udało, w abażurku chodził niezbyt długo. Teraz "tylko" znaleźć mu w końcu DS...
Oto Sebiks aktualnie:
Obrazek

Post pod postem i do tego autocytat, ale muszę donieść, że Sebiks już w swoim domu.
Zlitowali się rodzice jednej z kocich wolontariuszek, już w marcu adoptowali kaleką Jabłonkę, która na swoją szansę czekała prawie 4 lata, trafiła do Schroniska niedługo przed naszym Kokoszkiem. Kotka w boksie była niewidzialna, żyła sobie cichutko, prawie bez aktywności, zdawała się być obojętna na współtowarzyszy niedoli, wolontariuszy. Kiedy byśmy nie byli na kociarni, zawsze w kąciku w jakiejś budce albo na kocyku, zwykle odwrócona pleckami do wejścia. Jej adopcja była jednym z cudów schroniskowych, w swoim domu jest szczęśliwa i wreszcie odważyła się żyć normalnie, jak kot. Mam nadzieję, że zakumplują się z Sebiksem, on czekał dokładnie 3,5 roku, dobrze, że od wiosny w DT, do którego trafił po operacji.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pon lip 29, 2024 10:39 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:
Katia K. pisze:[...]
EDIT Tym razem poszukujemy najlepszego domu dla takiego schroniskowego biedaka, w styczniu stuknęły mu 3 lata w schronie. Ileż perypetii miał z oczami w tym czasie :( Niedawno trafił do DT (drugiego już, w zeszłym roku albo 2 lata temu, nie pamiętam, był krótko w DT, który szybko zrezygnował, gdy rezydent zaczął chorować) i wreszcie doszło do enukleacji, podjął się tego lekarz w schronisku przy zwykłej narkozie, nie wziewce. Ale wszystko się udało, w abażurku chodził niezbyt długo. Teraz "tylko" znaleźć mu w końcu DS...
Oto Sebiks aktualnie:
Obrazek

Post pod postem i do tego autocytat, ale muszę donieść, że Sebiks już w swoim domu.
Zlitowali się rodzice jednej z kocich wolontariuszek, już w marcu adoptowali kaleką Jabłonkę, która na swoją szansę czekała prawie 4 lata, trafiła do Schroniska niedługo przed naszym Kokoszkiem. Kotka w boksie była niewidzialna, żyła sobie cichutko, prawie bez aktywności, zdawała się być obojętna na współtowarzyszy niedoli, wolontariuszy. Kiedy byśmy nie byli na kociarni, zawsze w kąciku w jakiejś budce albo na kocyku, zwykle odwrócona pleckami do wejścia. Jej adopcja była jednym z cudów schroniskowych, w swoim domu jest szczęśliwa i wreszcie odważyła się żyć normalnie, jak kot. Mam nadzieję, że zakumplują się z Sebiksem, on czekał dokładnie 3,5 roku, dobrze, że od wiosny w DT, do którego trafił po operacji.

Powodzenia kocie w swoim domku :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Pon lip 29, 2024 22:29 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Uff, jaka dobra wiadomość! Oby adopcja przebiegła szczęśliwie, a koty się zaprzyjaźniły!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto lip 30, 2024 8:46 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Chyba się zaprzyjaźnią :) Nosek-nosek już był ;) Są sobą zainteresowani, ale na razie na dystans:

Obrazek

Bardzo się cieszę :)

Zdjęcie oczywiście nie moje, dostałam od wolontariuszki, pozwoliłam sobie wykorzystać.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto lip 30, 2024 9:50 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:Chyba się zaprzyjaźnią :) Nosek-nosek już był ;) Są sobą zainteresowani, ale na razie na dystans:

Obrazek

Zdjęcie oczywiście nie moje, dostałam od wolontariuszki, pozwoliłam sobie wykorzystać.

Koty nie muszą się kochać, byle się tolerowały.
Obrazek

mir.ka

Post » Wto lip 30, 2024 10:34 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:Chyba się zaprzyjaźnią :) Nosek-nosek już był ;) Są sobą zainteresowani, ale na razie na dystans:

Obrazek

Super! Tak, najważniejsze, żeby się tolerowały, ale może nawet się polubią? Fajnie jest obserwować kocią przyjaźń! :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto lip 30, 2024 13:03 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Taki kocio-ptasi wątek :) U nas coraz bardziej wycinają las i mamy wokół więcej ptaków, ćwierkanie około nocne, bo ledwie świt :wink: A to ludziom przeszkadza. Gdy podczas gadek sąsiedzkich powiedziałam,że mnie to przeszkadza, ale szczekanie piesków koło 5 rano albo o północy, bo wtedy to ja chcę w spokoju spać, to usłyszała,że ze zwierzęciem przecież trzeba wyjść na spacer. Ciekawe, to wyprowadzanie musi byc wszystkim obwieszczane? A cierkanie ptaków jest nieznośne??! Momentami mam wrażenie,że na osiedlu jest więcej psów niż ptaków :? W koovno można wdepnąć nie tylko na trawie ale i betonie.

Atta

Od: Śro lip 09, 2014 17:41

Post » Wto lip 30, 2024 13:04 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

jolabuk5 pisze:

Obrazek

Super! Tak, najważniejsze, żeby się tolerowały, ale może nawet się polubią? Fajnie jest obserwować kocią przyjaźń! :ok: :ok: :ok:

Co dwa to nie jeden! :ryk: Na pewno doceniają :mrgreen:

Atta

Post » Wto lip 30, 2024 13:05 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:
EDIT Żeby nie było, że na Naszych Kotach piszę o wszystkim, tylko nie o "naszych kotach". Nemezjusz:
Obrazek

Na takie brzuszki mogę liczyć jedynie podglądając cudze, bo nasza tak nie umie. Zaczynam podejrzewać,że ma problem z kręgosłupem :P

Atta

Post » Wto lip 30, 2024 14:02 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Atta pisze:
Katia K. pisze:
Obrazek

Na takie brzuszki mogę liczyć jedynie podglądając cudze, bo nasza tak nie umie. Zaczynam podejrzewać,że ma problem z kręgosłupem :P

Nemcio rozkoszny :1luvu:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro lip 31, 2024 6:17 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Atta pisze:[...]

Powiem Ci, że dla mnie to też jest nowość, żaden z naszych czy rodzinnych kotów nie robił takich cudów. Chrapek czasem pokazywał czarny brzuch, ale żeby do niego dotknąć - zapomnij. A Nemezjusza można drapać, tarmosić, nawet jeżdżę mu takim prymitywnym przyrządem do masażu na składanej rączce ;) Wydaje mi się, że właśnie prędzej taki cudak ma coś nie tak z kręgosłupem ;) (Nemek po tym wypadku, po którym trafił do schronu, może faktycznie coś mieć, nie będę specjalnie go prześwietlać, oczywiście, Chrapkowi jego dodatkowy kręg i połamany ogon wyszły na rtg przy okazji.)
Obrazek

Atta pisze:Taki kocio-ptasi wątek :) U nas coraz bardziej wycinają las i mamy wokół więcej ptaków, ćwierkanie około nocne, bo ledwie świt :wink: A to ludziom przeszkadza. Gdy podczas gadek sąsiedzkich powiedziałam,że mnie to przeszkadza, ale szczekanie piesków koło 5 rano albo o północy, bo wtedy to ja chcę w spokoju spać, to usłyszała,że ze zwierzęciem przecież trzeba wyjść na spacer. Ciekawe, to wyprowadzanie musi byc wszystkim obwieszczane? A cierkanie ptaków jest nieznośne??! Momentami mam wrażenie,że na osiedlu jest więcej psów niż ptaków :? W koovno można wdepnąć nie tylko na trawie ale i betonie.

Mnóstwo ludzi nie lubi przyrody, przekonuję się o tym co chwilę, choć nie zrozumiem nigdy :( Drzewa przeszkadzają, bo "zagrażają" (najlepiej wyrżnąć wszystkie kilkudziesięcioletnie, a posadzić 3-metrowe ozdobne klony kuliste, co to ani cienia nie dadzą, ani ptaki nie pogniazdują za bardzo), ptaki przeszkadzają, bo brudzą i śpiewają nad ranem, koty... o tym można pisać dużo. Ale już syfić można, szczury już nie przeszkadzają... Kiedy mieszkaliśmy w Parku, napatrzyłam się na takie patologie, że aż wspominać się nie chce :( Polewanie drzew farbami z puszek, rzucanie kamieniami w wiewiórki, niszczenie mojego poidełka, z którego korzystały oprócz stada przeróżnych ptaków też wiewiórki, jeże, gady, pewnie nocami koty, może łasice, bo były itd. Przykro wspominać. Co dziwne, wszystkie wymienione dywersje to sprawka dzieci... nie, to nie dzieci, to rozwydrzone niewychowywane bachory. Nie chcę nikogo urazić, ale tak uważam: bachory. Dorośli to "tylko" gadają. Teraz mam takiego pięknego jesiona za oknem od podwórka, o którego drżę, bo wiem, że jednemu takiemu dorosłemu fagasowi przeszkadza :cry:
A ujadanie psów o północy i nam przeszkadza, potrafi obudzić, Krzysiek zaśnie ponownie szybko, a ja się tłukę :? Ale tutaj, gdzie mieszkamy, bardzo się zmieniło, mieszkałam od urodzenia 2 bloki dalej, później 13 lat w Parku i rok na "próbnym" wygnaniu w zupełnie innej dzielnicy, nie miałam pojęcia, że tutaj tak się zmieniło. Kiedyś spokojne osiedle, dzisiaj - szkoda gadać. W dużym stopniu odpowiada za to pojawienie się marketów (Kaufland i Biedronka, zwłaszcza ta druga jest bardzo uciążliwa :( ) i rozbudowa starego powojennego niskiego osiedla o wysokościowce :cry: To ostatnie sądzę, że nie odbyło się do końca czysto. Mieszkańcy mojej ulicy, głównie 2 (a w naszym skrajnym bloku 3 i 4) piętra mieli widok na Stare Miasto, całe, Zamek, wieże, kościoły. A nastawiali drapaczy, bez konsultacji społecznych, bez jakiegoś myślenia. Ale deweloperka u nas ma się dobrze, "patodeweloperka" jeszcze lepiej, to straszne, ale nie na pisanie tutaj :( To samo z wynajmem. Kiedyś sąsiedzi, dziś zmieniający się co kilka miesięcy "najemcy", którym wydaje się, że mieszkają w akademiku :( Źle sie dzieje, oj, źle :(

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Śro lip 31, 2024 10:51 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

mir.ka pisze:

Obrazek

Koty nie muszą się kochać, byle się tolerowały.

I chyba tak jest najczęściej, prawda?
Kiedy u nas mieszkała trójka, było różnie, Chrapek jednak do końca życia rządził twardą łapą. Kiedy jakoś przez ostatnie ponad pół roku Niuni i Chrapka nie pisałam na forum, bywało kiepsko. Jego ataki może nie były częstsze, ale intensywniejsze. Albo Niunia intensywniej reagowała, siusiała pod siebie ze strachu. Dobrze, jak było się w domu, żeby interweniować, ale często wracałam, a tam plamy moczu i kłęby futra. Tak było, stare dzieje. Ostatni raz tak bardzo Chrapek Niunię poturbował 10 stycznia, pamiętam, dokładnie 2 tygodnie przed dniem jej odejścia. Chrapek miał za uszami, ale też jest powiedzenie o łobuzie i kochaniu...
Mam nadzieję, że Jabłonka i Sebiks będą stanowić bardziej zgraną parę. Na pewno :ok:

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

[poprzednia][następna]