Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] s.126 pytanie mocz

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon cze 03, 2024 21:28 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Boszzzz, no przecie że bym nie wpadła na podobieństwo :201422 Macie wyobraźnię, ale też kota z bliska widzieli to może być inna sytuacja, może.. :201470

Oniegina podobna do kota, którego zaproponowaliśmy naszej młodej sąsiadce. Ma pokój z kuchnią, wole łóżko, to co się będzie marnować. Dobrze,gdy koty szczęśliwe, nie chorują, nie brakuje im 5 klepki i są wolne od uzależnień. Takie egzemplarze się zdarzają, prawda?

Byłam chętna na rybę, a nie od razu na cały tort. Kupiłam dziś w drodze do domu, jest dobrze zaopatrzony rybny. Lepiej omijać tę trasę, bo zawsze ślinka cieknie :201443

Atta

Od: Śro lip 09, 2014 17:41

Post » Pon cze 03, 2024 21:52 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Wgapiam się w zdjęcia..... Nie wiem jakie szczegóły Cię przekonały... Może trudno uchwycić ten vibe :lol:

Atta

Post » Pt cze 07, 2024 9:21 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Zerknij na te, szczególnie pierwsze (drugie dałam, bo cudnie tu Kibord wygląda...). I np. tutaj, dla porównania ;)
Obrazek
Obrazek
Nie wiem, skąd mi się to wzięło, oglądaliśmy te słodkości w formie "maratonu", raz skojarzyłam i już tak w głowie zostało :wink: Wiem, że głupie, ale nic na to nie poradzę.

EDIT Zdjęcia oczywiście jeszcze ze schronu, nie mojego autorstwa, drugie na pewno naszej znajomej wolontariuszki, Magdy, pierwsze chyba też.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Nie cze 09, 2024 14:13 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Taak, widzę szczególne podobieństwo... w uszach! :20145

A kot na tym zdjęciu wyraża: zdziwienie? oszołomienie? zaskoczenie? CUDNE! :mrgreen: Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-VEzJVU1maj
Kot wymiata i wedle tych standardów pani A. powinna pobrać dodatkowe lekcje, u wyżej wspomnianego :ryk:

Atta

Post » Pon cze 10, 2024 9:58 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Magda przysłał mi to zdjęcie (+ filmik, który trochę zmieniłam - muzyczka) z komentarzem: Kibord nie może uwierzyć w swoje szczęście.
Koty ze schronisk to takie sieroty. Te, które potrzebują zainteresowania, ciepła i czułości, naprawdę nie mogą uwierzyć, kiedy już odrobinę tego dostają. Kotów dużo, wolontariuszy mało i nie codziennie, kiedy już są, to dwoją się i troją: pojawia się wędka, to bawią się trzy koty naraz, a czwarty włazi wtedy na kolana.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto cze 11, 2024 19:39 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

:ryk: To tak, jakby w tym momencie do niego mówiono i on ze zdziwieniem robi takie: " eee no co ty" I jak to zostało dobrze uchwycone na zdjęciu! bo w filmiku to taka migawka.

Atta

Post » Czw cze 13, 2024 10:55 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Magda coś tam do niego zagadywała, ona ma głos i sposób mówienia stworzony dla kociary: spokojny, niezbyt głośny, kojący. Ma podejście do kotów. Mam nadzieję, że koty w naszym Schronisku będą mogły z niej "korzystać" jak najdłużej, wolontariusze przychodzą i odchodzą, często po skończonych studiach, gdy wracają do domu lub jadą dalej w świat. Magda mieszka na miejscu (zresztą 200 m od nas w linii prostej ;) ) i jest kierowniczką wolontariatu na kociarni już długo, oby jak najdłużej.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto cze 25, 2024 11:18 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Problemowy ten nasz Nemek, koci katar pewnie z czasów kocięctwa będzie jemu/nam towarzyszył już pewnie zawsze. Kupiłam L-lizynę, 3-krotna do tej pory kuracja beta-glukanem niewiele dała, zobaczymy, czy ten żel pomoże.

Bardzo dużo ostatnio zaginięć domowych kotów, czy też to obserwujecie u siebie?

Nasza koleżanka szuka rudo-białej Rózi od 2. kwietnia, bardzo długo, reaguje na każdy sygnał, łażąc po nocach, spotyka np. borsuki na zwykłym wielkomiejskim osiedlu :wink: Przygarnęli też (mieszka z tatą) kolejnego, znalezionego podczas poszukiwań Rózi kota (młodego kocura, o dziwo - wykastrowanego i wygląda, że nie poszukiwanego). Rózia wykręciła się z szelek podczas wieczornego spaceru, oprócz niej jeszcze jeden ich kocur wychodzi na spacer na smyczy. Mam szczerą nadzieję, że kotka się znajdzie.

Niedawno niedaleko nas zaginęła kotka, na ogłoszeniu pisali, że maine coon, ale, no wiecie, nasza Niunia pod odpowiednim kątem i w specyficznym świetle też wyglądał jak maine coon ;) Widziałam tę kotkę z okna późnym wieczorem w pewien majowy czwartek, pomyślałam, że znowu gdzieś zmienili się wynajmujący (u nas to jakiś szał, ja szacuję, że u nas w bloku ok. 70-75% mieszkań, pewnie to samo bloki naokoło, jest wynajmowanych, to naprawdę bardzo źle :( ) i wypuszczają rudego kudłatego. Rano w piątek pojawiło się kilka ogłoszeń, że Rubi zaginęła we wtorek. Szkoda, że tak późno pojawiły się ogłoszenia, zadzwoniłabym już w poprzedni wieczór. Nic, chodziliśmy z Krzyśkiem po naszym "kwadracie" dwa kolejne wieczory ok. 22, ale jej nie namierzyliśmy, świeciłam w każdą "dziurę". Podobno była później widziana w dwu miejscach między naszą uliczką a miejscem jej zamieszkania. Tamci ludzie niezbyt angażowali się w poszukiwania, bo akurat mieli komunię córki, dopiero później (prawdopodobnie) chodzili. Rubi odnalazła się po 2,5 tygodnia ponad 5,5 km od domu w linii prostej, nieprawdopodobnie daleko! Ta babka ma teorię, że kotka "zabrała się" z jej mężem, który pracuje na budowie niedaleko. Podobno schudła z 5 do 3,5 kg, bardzo dużo. Nie wiem, w jaki sposób zaginęła.

No i teraz, wczoraj pojawiły się ogłoszenia papierowe, na fejsbuku, jak się później zorientowałam, dzień wcześniej. Przez zepsute nieosiatkowane (jedno okno w tym mieszkaniu ma siatkę) okno na parterze 150 m od naszego okna uciekły dwie kotki, ta, która nie jest dzika, szybko wróciła do domu, dzika o imieniu Dzika - uciekła. To było w nocy z soboty na niedzielę, dziewczyna widziała ją następnej nocy, kotka potraktowała ją jak tło, nie reagowała, szybko się ulotniła. Ale to dobrze, że jest bardzo blisko. Rozmawiałam z tą dziewczyną, poleciłam pożyczyć klatkę z Urzędu Miasta, zrobiła to od razu (na szczęście tym razem miasto ma klatki, to tylko kiedy my musieliśmy w zeszłym roku pożyczyć, wszystkie akurat wybyły :? ), nastawiła, klatka stoi w dobrym miejscu, w krzakach pod oknem, ale niestety, kotka jeszcze do domu nie wróciła. Bardzo mi to leży na sercu, miałam nadzieję, że uda się od razu - niestety :(

Nie wyobrażam sobie i chyba nie chcę sobie wyobrażać, co czuje osoba, której uciekł, zaginął kot. Nie chciałabym nigdy przeżyć takiej tragedii, to nie dla mnie, kłębka nerwów.

EDIT Tym razem poszukujemy najlepszego domu dla takiego schroniskowego biedaka, w styczniu stuknęły mu 3 lata w schronie. Ileż perypetii miał z oczami w tym czasie :( Niedawno trafił do DT (drugiego już, w zeszłym roku albo 2 lata temu, nie pamiętam, był krótko w DT, który szybko zrezygnował, gdy rezydent zaczął chorować) i wreszcie doszło do enukleacji, podjął się tego lekarz w schronisku przy zwykłej narkozie, nie wziewce. Ale wszystko się udało, w abażurku chodził niezbyt długo. Teraz "tylko" znaleźć mu w końcu DS...
Oto Sebiks aktualnie:
Obrazek

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto cze 25, 2024 12:23 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Niedawno w Sosnowcu zaginął kot, wymknął się niepostrzeżenie z domu, znalazł się po 50 dniach, ok 3 km od domu, a to za sprawą papierowych ogłoszeń , które opiekunowie wywiesili w okolicy.
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto cze 25, 2024 13:00 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Okropne jest takie szukanie, ile to nerwów i ta myśl, że kotu dzieje się krzywda, że się boi, jest głodny, może coś mu się stało... Uff, też nie chcę tego przeżyć!
Kciuki za domek dla Sebiksia!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob cze 29, 2024 13:14 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Jola, dzięki. Oby się taki znalazł, Sebiks potrzebuje go wyjątkowo. Zresztą... każdy kot potrzebuje domu WYJĄTKOWO, taka prawda.

Dzika nie wróciła do domu, dziewczyna ma kamerę nad oknem, oprócz pierwszej nocy po zaginięciu, nie wiedziała kotki :( To bardzo dziwne, że ta się oddaliła, widziana była, kiedy wchodziła od strony podwozia do auta, czyżby została gdzieś wywieziona, czy to w ogóle jest możliwe, czy raczej zawsze kotu, który wszedł w ten sposób do auta, grozi, po włączeniu silnika, kalectwo lub śmierć? Bardzo się martwię, naprawdę się przejęłam :(

A to nasza domowa atrakcja: jerzyki. Okno nasze jest we wnęce, w rogu jest nowa (stosunkowo) rura spustowa, ale zostawiono widocznie kawałeczek starej. I w tym kawałeczku jerzyki mają gniazdo, to wysokość akurat naszego nadproża, czyli można powiedzieć dwie kondygnacje + wysoki parter nad ziemią. To filmik z zeszłego roku, ale w tym jest podobnie. Uwielbiam jerzyki. Nemek wyraźnie czuje przed nimi respekt, ale nie ma się co dziwić, potrafią podlecieć z zadziwiającą prędkością tak blisko, że boję się, że zderza się z siatką. Śmiejemy się z Krzyśkiem, że to messerschmitty, a Nemezjusz rozstawia sobie stanowisko CKM-u, zakłada hełm i pababababam! :wink: (Wydaje mi się, że była kiedyś taka strzelająca ikonka, ale nie mogę znaleźć, może coś źle pamiętam.)

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Sob cze 29, 2024 13:25 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

U mnie w pobliżu też jest dużo jerzyków, ale tak blisko nie podlatują. Moje miasto zatrudnia jerzyki do walki z komarami i jak ktoś ma wysoki dom to może dostać dla nich bezpłatnie budkę. Zresztą po każdym ociepleniu bloku są na nim montowane budki dla jerzyków, żeby miały gdzie gniazdować jak zostały pozbawione otworów w elewacjach.
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob cze 29, 2024 22:13 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Fajne te jeszyki, koty mają zajęcie obserwując i jeszcze komary wyłapują :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie cze 30, 2024 7:34 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Jolu, chyba nie tylko komary. W tym tygodniu zdarzyło się coś bardzo dziwnego, chyba we wtorek to było, po 16 zaniepokoił mnie ruch za oknem, a to były owady... latające mrówki, była tego chmara, jakby jakiś masowy wylęg, nie wiem, okropność, łaziły po siatce u nas, padały na nagrzanym parapecie (niby okno północno-zachodnie, ale, niestety, bardziej zachodnie), drugie okno (południowo-wschodnie) mniej, na szczęście, ale też. Chyba latały wyżej, bo nie widziałam, żeby ludzie jakoś masowo uciekali, a my jesteśmy na drugim piętrze, trzecia wyższa kondygnacja. Co to było? Jerzyki latały jak oszalałe. Koło 20 już nie było mrówek, może wcześniej, jak zasłoniłam od razu rolety, a sprawiliśmy sobie ostatnio zaciemniające, tak nie widziałam, co się dzieje. Sądzę, że jerzyki się z nimi rozprawiły.

Mirka, u nas też jest taka akcja, ciekawe, ile osób korzysta. To jest właśnie do prywatnych osób, ale bardziej spółdzielni, zarządców osiedli skierowane. Każdego roku w którymś z wygranych projektów prozwierzęcych w Budżecie Obywatelskim jest mowa o budkach dla jerzyków. Tu znalazłam na Street View kamienicę w Śródmieściu, która teraz na tej widocznej elewacji bez okien ma budki w kilku rzędach, nie wiem, ile ich jest, postaram się policzyć, kiedy będę jechała tamtędy autobusem, ale na pewno więcej niż 20. To zdjęcie sprzed prawie 4 lat, widocznie od tamtego czasu przeprowadzono remont i zaproszono jerzyki. Tylko chyba niezbyt trafiona strona świata, jest to kierunek północno-zachodni, a czytałam, że preferowany jest północny, wschodni. Żeby słońce nie paliło. Cóż, mam nadzieję, że te budki są zasiedlane.
Obrazek

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Nie cze 30, 2024 8:29 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Na pewno wszelkie owady są w menu jerzykowym :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia][następna]