» Pt wrz 15, 2023 7:15
Re: Problem z wątrobą? (ALT)
Faktycznie elektroforeza taka fipowa...
Acz przy braku jakichkolwiek objawów ja osobiście bym poczekała z podaniem leku - mając go w lodówce na wszelki.
I robiąc co dwa tygodnie kontrolne badania krwi (gdyby było wszystko ok), obserwując objawy takie jak zmiana w wyglądzie oczu (różna wielkość źrenic, dziwny kolor, mętność na źrenicy, dziwne plamki, różne odbijanie światła przy robieniu zdjęć z fleszem - trzeba czasem pstryknać fotkę), wszelkie niezborności ruchowe, utrata wagi, podwyższona temperatura (trzeba by ją mierzyć o tej samej porze), powiększenie obwodu brzuszka, objawy duszności, szybszy oddech, męczliwość etc.
Myślałam że wyszedł jakiś płyn w brzuszku lub coś niepokojącego innego w usg (silnie powiększone węzły chłonne etc), mocno pogorszyły się wyniki etc.
Jeśli to FIP - to wyniki będą się pogarszały, pojawią się objawy - w ogromnej większości przypadków będzie to stopniowe. Wiedząc czego można się spodziewać i będąc na to wyczulonym - możecie sprawę skutecznie monitorować i w razie niepokojących sygnałów od razu wejdziecie z leczeniem.
Tak mi się wydaje - że byłoby najlepiej zrobić.
Chyba że doświadczona wetka doradzi Wam jednak wejście z terapią.