BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 29, 2023 23:45 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

O dzięki za te linki. Naprawdę się przydadzą

aannaa

Od: Sob kwi 29, 2023 23:38

Post » Czw maja 25, 2023 10:29 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Tak sobie czytam ten wątek powoli bo chcę zrobić fajny domek dla moich kotowatych. I widzę, że temat zdechł, linki nie działają i ogólnie martwica. Kogoś to jeszcze interesuje?
Od 2 lat mam kawałek ogródka i od 2 lat mam koty. I od 2 lat staram się zrobić im fajny domek żeby mogły spać na zewnątrz a nie tylko na kanapie :PPP
Pierwszy projekt nie wypalił, bo wchodziły nawet po 3-4 naraz kiedy były małe, ale potem przestały wchodzić wcale. I teraz stoi tylko taka dekoracja (bo domek jest ładny) zachwyca wszystkich sąsiadów, ale nie zachwyca żadnych kotów. A ja też od 2 lat próbuję się rozwijać w temacie produkcji mebli ogrodowych, więc taka budka dla kotów pasowałaby mi do profilu działalności xDD

Przeglądałem rynek w Polsce i jest ogólnie padaka, solidnych budek dla kotów prawie nie ma w sprzedaży, jeśli są to głównie jakieś wypasione dezajnerskie a ceny zaczynają się od 200-300 zł za brzydkie i tandetne z płyt osb i kończą na 3000-4000 za naprawdę ładne i dopracowane. Styropianowe nawet sensowne można kupić poniżej 100 zł. Tylko że styropian na zewnątrz brudzi się od otoczenia a do tego to jest materiał dość delikatny, wewnątrz może nie brudzi się specjalnie od kota, ale kot lubi go drapać. Chcę opracować jakiś fajny model budki dla kota, taki żeby mój koszt wykonania łącznie z materiałami był poniżej 100zł. Wtedy mógłbym to robić masowo i sprzedawać za 100-150 zł a do tego mógłbym dołączać autentyczny certyfikat "testowane na zwierzętach" xD Styropian oczywiście interesuje mnie jako materiał, ale do tego chciałbym dodać jakieś fajne wykończenie żeby domek był nie tylko funkcjonalny ale też ładny.
Jeżeli ktoś chce pogadać i wymienić się informacjami to zapraszam.

Mój pierwszy projekt z miękkim wykładzinowym tarasem widokowym na dachu, jak narazie uznanie konsumentów zyskał tylko taras:
Obrazek
Najlepiej ogarniam tematy: Behawiorystyka(kot-kot + kot-ludź), FIP(leczenie + lekarstwa), Transfuzje(oznaczanie grupy krwi + banki krwi), grafika komputerowa, strony internetowe, html, css, php, bazy danych, meble ogrodowe xD

Krzesimir

Od: Czw maja 25, 2023 4:02

Post » Czw maja 25, 2023 13:56 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Fajny domek, ale chyba otwór wejściowy trochę za mały?
Może wrzuć ten wpis w wątkach osób, które stawiają dużo domków bezdomnym kotom - Iza71Koty, Anna61. Nie będzie ich stać na kupno, ale mogą Ci doradzić, co w domku jest dla nich ważne. I jakie domki są przez koty wykorzystywane.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=187577
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw cze 08, 2023 12:36 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Rady na temat domkow są w pierwszym poście tego wątku.
Otwor jest rzeczywiście nieco za mały i za nisko.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw cze 08, 2023 12:42 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Krzesimir pisze:Tak sobie czytam ten wątek powoli bo chcę zrobić fajny domek dla moich kotowatych. I widzę, że temat zdechł, linki nie działają i ogólnie martwica. Kogoś to jeszcze interesuje?
Od 2 lat mam kawałek ogródka i od 2 lat mam koty. I od 2 lat staram się zrobić im fajny domek żeby mogły spać na zewnątrz a nie tylko na kanapie :PPP
Pierwszy projekt nie wypalił, bo wchodziły nawet po 3-4 naraz kiedy były małe, ale potem przestały wchodzić wcale. I teraz stoi tylko taka dekoracja (bo domek jest ładny) zachwyca wszystkich sąsiadów, ale nie zachwyca żadnych kotów. A ja też od 2 lat próbuję się rozwijać w temacie produkcji mebli ogrodowych, więc taka budka dla kotów pasowałaby mi do profilu działalności xDD

Przeglądałem rynek w Polsce i jest ogólnie padaka, solidnych budek dla kotów prawie nie ma w sprzedaży, jeśli są to głównie jakieś wypasione dezajnerskie a ceny zaczynają się od 200-300 zł za brzydkie i tandetne z płyt osb i kończą na 3000-4000 za naprawdę ładne i dopracowane. Styropianowe nawet sensowne można kupić poniżej 100 zł. Tylko że styropian na zewnątrz brudzi się od otoczenia a do tego to jest materiał dość delikatny, wewnątrz może nie brudzi się specjalnie od kota, ale kot lubi go drapać. Chcę opracować jakiś fajny model budki dla kota, taki żeby mój koszt wykonania łącznie z materiałami był poniżej 100zł. Wtedy mógłbym to robić masowo i sprzedawać za 100-150 zł a do tego mógłbym dołączać autentyczny certyfikat "testowane na zwierzętach" xD Styropian oczywiście interesuje mnie jako materiał, ale do tego chciałbym dodać jakieś fajne wykończenie żeby domek był nie tylko funkcjonalny ale też ładny.
Jeżeli ktoś chce pogadać i wymienić się informacjami to zapraszam.

Mój pierwszy projekt z miękkim wykładzinowym tarasem widokowym na dachu, jak narazie uznanie konsumentów zyskał tylko taras:
Obrazek

Koty wolnozyjace mają inne obiekty do drapania, rzadko wydrapuja wnętrze domku. A styropian jako ocieplenie wewnętrze musi być koniecznie. Samo drewno to za mało.
Jesli chodzi o brudzenie się. W tym celu, jak również maskowania pudla przed zlym okiem owija się gruba czarna folia lub plandeka.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

[poprzednia]