Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 12, 2023 21:00 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Wspaniale, Chiko, bardzo Ci gratuluję!:ok: :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt maja 12, 2023 21:00 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

KĄCIK MUZYCZNY

I już wiecie, że dziś, ciągle w klimacie muzyki latynoamerykańskiej, porozmawiamy o tangu :D
Początki tanga badacze odnajdują już w końcu XVIII wieku. Ta forma muzyczna wywodzi się z habanery i flamenco, które zostały przeniesione do Argentyny i Urugwaju (zwłaszcza do granicznego rejonu La Plata) i połączone z "candombe", formą opartą na bębnieniu, charakterystyczną dla plemion bantu. Afrykańscy niewolnicy śpiewali i tańczyli „candombe” na ulicznych paradach. Powtarzali w refrenie słowa „cum-tan-go”, z których wywodzi się nazwa „tango”. Początkowo tango kwitło głównie w tawernach i burdelach, ale szybko stało się popularne wśród rzesz europejskich imigrantów w Buenos Aires i Montevideo. W 1911 roku argentyński nowelista i poeta, Ricardo Guiraldes, odtańczył tango na oczach publiczności w lokalu w Paryżu. Dzięki niemu tango zyskało ogromną popularność wśród wyższych klas społecznych w Paryżu, a następnie w całej Europie. Już rok później Lucyna Messal, pierwsza primadonna Operetki Warszawskiej, która nie tylko śpiewała, ale także znakomicie tańczyła, specjalnie pojechała do Paryża, aby nauczyć się nowego tańca i zaprezentować go w Warszawie, w operetce Targ na dziewczęta.
Konserwatywna opinia publiczna uznała tango za niestosowne do wykonywania publicznie ze względu na zbyt erotyczny charakter (partner nie tylko obejmował partnerkę - jak w walcu i polce - ale jeszcze blisko ją przytulał). Jednak nowy styl, o latynosko-afrykańsko-europejskich korzeniach szybko się rozprzestrzenił. W 1913 roku tango argentyńskie stało się najbardziej popularnym rodzajem tańca na świecie, rozwijając się w różnych miejscach odmiennie. Tango argentyńskie charakteryzuje się przede wszystkim improwizacją i bliskością partnerów. Improwizacja dotyczy zarówno figur, ozdobników, sposobów trzymania, jak i szybkości ich wykonywania. W tango nuevo, w którego rozwoju dużą rolę odegrał mistrz tak charakterystycznego dla tanga bandoneonu, Astor Piazzolla, tancerze pozostają w pewnej odległości od siebie, co pozwala prowadzącemu inicjować wiele skomplikowanych figur.
Ja mam wrażenie, że w tangu ważna jest nie tylko umiejętność tańczenia, ale i gra aktorska. Popatrzmy, jak tangiem radzą sobie znani aktorzy. Zacznijmy od
Jennifer Lopez i Richarda Gere w Zatańcz ze mną.

A to jedno z najsłynniejszych tang - Por una Cabeza Carlosa Gardel'a. Muzykę połączono z filmowym tangiem które "zagrali" Jessica Biel i Colin Firth (Wojna domowa).

Carlosa Gardel był autorem wielu tang, to on rozpowszechnił "śpiewaną" wersję tanga. Posłuchajmy jak jego Mi Buenos Aires Querido interpretują Placido Domingo i Astor Piazzolla.

I jeszcze bardzo popularne tango - A media luz, kompozycja Edgaro Donato z 1925 r., tu w wykonaniu samego Carlosa Gardela.

Z tego samego roku - Jealousy Jacoba Gade śpiewa Placido Domingo

Inne tango, które na pewno kiedyś słyszeliście to El Choclo. Jego historia związana jest z ekskluzywną restauracją Ristorane Americano, w której publiczność z wyższych sfer spotykała się, by słuchać znanego wówczas pianisty Jose Luisa Roncallo, grającego w towarzystwie klasycznej orkiestry. Młody, nieznany nikomu kompozytor Ángel Villoldo, pokazał skomponowane przez siebie nuty tanga pianiście, który początkowo niechętny, ostatecznie zdecydował się na jego publiczną prezentację. Prawykonanie, pod kierunkiem Jose Luisa Roncallo, odbyło się w owej restauracji w 1905 r. W filmiku na fortepianie gra je Eduardo Rojas, a tańczą George & Jairelbhi Furlong.

W Polsce popularne tanga komponował przed wojną Jerzy Petersburski. Jego Tango milonga zyskało światową sławę i znane jest pt. Oh Donna Clara. Śpiewa Mieczysław Fogg.

A to najbardziej chyba znane tango - La Cumparsita (Gerardo Matos Rodríguez ), od którego komediowej wersji w Pół żartem, pół serio zaczęłam Kącik. Posłuchajmy całości kompozycji granej przez Darienzo Orquesta Actual z aż 3 bandoneonami.

Miłego słuchania :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob maja 13, 2023 6:06 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Jak apetyt Łatki? U nas Kitka je ale jedynie po Miratazie. Trudno, dobre i to.

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Sob maja 13, 2023 12:03 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Od rana próbuję ją łapać. Nie je i nie pije, ucieka ode mnie. Bardzo proszę o mocne kciuki i ciepłe myśli, bez pomocy weta ona umrze

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Sob maja 13, 2023 12:11 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Anna2016 pisze:Od rana próbuję ją łapać. Nie je i nie pije, ucieka ode mnie. Bardzo proszę o mocne kciuki i ciepłe myśli, bez pomocy weta ona umrze

Mocne kciuki za Łateczkę :ok: :ok: :ok:
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Sob maja 13, 2023 13:36 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Anna2016 pisze:Od rana próbuję ją łapać. Nie je i nie pije, ucieka ode mnie. Bardzo proszę o mocne kciuki i ciepłe myśli, bez pomocy weta ona umrze

Łateczko :(
Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Sob maja 13, 2023 16:22 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Kciuki, Aniu, za Was obie!

Ładne te tanga. Człek je zna, ale nie wszystkie tytuły miałam w pamięci…
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Sob maja 13, 2023 16:31 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Trzymam bardzo mocno :ok: :ok: :ok: :ok:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Sob maja 13, 2023 19:47 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

O rety :(

aga66

Post » Sob maja 13, 2023 21:39 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Niestety. Ale wieczorem poczuła się ciut lepiej, bo podeszła I klika razy piła wodę z rozcieńczoną śmietanka, dala się pogłaskać nie zjadła przy mnie nic, tylko piła, dobrze że piła, w tym piciu trochę energii też ma, wieczorem odzyskałam trochę jej zaufanie.....

Anna2016

Post » Sob maja 13, 2023 21:41 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

To bardzo ważne, Aniu! Dobrze, że chociaż piła. A złapanie nigdy nie jest proste, potrzeba czasu. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie maja 14, 2023 5:52 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Łatka czuję się dziś lepiej. Ona przedwczoraj i wczoraj to chyba siku nie mogła a nie qpke...?
To wygląda tak, jakby miała okresowe coraz czestesze nawroty czegoś....
Rano już była na łapkach jak do niej poszłam, zjadla pół łyżeczki rybki, duuuzo piła. Pomiziala się.

Ps. Jolu piękne tanga, bardzo lubię

Anna2016

Post » Nie maja 14, 2023 6:36 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Aniu, może spróbuj coś na apetyt jej wcisnąć. Jeśli da sobie posmarować uszko to może Mirataz. Sorry, że ja tak z tym lekiem na apetyt ciągle marudzę ale u mojej Kitki to kluczowe bo bez niego nie chce jeść. Wiem, że Łatka to starsza kotka i schorowana i trudno jej podać leki, u mnie jest podobnie. Dla mnie każde podanie tabletki, pasty to koszmar i męczenie kota. Jedynie zastrzyk i pasta na uszko wcodza w grę, o ile uda się pannę złapać oczywiście. Robisz co się da, Łatka ma najlepszą opiekę na świecie.

aga66

Post » Nie maja 14, 2023 7:21 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Wspaniała nowina, że Łateczka czuje się nieco lepiej i ciut zjadła!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Aniu, może aga66 ma rację z tym mitrazepanem? Jak Łatka będzie miała lepszy apetyt, to może i łatwiej będzie ją złapać - chętniej podejdzie, wejdzie do transportera, w którym postawisz jakiś przysmak? :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia][następna]