Czitusia,Cosia,Bratu,Mami. Pasio odszedł za Tęczowy Most...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 16, 2023 9:30 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

Lifter, zmień program, ile można oglądać kreskówki :P .
Aczkolwiek Cosia nadal uwielbia, zwłaszcza na laptopie gdy wieczorem w łóżku usiłuję przejrzeć wiadomości albo cokolwiek innego ze szczególnym uwzględnieniem pewnego forum. Uwala się przy poduszce i mam włączyć jej dobranocki. Monitor laptopa zdecydowanie lepszy od telewizora, można łapką dosięgnąć ekranu, a jak się kursor pojawi to już w ogóle zabawa na całego :P .
Rano mróz. Bratu budzi mnie na wszystkie możliwe sposoby, bo jaśniej już i do ogrodu by wyszedł a tu drzwi pozamykane :evil: .
Naprzód siedzi mi nad głową i głośno patrzy. Ja nic. Potem skacze po mnie w dowolnych kierunkach. Ja nic. Zaczyna lizać mi ręce, ja dalej nic. W akcie totalnej desperacji schodzi z łóżka i próbuje wymiotować, że niby chory, albo zakłaczony, albo umiera, albo cokolwiek. No i wtedy niestety wstaję, bo nie wiem kto i czym :roll: . Bratu oczywiście nic nie jest, ogon do góry i komunikat : za mną, otwierać! Cel osiągnięty :evil: .
Przechodzę do robaków, to znaczy cofam się do tyłu :wink: . W piątek mijają dwa tygodnie od podania wszystkim Milpro. Powtarzać po dwóch czy trzech tygodniach? Bo już w końcu nie wiem, każdy mówi co innego. Pasio kaszle chwilami dalej, to podobno ten cykl się powtarza.Teraz te larwy co zostały znowu stają się robalami? :roll: Może mi ktoś to wytłumaczyć? Druga tabletka ma tłuc co? Robali już nie ma, tych samic, fuj...? A to nie będzie tak w kółko? :201416
A poza tym słońce zaczyna świecić tak już wiosennie :P .
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Czw lut 16, 2023 9:52 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Czw lut 16, 2023 10:12 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

czitka pisze:Lifter, zmień program, ile można oglądać kreskówki :P .

Jesli chodzi o mnie to zawsze chetnie objerze stare Bugsy, Kaczory Duffy, czy Tom & Jerry, te z czasow niepoprawnych politycznie, nie wspolczesne.

Rano mróz. Bratu budzi mnie na wszystkie możliwe sposoby, bo jaśniej już i do ogrodu by wyszedł a tu drzwi pozamykane :evil: .
Naprzód siedzi mi nad głową i głośno patrzy. Ja nic. Potem skacze po mnie w dowolnych kierunkach. Ja nic. Zaczyna lizać mi ręce, ja dalej nic. W akcie totalnej desperacji schodzi z łóżka i próbuje wymiotować, że niby chory, albo zakłaczony, albo umiera, albo cokolwiek. No i wtedy niestety wstaję, bo nie wiem kto i czym :roll: . Bratu oczywiście nic nie jest, ogon do góry i komunikat : za mną, otwierać! Cel osiągnięty :evil: .

A to cwany stwor! Nasze na to nie wpadly. Kropek za to zaczyna obdrapywac szafe w sypialni ostentacyjnie, co ZAWSZE skutkuje.

PS. A dzien juz we Wrocku trwa ponad 10 godzin (nieznacznie ale zawsze) i jak wstaje rano (o 7, a co!) to juz jasno za oknem.
Idzie ku lepszemu.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Czw lut 16, 2023 11:44 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

Fakt, wczoraj wychodziłam z lekcji o 17.30 i jeszcze nie było całkiem ciemno. Fajnie!
A kreskówki są super, zwłaszcza te stare.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw lut 16, 2023 12:44 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

Stare kreskówki są najlepsze. Disneya też. Podobnie animacje pełnometrażowe. Piękne postaci, a zarys scenariusza podobno powstawał w ten sposób, że Disney przychodził do studia i opowiadał zespołowi bajkę o Kopciuszku czy Śpiącej Królewnie... No i mistrzostwo animacji, dziś osiągalne jednym kliknięciem w programie komputerowym, ale 80 lat temu? Jak tu, w 32 sekundzie, ta niezwykła imitacja ruchu wody!!!

Albo taka cudowna wersja Walca kwiatów... Wydaje się, jakby muzykę napisano jako ilustrację animacji, a nie odwrotnie!

A dzień rzeczywiście coraz dłuższy!
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lut 16, 2023 14:25 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

Wyczytalem, ze aby uzyskac odpowiedni efekt wygladu krolewny Sniezki, animatorki nanosily makijaz juz na gotowa klisze filmu z dana klatka. Prawdziwy makijaz. (*)
Same to zaproponowaly, bo wczesniej makijaz "rysowany" nie wygladal odpowiednio. Disney nie byl przekonany, ze to jest mozliwe, ale one odpowiedzialy "potrafimy, jestesmy kobietami, robimy to codziennie".

(*) Nanosily go na gotowa klatke filmu, te wyswietlano na ekranie i ponownie fotografowano, czy jakos tak. Juz dokladnie nie pamietam ale robota byla ponoc iscie chirurgiczna.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Czw lut 16, 2023 15:04 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

Ja pamiętam, jak pokazywali filmowanie scen ruchu (nie pamiętam, przy którym filmie). Zauważono, że sztucznie wygląda ruch postaci na tle przesuwającym się z jednakową szybkością, bo w naturze inaczej (szybciej) poruszają się np. krzaki, położone blisko, a inaczej szczyty gór, widoczne z oddali. Zastanawiali się, jak z tego wybrnąć i zrobili tak - kamera ustawiona była nad kilkoma warstwami tła, z których każda poruszała się z inną szybkością. Dawało to ruch świetnie imitujący to, co widzimy na żywo.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lut 16, 2023 15:44 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

Jolu, cudowne te fragmenty kreskówek z muzyką, które przypomniałaś! :1luvu:
I ileż ciekawostek nam się posypało przy okazji wspomnień, tak, bo to nasze (starszego pokolenia forum :roll: ) dzieciństwo. Do kina się chodziło na filmy Disneya, pamiętacie? Jak ja szlochałam na Dumbo, tu , ta scena:

Ech...
Gosiu, bardzo dziękuję za karteczkę :P . I za poprzednie też, nie jestem codziennie na forum i mi umyka często tyle ważnych rzeczy :roll:
Obrazek

czitka

Post » Czw lut 16, 2023 16:25 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

czitka pisze:Jolu, cudowne te fragmenty kreskówek z muzyką, które przypomniałaś! :1luvu:
I ileż ciekawostek nam się posypało przy okazji wspomnień, tak, bo to nasze (starszego pokolenia forum :roll: ) dzieciństwo. Do kina się chodziło na filmy Disneya, pamiętacie? Jak ja szlochałam na Dumbo, tu , ta scena:

Ech...
Gosiu, bardzo dziękuję za karteczkę :P . I za poprzednie też, nie jestem codziennie na forum i mi umyka często tyle ważnych rzeczy :roll:

Cudowne, też się popłakałam...

A jaki zabawny był początek Piotrusia Pana, pamiętasz? Te sceny ojcem Wendy... :ryk:
https://vider.info/vid/+f15cen
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lut 16, 2023 17:11 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

Oj, nie pamiętałam :roll: .Ale już sobie przypomniałam, dzięki! :P Cały film mam dla Cosi na dobranoc :ok: .
A tutaj mamy....cud narodzin :wink: !

I tak można w nieskończoność. A "zakochany kundel"? "101 dalmatyńczyków", "Bambi"...
Wnuczek mój ogląda jakieś dinozaury i świnkę Pepe. O tempora o mores... :201416
To wrócę do robaków :smokin: .
Pojechałam do lecznicy po Milpro. Obok mnie w jednej tabletka kosztuje 25 zł, a w innej, prawie po drugiej stronie ulicy - 19, dziwne te kalkulacje, taka różnica? Jak się okazuje, można dowolnie sobie cenę ustalać. Całkiem dowolnie.
No i zimno się robi wieczorem, podobno mróz ma wrócić.
Wszyscy w domu, Manula też. Grzeją się przy kominku i mruczą.
Obrazek

czitka

Post » Czw lut 16, 2023 18:34 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

Wracam do robaków. Halo!!!!
Dzisiaj minęły dwa tygodnie od pierwszej tabletki Milpro. Czy mogę już podać drugą, czy jeszcze poczekać?
Obrazek

czitka

Post » Czw lut 16, 2023 18:37 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kaszel Pasia-filmik.

Zacytuję sama siebie 8):
"Przechodzę do robaków, to znaczy cofam się do tyłu :wink: . W piątek mijają dwa tygodnie od podania wszystkim Milpro. Powtarzać po dwóch czy trzech tygodniach? Bo już w końcu nie wiem, każdy mówi co innego. Pasio kaszle chwilami dalej, to podobno ten cykl się powtarza.Teraz te larwy co zostały znowu stają się robalami? :roll: Może mi ktoś to wytłumaczyć? Druga tabletka ma tłuc co? Robali już nie ma, tych samic, fuj...? A to nie będzie tak w kółko? :201416"
Obrazek

czitka

Post » Czw lut 16, 2023 18:49 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kiedy drugi raz Milpro

Cykl się powtarza.
Co 10 do 14 dni.
Cytuję Stomachari
". Z inwazją glist jest ten problem, że wystarczy nie wstrzelić się w dzień dojrzałości osobników, a zdążą złożyć jaja. A preparaty na jaja nie działają. I tym sposobem zaraz jest kolejne pokolenie. A larwy nie osiągają dojrzałości według zegarka, nigdy nie wiadomo, czy to będzie dzień wcześniej, czy później. Stąd taka intensywna kuracja."
- :D
viewtopic.php?f=1&t=214715&p=12641821&hilit=Glisty#p12641821
Według mnie TERAZ podaj wszystkim Milpro.

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Czw lut 16, 2023 19:14 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Kiedy drugi raz Milpro

Dokładnie. Z tego co pamiętam, to moje pannice też dostawały drugą dawkę odrobaka 2 tygodnie po pierwszej.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

[poprzednia][następna]