Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka. Zazulka [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 09, 2022 9:11 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Anna2016 pisze:Dziękujemy
Zuzi qupy sa o dziwo dość dobre, takie między 3 a 5 8O Tylko z apetytem problem. A jak problem z apetytem to powoduje kłopoty z podaniem lekarstw które dostawała w karmie.
Pod koniec tygodnia albo raczej na początku przyszłego mam łapać mocz na czczo - to dopiero będzie wyczyn bo jak lepiej jadła to łatwiej było jej wmusić picie np około 2giej w nocy i sikała wtedy po około 4-5 godzinach, w sam raz żeby złapać poranny na czczo. Teraz mało pije a sikanie jest rzadsze...
Pani wet zadzwonila, tłumaczyła mi coś tam, a ja wybudzona nagle z popołudniowej drzemki niewiele co rozumiałam :( - tyle tylko że nie można dawać nawet minimum sterydu jeśli jest cukrzyca. Czyli jakby nie patrzeć historia zatoczyła kółko i jestem jednak w punkcie wyjścia. A czytam o kotach, u których weci stopniowo schodzili ze sterydu np co 2 tygodnie i kot nie miał cukrzycy i jest utrzymywany na maleńkiej dawce sterydu nawet jedną tabletka co dwa dni i czuje się dobrze.

ale każdy przypadek jest inny, co to sprawdzi się u jednego, u drugiego niekoniecznie
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Czw cze 09, 2022 10:07 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Gosiagosia pisze:Obrazek

Oj, dziękuję za informację, nawet nie wiedziałam, że jest taki dzień! :D
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw cze 09, 2022 10:27 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

jolabuk5 pisze:
Gosiagosia pisze:Obrazek

Oj, dziękuję za informację, nawet nie wiedziałam, że jest taki dzień! :D

a jest, jest, nawet niektóre sklepy mają zniżki dla zwierzaków z tego tytułu
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Czw cze 09, 2022 18:20 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Kciuki za Zazulke!
Milego dnia wszystkim.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Czw cze 09, 2022 19:34 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Zazulka dziękuje i na razie czuje się nieźle :1luvu:
Dobrego wieczoru :kotek:

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Czw cze 09, 2022 20:48 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

I oby tak zostało! :1luvu:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt cze 10, 2022 8:25 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

jolabuk5 pisze:I oby tak zostało! :1luvu:

już na stałe :ok: :ok: :ok:
Obrazek

mir.ka

Post » Pt cze 10, 2022 17:04 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

:P :kotek: :201461 :catmilk: :cat3:

Anna2016

Post » Pt cze 10, 2022 17:54 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Paulchen i Freddy nosza od 1.5tyg obrozki uspokajajace. Wydaja sie troszke bardziej wyluzowani. Zwlaszcza Paulchenek lezy sobie czesto rozwalony albo z wyciagnietymi w nieskonczonosc lapkami (jak on te lapki potrafi optycznie wydluzyc hahaha). Paulchenka wypuszczam po sniadaniu na dwor, a jak wracam wieczorem to on juz jest z powrotem w domu (ogrodzenie latwiej sforsowac z zewnatrz niz od wewnatrz wiec nie ma on problemu z wejsciem). Fred zostaje w domu, bo ona uwielbia byc w domu i nigdzie sie nie rwie isc (kot urodzony na wolnosci i "dziki").
Wieczorem bawimy sie wspolnie wedka. Wczoraj kupilam im jako nagrode po zabawie ciasteczka kocie w dyskoncie. Nie wiem co do tych ciastek wlozyli bo rozdajac je po zabawie az doznalam obrazen tak koty byly zawziete na nie 8O
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pt cze 10, 2022 18:10 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

To bardzo dobre wiadomości! Może się jakoś ułoży między nimi. Fredowi też już pewnie spadł testosteron :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt cze 10, 2022 18:17 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

KĄCIK MUZYCZNY
W naszym dzisiejszym Kąciku pojawi się przedstawiciel impresjonizmu w muzyce - Claude Debussy (1862-1918). Od 11 roku życia studiował w paryskim Konserwatorium - początkowo w klasie fortepianu, a od 1880 r. - kompozycji. Opiekę nad nim roztoczyła protektorka Czajkowskiego, Nadieżda von Meck, dzięki której mógł podróżować po Europie, a zdobyta w 1884 r. nagroda Prix de Rome pozwoliła mu kontynuować naukę w Rzymie. Już podczas studiów zaczął komponować, w ciągu lat w jego dorobku znalazły się dwie symfonie, koncert, liczne kantaty, muzyka kameralna, 5 oper (z których na scenach utrzymuje się Peleas i Melisanda), 3 balety, ale najwięcej miejsca zajmują w nim pieśni i utwory na fortepian. Wiele pieśni zostało przearanżowanych i dziś bardziej znane są ich wersje fortepianowe oraz orkiestrowe.
Zacznijmy od utworu Reverie (Zaduma) z 1880 r.. Pierwotnie napisany był na głos z fortepianem, a tu mamy pięknie zilustrowaną malarstwem wersję orkiestrową w wykonaniu Philadelphia Orchestra, którą prowadzi Eugene Ormandy.

Pieśnią była też Dziewczyna o włosach jak len (La fille aux cheveux de lin) z 1882 r., ale my usłyszymy jak gra ją na harfie Julia Rovinsky. Oglądamy obrazy Johna Williama Waterhouse'a (1849-1917) - kobiety na nich umieszczone nie zawsze mają "włosy jak len", ale ich wizerunki znakomicie wpisują się w nieokreślony, tajemniczy nastrój muzyki.

Kolejny utwór - miniaturę fortepianową Arabesque I z 1888 r., ilustrowaną malarstwem innego Claud'a - Monet'a, zagra dla nas Noriko Ogawa.

Jednym z najbardziej znanych utworów Deuussy'ego jest Clair de Lune ze Suite bergamasque (1891). Tym razem usłyszymy Światło księżyca w wykonaniu London Symphony Orchestra, którą dyrygował Stanley Black, a autorem oglądanych tu obrazów jest angielski "malarz księżycowego światła", John Atkinson Grimshaw.

Na koniec Preludium do „Popołudnia fauna” (Prélude à l'Après-midi d'un faune), poemat symfoniczny, skomponowany w 1894 r., inspirowany utworem Popołudnie fauna (L'après-midi d'un faune) (1876), napisanym przez poetę Stéphane´a Mallarmégo. Muzyka Debussy'ego stała się podstawą krótkiego, jednoaktowego baletu Popołudnie fauna, stworzonego przez Wacława Niżyńskiego. Ponieważ balet już był w Kąciku (na str. 101), proponuję posłuchanie poematu w wykonaniu Leopold Stokowski's Symphony Orchestra, pod dyrekcją (oczywiście) Leopolda Stokowskiego.

Twórczość Debussy'ego zapoczątkowała nową epokę w historii muzyki. Kiedy używamy w stosunku do niej określenia "impresjonizm", musimy pamiętać, że jest to tylko jeden z aspektów jego muzyki, wprawdzie najbardziej wyeksponowany, ale nie jedyny. W jego twórczości możemy bowiem znaleźć zwiastuny niemal wszystkich nurtów występujących w muzyce w XX wieku. Znaczny wpływ na twórczość kompozytora miało zetknięcie z rytmem i egzotycznymi dźwiękami jawajskich gamelan podczas wystawy światowej w Paryżu w 1889 roku.
Podpowiedź dla mających mało czasu - na pewno warto wrócić do Światła księżyca i posłuchać Preludium do popołudnia fauna, a jeśli trafi Wam się leniwe popołudnie, to może starczy paru chwil na wysłuchanie pozostałych utworów (wybierałam krótsze :D ) i przy okazji zachwycenie się pięknem malarstwa.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob cze 11, 2022 5:26 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

O Claude Debussy, lubię, ale o 8-ej zaczynam pracę.....

Anna2016

Post » Sob cze 11, 2022 7:59 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Będzie na ciebie czekał, Aneczko, aż znajdziesz czas :D
I znowu mamy sobotę :wink: Tygodnie mijają jak kiedyś dni, miesiące jak tygodnie. Czas strasznie szybko biegnie...
Oby choć zapewniał trochę miłych chwil :1luvu:
Koty wstały o 8.00 i zarządziły śniadanie. Usia chciała suche, ale nie mogłam jej dać, bo po 9.00 mierżymy cukier i byłby podwyższony. Dostanie swoje chrupki, jak podam insulinę.
Za to Sabcia nie chciała suchego, które zwykle je rano, na szczęście grzecznie polizała mokre. :201461
I tak nam ranek mija.
Przesyłamy wszystkim dobre myśli (ja) i mizianki (Sabcia) :201461 :1luvu:
Spokojnej soboty :201439
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob cze 11, 2022 15:59 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Mi ostatnio miesiące mijają jak dawniej dni, a lata jak tygodnie...

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

[poprzednia][następna]