OTW22- Ritunia po operacji ...

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim

Post » Czw lut 24, 2022 14:15 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

MalgWroclaw pisze:Stalin i Hitler w jednym, o wiele lepiej wyposażony. Myślę o zwierzętach w Ukrainie.

Zwierzęta już tam mają okrutnie źle. A teraz nawet nie chcę myśleć. Nie tylko towarzyszące ludziom ale i te bezpańskie, dziko żyjące...Fauna i flora zniszczeje. Ludzie zniszczeją. Co czują gdy muszą z nędznym dobytkiem opuszczać to na co pracowali latami. Chronić i wyżywić dzieci, chorych, starców, siebie... Opuścić domostwa, swoje zwierzęta...Bać się każdego szumu... Jak można było dopuścić do tego by, jeszcze mając w pamięci minioną wojnę, zgotować następną.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Czw lut 24, 2022 17:16 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

ASK@ pisze:
MalgWroclaw pisze:Stalin i Hitler w jednym, o wiele lepiej wyposażony. Myślę o zwierzętach w Ukrainie.

Zwierzęta już tam mają okrutnie źle. A teraz nawet nie chcę myśleć. Nie tylko towarzyszące ludziom ale i te bezpańskie, dziko żyjące...Fauna i flora zniszczeje. Ludzie zniszczeją. Co czują gdy muszą z nędznym dobytkiem opuszczać to na co pracowali latami. Chronić i wyżywić dzieci, chorych, starców, siebie... Opuścić domostwa, swoje zwierzęta...Bać się każdego szumu... Jak można było dopuścić do tego by, jeszcze mając w pamięci minioną wojnę, zgotować następną.

Biedne zwierzaki, podejrzewam, że większość domowych zginie, bo nie wszyscy zabiorą. Obysmy my nie musieli byc w takiej sytuacji, a jest to mozliwe, że Putin bedzie chciał i polske, on jest niezrównowazony .Żaden człowiek nie powinien byc w takiej sytuacji, że musi uciekac z własnego domu.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Czw lut 24, 2022 17:33 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

Zgłosiłam nas do ew pomocy kotom z trenu wojny. Dużo nas jest , wiem. Ale miejsce jakiejś biedzie się znajdzie jeśli trzeba będzie. Tyle możemy zrobić. Tylko tyle.

Nie wyobrażam sobie zostawienie swoich podopiecznych domowych i dzikich. Przecież to moi bliscy, którymi mam się opiekować i dbać. Co czują Ci co zmuszeni są to zrobić?!

Wojna tuż obok. Za rogatkami.
Mają broń atomową. Tego się boję. Że w tym szaleństwie użyją jej. A potem to tylko popiół i pustynia.
Obrazek

ASK@

Post » Czw lut 24, 2022 19:51 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

Gdzie można zgłosić się do ewentualnej pomocy kotom ze stref wojny?
I masz racje, najkoszmarniejszym scenariuszem, gdyby doszło do jakichś strasznych wydarzeń na terenie Polski, jest jak tu uciekać ze wszystkimi kotami? Jutro kupuję dodatkowy transporterek, o ile jeszcze będą. Jest jeszcze klatka-łapka, też do transportu może służyć.
Na co to przyszło, że musimy takie rzeczy rozważać.

Agnieszka-

Od: Wto sty 17, 2006 16:27

Post » Czw lut 24, 2022 20:43 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

są fundacje, które przyjmują, ale też specjalna akcja koordynująca pomoc dla zwierzaków- są informacje na facebooku, teraz nie znajde, bo skroolowałam na telefonie, ale jak uda mi się, znowu trafię to dam znać tu. Była gdzieś informacja o hodowcach, którzy chcą koty z hodowli przewozić, a przy okazji bezdomne biedy także, zeby im pomóc
na szybko tu
https://www.facebook.com/groups/252074107105579/
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Czw lut 24, 2022 22:11 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

Niestety tego idiote juz nikt nie powstrzyma,za kilka dni moze zaatakowac inne panstwa,w tym i Polske,jesli nie zwyczajnie,to on ma bron jadrowa.Obym sie mylila

Myszorek

Post » Pt lut 25, 2022 0:09 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

Agnieszka- pisze:Gdzie można zgłosić się do ewentualnej pomocy kotom ze stref wojny?

Na Fb jest jeszcze

https://www.facebook.com/ukrainskiezwierzaki/
oraz

https://www.facebook.com/groups/976873776134238/

Nas troje

Od: Sob kwi 09, 2011 11:31

Post » Pt lut 25, 2022 10:06 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

Dziękuję za adresy i linki!
Zgłosiłam się
Ostatnio edytowano Pt lut 25, 2022 10:29 przez Agnieszka-, łącznie edytowano 1 raz

Agnieszka-

Post » Pt lut 25, 2022 10:15 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

Zgłosiłam się do Jokota . On zadeklarował się w Stawiamy na Łapy.
W Otwocku szaleństwo.
Pod bankomatami kolejki. Do banku na konto nie mogę wejść bez kodów. Pierwszy raz od dziesięcioleci. Pod stacjami benzynowymi kilometrowe kolejki aut. Ludzie leją w butelki i pojemniki ropę i olej. W nocy dzwonili znajomi ,że cysterna z benzyną podjechała i by Janusz stawił się jeśli ma taka potrzebę.
Martwię się najbardziej o żarcie dla zwierząt. Rity. Muszę chyba dokupić Gerberki. Wczoraj odrzuciłam ta myśl jako niedorzeczną ale dziś ... One muszą jeść. Takie to wszystko nierzeczywiste ,że aż strach. Staram się nie ulegać panice ale mimo wszystko serce martwieje.
Obrazek

ASK@

Post » Pt lut 25, 2022 11:30 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

ASK@ pisze:Zgłosiłam się do Jokota . On zadeklarował się w Stawiamy na Łapy.
W Otwocku szaleństwo.
Pod bankomatami kolejki. Do banku na konto nie mogę wejść bez kodów. Pierwszy raz od dziesięcioleci. Pod stacjami benzynowymi kilometrowe kolejki aut. Ludzie leją w butelki i pojemniki ropę i olej. W nocy dzwonili znajomi ,że cysterna z benzyną podjechała i by Janusz stawił się jeśli ma taka potrzebę.
Martwię się najbardziej o żarcie dla zwierząt. Rity. Muszę chyba dokupić Gerberki. Wczoraj odrzuciłam ta myśl jako niedorzeczną ale dziś ... One muszą jeść. Takie to wszystko nierzeczywiste ,że aż strach. Staram się nie ulegać panice ale mimo wszystko serce martwieje.

Asia u mnie to samo, wczoraj brakło paliwa na stacjach, z tym, że ja blisko granicy mieszkam, więc myślałam, że tylko u nas takie rzeczy. U mnie fundacja przyjmuje zwierzeta , no i ja tez cos wezmę jak oni juz nie beda mieć gdzie je wziąć, (tak sie umówiłam z nimi) z tym, ze niewiele moge, bo zwyczajnie nie mam gdzie. co do jedzenia dla kotów, to tez zamówiłam, bo mam alergika to on musi jeść specjalistyczne. szlag by trafił tego szaleńca, sory , że tak pisze,Do banku dopiero jade, to zobacze co sie dzieje.

Myszorek

Post » Pt lut 25, 2022 11:50 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

Myszorek pisze:
ASK@ pisze:Zgłosiłam się do Jokota . On zadeklarował się w Stawiamy na Łapy.
W Otwocku szaleństwo.

Asia u mnie to samo, wczoraj brakło paliwa na stacjach, z tym, że ja blisko granicy mieszkam, więc myślałam, że tylko u nas takie rzeczy. U mnie fundacja przyjmuje zwierzeta , no i ja tez cos wezmę jak oni juz nie beda mieć gdzie je wziąć, (tak sie umówiłam z nimi) z tym, ze niewiele moge, bo zwyczajnie nie mam gdzie. co do jedzenia dla kotów, to tez zamówiłam, bo mam alergika to on musi jeść specjalistyczne. szlag by trafił tego szaleńca, sory , że tak pisze,Do banku dopiero jade, to zobacze co sie dzieje.

Nas też dużo. Adopcje stoją. Ale wciśniemy parkę jeśli trzeba będzie. Obecność Kasi Babci zdecydowanie namieszała "na pokojach" ale trudno. Nie będę sie teraz martwić jej humorami jeśli jeszcze klatka nie stoi.
Strasznie się zamartwiam. szczególnie o Sorrunia i Ritę. To dwoje najbardziej skrzywdzonych kotów. O dziki czy będę miała co im dać jeść. Powariowali ludzie i nieszczęść im się zachciało. Co trzeba mieć we łbie by gotować bliźnim taki los.
Obrazek

ASK@

Post » Pt lut 25, 2022 11:59 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

U nas w Gdańsku też ludzie w panice zapasy paliwa robią, na stacji gdzie zazwyczaj tankuję, zabrakło benzyny. Niepotrzebna panika, ale zawsze z tyłu głowy jest obawa a co jeśli.
Na tej stronie https://www.facebook.com/groups/9768737 ... 5939467355
jest mnóstwo ludzi wpisanych chętnych na DT bezterminowe, więc będzie gdzie przyjmować zwierzaki. My spokojnie dwa przyjmiemy. I transport ogarniemy jak by trzeba.
Ale jak widzę komentarze tam pt. super, pomagacie zwierzakom a ludziom nie łaska, to coś się robi. Ciekawe czy ci co tak piszą aktywnie pomagają tym wspomnianym ludziom...

Agnieszka-

Post » Pt lut 25, 2022 12:24 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

Agnieszka- pisze:U nas w Gdańsku też ludzie w panice zapasy paliwa robią, na stacji gdzie zazwyczaj tankuję, zabrakło benzyny. Niepotrzebna panika, ale zawsze z tyłu głowy jest obawa a co jeśli.
Na tej stronie https://www.facebook.com/groups/9768737 ... 5939467355
jest mnóstwo ludzi wpisanych chętnych na DT bezterminowe, więc będzie gdzie przyjmować zwierzaki. My spokojnie dwa przyjmiemy. I transport ogarniemy jak by trzeba.
Ale jak widzę komentarze tam pt. super, pomagacie zwierzakom a ludziom nie łaska, to coś się robi. Ciekawe czy ci co tak piszą aktywnie pomagają tym wspomnianym ludziom...

Ciągle słysze ,że na koty wydają a dzieci głodują. d mocno "boskich" ludzi. Zawsze grzecznie odpowiadam ,ze to moje pieniądze i czas wiec moja decyzja. Każdy ma prawo wydawać swój grosz jak chce. I chętnie przedstawię rachunki za pomoc kotom prosząc o przedstawienie rachunków ich "pomocy" dzieciom.
Obrazek

ASK@

Post » Pt lut 25, 2022 15:42 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

Ludzie są bez wyobraźni (że tak to grzecznie ujmę). Jak oni to widzą? Że zamiast kota ktoś wciśnie jakiegoś Ukraińca do łazienki? Niech mieszka między sedesem a wanną?
Przecież pieniądze to tylko jeden z elementów składowych. Często to miejsca brakuje.
Poza tym pomaganie zwierzakom to pomaganie ludziom, którzy martwiliby się o swoich pupili.
Zasady chowania się w schronach są jasne: żadnych zwierząt. Większość ośrodków dla uchodźców ma te same reguły. Więc jeśli ktoś nie chce zostawić ukochanego zwierzaka, to automatycznie musi zrezygnować z azylu. A tak dzięki pomocy tych, którzy udostępniają swoją łazienkę(!), może spokojnie się schronić.

Gdybym była administratorem stron pomocowych, usuwałabym te wszystkie kompletnie bezmyślne komentarze.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt lut 25, 2022 17:48 Re: OTW22- bo życie to mało fajne jest ...:(

ja nawet nie mówie, że jesli trzeba bedzie bede brała, bo to bez sensu. dzisiaj stałam do kasy w banku w kolejce ok godziny, to sie nasłuchałam różnych rzeczy., szkoda powtarzac. U mnie limit wypłat, kasy w jednym banku brakło, w moim chyba tez na "oparach lecieli", bo w banknotach po 20 zł. wypłacali. Biedronki wszystkie bez cukru, maki, makaronów. panika jest wieksza o wiele niz przy covidzie. najbardziej w oczy rzucały sie kolejki do kas i do bankomatów. Paliwo jednak w przeciągu kilku godzin spadło z 6,50 do 6,19 zł. na razie w fundacji mamy miejsce , więc spoko. koty i pieski beda miały gdzie mieszkac.

Myszorek

[poprzednia][następna]