DT u Bastet ♥ Nowy Filmik ♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 01, 2020 20:02 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

Moim wszystko usuwali. Nawet nie słyszałam o czymś takim, że młody to macicy nie usuwają. Szew ma malutki ale może dlatego, że tylko jajniki usunęli.

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Wto gru 01, 2020 20:02 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

A to nie jest kwestia różnicy między kastracją a sterylizacją? Przy sterylce chyba jest calość usuwana
Edit: tak czytam w necie i wychodzi na to ze myslalam odwrotnie, czyli powinna miec przy kastracji wszystko wycięte. Sama jestem ciekawa zasadnosci tej decyzji
Ostatnio edytowano Wto gru 01, 2020 20:07 przez SabaS, łącznie edytowano 1 raz

SabaS

Od: Śro lis 14, 2018 8:58

Post » Wto gru 01, 2020 20:06 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

SabaS pisze:A to nie jest kwestia różnicy między kastracją a sterylizacją? Przy sterylce chyba jest calość usuwana

Nie. Sterylizacja to tylko przecięcie jajowodów. Ale jajniki zostają. Kastracja to usunięcie jajników / macicy i jajników.
Szczerze mówiąc zła jestem. Bo co jeśli i tak kiedyś grozi Bastet ropomacicze? Po co jej ję macicę zostawiali? Przecież pożytku z ni ej nie będzie...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Wto gru 01, 2020 20:08 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

Bastet pisze:Słuchajcie, a to normalne, że u Bastet zostały usunięte tylko jajniki, a macicę zostawili? Zdziwiłam się, bo pamiętam, że Brawurka miała usuwaną też macicę..
Nie ma niebezpieczeństwa ropomacicza kiedyś? Zgłupiałam... I to na klinikach we Wrocławiu.
Pani dr mówiła że macica się obkurczy i tyle. Ze była zdrowa, i przy młodym kocie nie usuwają. Szczerze mówiąc zdziwiłam się mocno.

Nie, to nie jest normalne.
I zdecydowanie ryzykowne.
Ponieważ istnieje coś takiego jak odprysk jajnika.
Co nieczęsto, ale się zdarza.
Kotka produkuje wtedy hormony, jak ma macicę, to się ona nie obkurczy.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Wto gru 01, 2020 20:10 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

Wiecie co, normalnie powinnam z reklamacją pójść. Nie podoba mi się to. Po co jej ta macica??? I poza tym - wszystkim innym kotom usuwali wszystko. Też jestem do tego przyzwyczajona. Tylko że nie umiem soboe wyobrazić że znowu kota męczę :(
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto gru 01, 2020 20:13 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

No faktycznie bez sensu i niepotrzebne narazanie Bastet na późniejsze konsekwencje tej decyzji. Oby nic się po drodze nie wydarzylo. Kochana Malizna, tyle dzisiaj przeszła. Jest bardzo dzielna :201461

SabaS

Post » Wto gru 01, 2020 20:13 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

Bastet pisze:Wiecie co, normalnie powinnam z reklamacją pójść. Nie podoba mi się to. Po co jej ta macica??? I poza tym - wszystkim innym kotom usuwali wszystko. Też jestem do tego przyzwyczajona. Tylko że nie umiem soboe wyobrazić że znowu kota męczę :(

Powiedzieli Ci o tym przed zabiegiem, że usuwają tylko jajniki?
Obrazek

mimbla64

Post » Wto gru 01, 2020 20:14 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

mimbla64 pisze:
Bastet pisze:Wiecie co, normalnie powinnam z reklamacją pójść. Nie podoba mi się to. Po co jej ta macica??? I poza tym - wszystkim innym kotom usuwali wszystko. Też jestem do tego przyzwyczajona. Tylko że nie umiem soboe wyobrazić że znowu kota męczę :(

Nie!
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto gru 01, 2020 20:17 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

Masz prawo byc wściekła, to nie jest kwestia tego, że w trakcie operacji wydarzylo się coś nieplanowanego. To bylo pidjęcie przez weta świadomej decyzji niezgodnej w sumie z definicją kastracji. Czy oni sobie z Bastusi królika doświadczalnego zrobili czy co? Powinni to z Tobą uzgodnić wcześniej.

SabaS

Post » Wto gru 01, 2020 20:17 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

Bastet pisze:
mimbla64 pisze:

Nie!

No to moim zdaniem powód do reklamacji jest.
Jednak przez kastrację rozumie się usunięcie wszystkiego.
Na pewno bym poszła, żeby o tym porozmawiać.
Obrazek

mimbla64

Post » Wto gru 01, 2020 20:18 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

Mam jeszcze kontrolę w czwartek. Porozmawiam. Ale nie podoba mi się to bardzo.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto gru 01, 2020 20:19 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

Nawet jak dla mnie. Typowego laika jeśli chodzi o koty ta decyzja jest bez sensu. Po co kotu coś co jest niepotrzebne i może spowodować tylko niepotrzebne zagrożenie....
Fiszka kocham Cię 26.03.2018 - 13.04.2021 (*)
Borysek 1.06.2020

Talka

Od: Sob sie 08, 2020 19:39

Post » Wto gru 01, 2020 20:20 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

No właśnie. Bez jajników macica na nic nie jest jej potrzebna. A stanowi zagrożenie. Bez sensu.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto gru 01, 2020 20:21 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

Wet który ciachal moje pannice też usuwa tylko jajniki. Widocznie taka szkoła. Na pocieszenie powiem że u moich pannic nie było nigdy żadnych problemów z tą zostawioną macicą.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Wto gru 01, 2020 20:23 Re: DT u Bastet ♥ Panduś i Greps w DS ♥ WOLNA CHATA!!!

MB&Ofelia pisze:Wet który ciachal moje pannice też usuwa tylko jajniki. Widocznie taka szkoła. Na pocieszenie powiem że u moich pannic nie było nigdy żadnych problemów z tą zostawioną macicą.

Aha. A pytałaś może weta, czy kiedyś mogłoby być z tego mimo wszystko ropomacicze?
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

[poprzednia][następna]