jolabuk5 pisze:W zastrzykach? Jak to znosi? Czytałam, że szczypie i powinno się podawać z lignokainą. Ja się cały czas zastanawiam, czy przy stłuszczeniu też wskazany jest ornipural? Bo raczej słyszę o jego stosowaniu przy marskości.
Tak dostaje w zastrzykach. Jakiś ma taki szczypiący ale nie jestem pewna czy nie dostaje dożylnie w kroplówce. Tyle tych leków ma że już się gubię. Na naszym wątku wkleiłem opis z ftorkowej wizyty i tam jest opisane co dostaje.
Miau Sabcia co u Cię ? U mnie oprócz tego, że ciasno to Duża nowy kwiatek kupiła. Ładny, ale zobaczę go potem jak pójdzie zaraz spać żeby nie widziała. Chiko
Miauuu. My już po śniadaniu. Zjedliśmy jak zwykle, czyli trochę . Ale Kitek zjadł ładnie i Duża zadowolona.
Chiko, i jak kwiatek? Smaczny? My mieliśmy trawkę ostatnio i wszyscy jedli, ale już jest za stara. Duża obiecuje, że będzie nowa, tylko kiedy? Podobno jak ciocia Dorcia w pracy wyhoduje Sabcia
KĄCIK MUZYCZNY (fragmenty) Dziś chciałam zaproponować Uwertury. Czym jest Uwertura? Większość z nas kojarzy ją ze wstępem do opery, ale może być też związana z baletem, oratorium czy innymi dużymi formami muzycznymi, bywała także początkiem suity baletowej. Bardziej swobodna forma przyczyniła się zapewne do powstania w czasach Romantyzmu Uwertury koncertowej, będącej samodzielnym dziełem. Jak już kiedyś wspominałam, uwertury operowe jeszcze w czasach Mozarta czy Rossiniego nie musiały zawierać tematów melodycznych pojawiających się w operze, choć już Christoph Willibalad Gluck (1714-1787) uznał, że powinny oddawać charakter i nastrój dzieła. Taka jest na pewno genialna uwertura Wolfganga Amadeusza Mozarta do Wesela Figara. Posłuchajmy jej w wykonaniu orkiestry Filharmoników Berlińskich pod dyrekcją Claudia Abbado
Bywało, że uwertura do opery stawała się popularna i zyskiwała samodzielny byt, wykonywana podczas koncertów symfonicznych. Taki los spotkał 4-częsciowa uwerturę do opery Wilhelm Tell Gioacchino Rossiniego. Przedstawiam nagranie części 3 i 4, które zdobyły największą popularność:
Ale gdyby ktoś miał ochotę posłuchać całej uwertury, to zapraszam tutaj (znów Berlińscy Filharmonicy, tym razem pod batutą Herberta von Karajana) https://www.youtube.com/watch?v=qOofwWT3Edc
Ale ponieważ mamy jeszcze czas karnawału, więc dodam uwerturę o bardzo lekkim charakterze. Podobnie jak ostatni fragment, przywołuje obraz jazdy konnej, prawda? Została skomponowana przez Franza von Suppégo do jego jednoaktowej operetki Lekka kawaleria i pod takim tytułem - jako Lekka kawaleria jest znana melomanom. Posłuchajmy - tym razem Berlińskimi Filharmonikami dowodzi łotewski dyrygent Mariss Jansons (zmarły w ubiegłym roku).
Anna2016 pisze:Witamy Zunia dostaje probiotyk i Hepatiale. Nie dostaje poza tym nic. Robi cuchnace brzydkie koopki. Zunia czuje się nie najlepiej , a ja bardzo źle.
Dobrego dnia Sabciu , Kitku, Calineczko, Pralinko, Zuziu i Kotki
probiotyk zadziała dopiero po kilku dniach mój piesio nie ten sam odkąd go bierze Zuni też sie poprawi