Sikanie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 12, 2019 23:39 Sikanie

Witam ! jestem na forum nowym kociarzem. Przejrzałem kilka tematów ale nie znalazłem podobnego tematu. Może źle szukałem. Potrzebuję porady. Mam zajefajnego kocura. Kot już ma ok 8-9 lat ale zaczyna mnie już męczyć. Od zawsze jak tylko pamiętam Behemot zawsze sika tam gdzie nie powinien. Owszem, sika do kuwety a jak mu nie pasuje to do spływu w brodziku pod prysznicem co zresztą jest super bo spłuczę a żwirek dalej czysty. Jak się tylko zdarzy, że na podłodze leży gdzieś jakieś ubranie od razu jest obsikane. To samo dotyczy butów koło szafki w przedpokoju. Jak są schowane to O.K. ale jak leżą obok to rano jak wstaję mam obsikane buty dookoła, w środku nie. Zrobiłem eksperyment. Postawiłem koło butów miseczki z jedzeniem i piciem. Myślałem, że nie nasika tam gdzie je. Nasikał i potem jadł nie dotykając łapami "skażonego" terenu . Żwirek ma zawsze zadbany karma taka jaką uwielbia (przez lata zauważyłem co lubi a czego nie). Proszę o radę co zrobić żeby nie sikał tam gdzie nie powinien.

Shadok70

Od: Czw gru 12, 2019 23:12

Post » Pt gru 13, 2019 4:37 Re: Sikanie

Najczęściej załatwianie się poza kuweta jest sygnałem, że coś się dzieje z kotem. Należy złapać mocz do badania, oraz pójść do weterynarza, żeby sprawdził kota od końca noska do końca ogona.
Skąd jesteś? Może będziemy mogli polecić weta.
Czy kot jest kastrowany?

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Pt gru 13, 2019 13:08 Re: Sikanie

albo jest chory, albo uczy Cię utrzymywania porządku w domu :wink:
https://zrzutka.pl/bpfeke dla wojowniczki Fisi walczącej z FIP

kwiryna

Od: Sob lip 23, 2016 9:36

Post » Pt gru 13, 2019 13:51 Re: Sikanie

Jestem z Czerwionki woj. Sląskie. Kot tylko czasami sika nie tam gdzie trzeba. Jest wykastrowany po pierwszym ojcostwie :) to było lata temu . Ktoś ze znajomych niedawno mi powiedział że sika obok butów bo czuje na podeszwie zapachy innych zwierząt przyniesione z dworu. Może tak być bo wkoło bloku trochę bezpańskich dachowców biega. Zastanawia mnie jednak obsikiwanie ubrań i szmat. Poza tym kot wydaje się zdrowiutki. Sierść mu błyszczy wąsy równe i całe i w ogóle wygląda jak z reklamy Sheby tylko czarny :)

Shadok70

Od: Czw gru 12, 2019 23:12

Post » Pt gru 13, 2019 17:32 Re: Sikanie

To, że pięknie wygląda, nie znaczy, że coś mu nie dolega. Na Twoim miejscu zlapałabym mocz do badania, oprócz tego morfologia z biochemią. Jak nic nie wyjdzie, czego zyczę, pozostaje utrzymać idealny porządek. Niektóre koty tak mają, są i na forum takie ,,porządnisie"
https://zrzutka.pl/bpfeke dla wojowniczki Fisi walczącej z FIP

kwiryna

Od: Sob lip 23, 2016 9:36

Post » Sob gru 14, 2019 15:29 Re: Sikanie

Moja kotka kiedyś zaczęła sikać w łazience na czyste ręczniki... Czasem na podłogę... Zdrowie sprawdzono, zdrowa. Kilka miesięcy rozkładałam jej w te miejsce podkłady łóżkowe, żeby jednak jakoś to opanować, aż... aż zmieniłam żwirek na bardziej przyjazny dla jej delikatnych łapek... Problem zniknął od razu.

Może więc przestał kotu pasować dotychczasowy żwirek?
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23