Patmol

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 17, 2019 18:43 Re: Patmol

Mam kilka naczyń z serii Banquet Paltinium. Nie są tak absurdalnie drogie jak te włoskie, do których link dałaś.
Do tanich nie należą, ale to (a jestem skąpiradło :twisted: ) najlepiej wydane pieniądze w ostatnich latach.
https://www.ceneo.pl/oferty/garnki-banquet-platinum
Mają jedną wadę: zewnętrzną część nienajlepiej się czyści, łatwo się rysuje. Teraz pewnie wybrałabym coś z twardszą zewnętrzną powłoką, czyli Banquet granite. Są na pewno patelnie do naleśników.
https://www.mall.pl/patelnie-kuchenne/b ... zowy-26-cm

A gofrownicę mam taką:
https://www.mediaexpert.pl/gofrownice/g ... ,id-305903

Jest dość duża, bo na 4 gofry, ale używam jej gdy gotuję dla większej liczby ludzi.
Dla samej siebie pewnie kupiłabym mniejszą, na dwa wafle, ale też o jak największej mocy (od 1200 W), czyli taką:
https://www.mediaexpert.pl/gofrownice/g ... ox,id-8225
(I pewnie ją sobie i tak kiedyś kupię. Spodobało mi się.)
In Xanadu did Kubla Khan
Obrazek

ana

 
Posty: 19898
Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Nie lis 17, 2019 19:53 Re: Patmol

dziękuje,poczytam sobie :1luvu:

patelnia do nalesników z tej serii Granite jest z aluminium na zewnątrz - to takiejnie chcę
ale poszukam,może tez mają z innego materiału
https://www.mall.pl/patelnie-kuchenne/b ... zowy-26-cm
Banquet Patelnia do naleśników z nieprzywierającym dnem GRANITE Ciemny brązowy 26 cm
Materiał zewnętrzny aluminium

ta patelnia do naleśników z serii platinum tez jest z aluminium https://wszystkodokuchni.eu/banquet-pat ... %2Cpl.html

a co konkretnie masz z tego Banquet i możesz polecić? i do gotowania czego?

mnie najbardziej interesują garnki,w których można gotować długo na małym ogniu
dlatego mnie pociąga emaliowane żeliwo
do takich potraw jednogarnkowych

ale żeliwo nie lubi jajecznicy,czy omletów czy naleśników
a ja lubię

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 24063
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Nie lis 17, 2019 20:25 Re: Patmol

Aluminium jest na zewnątrz i przecież nie ma styczności z potrawą. Poza tym te naczynia są duże. Żeliwo tej tej wielkości byłoby zbyt męczące w użytkowaniu. Np. kilkukilogramowy gar z 4 litrami gęstej zupy to już się robi pocisk :twisted:


Mam mały rondelek do odgrzewania zup i różnych gęstych paciaj.
https://www.mall.pl/garnki/banquet-rond ... 0450&ceneo
Mam patelnie: zwykłą i grillową - grillowa jest świetna do szybkiego "opiekania" plastrów warzyw, np. patisona, czy cukinii.
Tutaj grillową nazywają "do steków" https://www.mall.pl/patelnie/banquet-pa ... 2095&ceneo
I najgenialniejszą rzecz pod słońcem -- ja to nazywam wokiem, oni patelnią do paelli:
https://www.mall.pl/patelnie/banquet-pa ... latinum-28

Robię na niej wszystko, od stir fries, czyli szybko i na dużym ogniu, po rzeczy wymagające długiego podgrzewania na małym , czyli wszelkie odparowywanki i powidła. I duszone warzywa, i ryże/kasze z warzywami. I curry. I sosy. No naprawdę wszystko!

I jeszcze muszę kupić garnek taki ze 4-litrowy do gotowania większej ilości gęstych zup.
In Xanadu did Kubla Khan
Obrazek

ana

 
Posty: 19898
Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Nie lis 17, 2019 20:34 Re: Patmol

wyglądają fajnie; szczególnie ten wok-super
ale one są całkiem z aluminium, ono jest na zewnątrz czyli styka się z potrawą jak najbardziej
bo to nie jest powlekane czymś aluminium

np ten https://www.mall.pl/patelnie/banquet-pa ... latinum-28
Objętość: 3,7 l
Wymiary: 28 × 7,8 cm

Grubość ścianek: 3 mm

Waga: 1,25 kg
Nieprzywierająca powierzchnia odporna na zarysowania
Materiał: aluminium

czyli całość jest z aluminium? czy ta powierzchnia z czegoś innego? chyba nie - bo to nijak nie wynika z opisu, ze ta powierzchnia odporna na zarysowani jest z czegoś innego

moze ten opis jest niedokładny?

a może teraz aluminium jest dobre?

już nic teraz nie wiem

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 24063
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Nie lis 17, 2019 20:51 Re: Patmol

Wnętrze jest pokryte polewą mineralną. Tą nieprzywierającą.
Pamiętam, że najpierw kupiłam rondelek, sprawdziłam, czy mi odpowiada, a potem dobierałam resztę.
In Xanadu did Kubla Khan
Obrazek

ana

 
Posty: 19898
Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pon lis 18, 2019 2:39 Re: Patmol

Wtrącę tylko co do naleśników na patelniach ceramicznych. Na Pensofalu nie potrzeba dużo tłuszczu (nie wiem, jak na patelniach innych firm). Moim zdaniem wystarczy symboliczna ilość, taki film na powłoce, nie olej płynący po patelni.
Z jajecznicą nie mam porównania, dawno nie widziałam na innych patelniach.
Obrazek*Obrazek

Stomachari

 
Posty: 6948
Od: Sob kwi 16, 2016 21:29
Lokalizacja: Nieopodal Sochaczewa.

Post » Pon lis 18, 2019 7:43 Re: Patmol

Dziękuje za wszystkie namiary. Obrazek będę myśleć


Stomachari -taka? https://agd-sklep.com/teflonowe/1842-pa ... -27cm.html


Zorro Obrazek

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 24063
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Pon lis 18, 2019 8:59 Re: Patmol

najpierw zaczęłam myśleć intensywnie nad tym jak jeść tanio, ale jednak zdrowo
czyli nie najtańsza pasztetowa, ale raczej kapusta, buraki, kasza

i na poczatku to jedzenie nie było specjalnie smaczne - ale jadłam, no bo pewnie trzeba się przestawić, jak koty i psy -też sie je przestawia z chrup czy puszek na mięso
a z czasem mój mózg zaczął się tematem interesować
obracał sobie to jakoś w tle, ale tak niezauważalnie na poczatku

aż się zorientowałam, że w necie głownie czytam o garnkach, przepisach i przyprawach
a myślę o dziwnych połączeniach, typu gotowane buraki z czarnym ryżem

i tak sie teraz czuję, jakbym otworzyła oczy i zobaczyła świat, który był przede mną zamknięty
bo niby wiedziałam, że są różne rodzaje soli - ale praktycznie używałam tylko tej najtańszej polskiej z marketu i jednej himalajskiej; a soli jest mnóstwo - sa nawet specjalne młynki do soli

tak samo fasola- wiedziała, że jest dużo, ale używałam tylko białej i czerwonej
a jest ogrom fasoli; i teraz prawie codziennie jem fasole - za każdym razem gotuje inną - starcza mi na 2-3 dni, a potem gotuje inną
wypróbowałam tą "orzełek" teraz jem "fasola czarne oczko" a juz czeka czarna i ta polecana przez Alienor

polubiłam zupy (przestawiłam się) zaczęłam kombinować z doprawianiem; z warzywami
żaden mistrz kuchni ze mną, ale wrażenie takiego wspaniałego świata, całego do odkrycia - jest niesamowicie przyjemne- poczucie wpływu na jedzenie; możliwość eksperymentowania

najbardziej podoba mi się właśnie taka możliwość kombinowania; dziwnych połączeń
a wiedza w zakresie gotowania; nawet okruchy tej wiedzy - ułatwiają eksperymentowanie - i im więcej wiem, chociaz wiem mało, tym więcej mam ochotę pokombinować

żeby było śmieszniej - nie mogę jeśc słodyczy, bo mi przestały smakować
w sklepie w ogóle o nich nie myślę, zapominam, ale jak mnie ktoś poczęstuje, rzadko, to biorę, bo kojarzę słodkie jako smaczne - i mam potem dziwne uczucie jedzenia czegoś bez smaku
ale czasem mam ochotę na gorzka czekoladę (taką ponad 70 procent) i kupuję sobą i zjadam - kupuje rzadko i wybieram z tych lepszych -zawszą któraś jest w promocji i za 6-7 zł można kupić tabliczkę

nie jem prawie wcale chleba, może ze dwie kromki na tydzień, takie suche kromki smakują jak ciastka -dziwnie

i nie mogę pić mleka, bo mi jest po nim niedobrze; ale kefir czy maślankę - chętnie (zwierzaki tez lubią bardzo)

tak jakby mój organizm się przestawił pod wpływem tego jedzenia
ale nie wiem czy to będzie trwała, czy raczej jest chwilowe , taki szok

ten wok, który polecała ana, bardzo jest kuszący

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 24063
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Pon lis 18, 2019 11:15 Re: Patmol

Uwielbiam fasolę "piękny Jaś". Polecam.
Droga, ale można kupić ziarna mniejszych rozmiarów - te są tańsze, a pochodzą z tych samcy strąków, tylko są mniej okazałe.

btw. zawsze stanowi największy przebój na stole wigilijnym.
Z odrobiną masła, albo bułki tartej. Nic więcej jej nie trzeba.
In Xanadu did Kubla Khan
Obrazek

ana

 
Posty: 19898
Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pon lis 18, 2019 11:51 Re: Patmol

ana pisze:Uwielbiam fasolę "piękny Jaś". Polecam.
:mrgreen:
ja w ogóle uwielbiam fasole
jem prawie codziennie

pięknego jasia tez jem ( najsmaczniejszy jest świeży - ale już nie ma), ale codziennie piękny jaś -to byłaby przesada
wiec kupuję różne fasole
patrzę w promocji w markecie - często dziwne fasole są w promocji
albo przez neta - np w badapaku

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 24063
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Pon lis 18, 2019 21:19 Re: Patmol

dzisiaj była w sklepie porcja rosołowa z gęsi
i wzięłam jedną na próbę -ważyła ponad pół kilograma - zapłaciłam ok 2 zł 50 groszy
wyszła fajna porcja jedzenia-koty dostały łatwiejsze kawalki , a Sweetie trudniejsze
bardzo smakowało
wszystko zjadły-nic nie zostało - to jest normalnie prawdziwe zero waste


Kaja jak zwykle wzgardziła porcją rosołową ;

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 24063
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Śro lis 20, 2019 8:20 Re: Patmol

wczoraj miałam badania lekarskie okresowe (do pracy) i skorzystałam z okazji i poszłam kupić chrząstki z indyka w takie jedno dobre miejsce blisko przychodni - chrząstki są tam tylko rano
kupiłam 3 kg - wszystkie zwierzaki bardzo, bardzo je lubią - nawet moja grymaśna Kaja

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 24063
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Śro lis 20, 2019 19:09 Re: Patmol


Nie, ta jest teflonowa.
Mi chodziło o taką (chyba nawet kupowałam w tym sklepie): https://www.stylowazastawa.pl/produkt/1 ... sofal.html
W tym momencie nie mają na stanie takich patelni. Z Pensofalem kiedyś już tak było. Jakiś czas dostępny, potem na dwa lata zniknął z rynku i znów się pojawił. Możliwe, że za jakiś czas wróci, ale to już pewnie zdążysz kupić patelnię innej firmy ;)
Tego sklepu nie znam i nie bardzo mam do niego zaufanie, ale link wrzucam: https://futrofm.pl/mobile/pl/p/Patelnia ... 9322/77453
Jest jeszcze na zagranicznych stronach, np.: https://www.amazon.co.uk/Pensofal-Princ ... B008H3KWKA
Z tym że na Amazonie to za jakąś kosmiczną cenę, w polskich sklepach była tańsza :strach:
Obrazek*Obrazek

Stomachari

 
Posty: 6948
Od: Sob kwi 16, 2016 21:29
Lokalizacja: Nieopodal Sochaczewa.

Post » Czw lis 21, 2019 7:51 Re: Patmol

na legimi jest taka propozycja https://www.legimi.pl/pierwszy-z-serii/ ... 8eb4e8ad43 - że sie wpisuje kod i oni udostępniają za darmo 1 ksiązkę z listy poniżej - nie wiem na jak długo, czy na zawsze czy na czytanie - nie jest to jednoznacznie napisane


ksiązki są w formie ebooka i audio (jednoczesnie) albo samego ebooka - zależy która

jak się wpisze kod to tych książek jest kilka więcej - ale tez w tym stylu -kryminał/horror King/ Chmielarz
jedna osoba może wpisać 1 kod

jak macie aplikacje legimi, lub pobierzecie legimi dla 1 książki - to mam 3 kody na zbyciu - dostałam na maila, bo mam aplikację legimi
ale mam też darmowy pakiet biblioteczny - wiec kody mi nie sa potrzebne

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 24063
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Czw lis 28, 2019 14:34 Re: Patmol

jest teraz na zooplusie kilka takich małych paczek karm w przyzwoitej cenie/ jak na te karmy
więc trochę wzięłam, jak komuś potrzebne małe - to myślę, że warto teraz zrobić zamówienie
zamówiłam i psie i kocie - te w tzw. cyberweek


Purizon Adult dla kota, dziczyzna i kurczak – bez zbóż, 400 g 5 zł


Purizon Adult dla kota, ryba – bez zbóż, 400 g
1 x 5,00 zł


Concept for Life Sterilised Cats, 400 g w
1 x 5,00 zł

My Star is a Chicken Lover, 85 g + 90 g
1 x 2,00 zł

Pakiet próbny Wolf of Wilderness
- Wild Hills, kaczka, 400 g
1 x 5,00 zł

Pakiet próbny Wolf of Wilderness
- Soft – Wide Acres, kurczak, 350 g
1 x 5,00 zł

Pakiet próbny Wolf of Wilderness
- Fiery Volcanoes, jagnięcina (1 źródło białka), 300 g
1 x 5,00 zł


Feringa, 2 kg w super ce
- Kaczka
1 x 32,80 zł


Purizon Single Meat Adult, kurczak z dynią, bez zbóż, 1 kg w super cenie! Purizon Single Meat Adult, kurczak z dynią, bez zbóż, 1 kg w super cenie!
- 1 kg
1 x 15,00 zł


i do tego wzięłam żwir -wiec przesyłka gratis

a już nie mam zupełnie nic suchej karmy, ani mokrej
nawet na awarię

dzisiaj zaspałam rano; i zamiast kroic kaczkę (miałam w lodówce 2,5 kg kaczki pekińskiej - ale w całości )- to szybko nasypałam zwierzakom resztki kociego purizona
bardzo im smakowało bardzo :mrgreen:

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 24063
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], jackSr i 92 gości