Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
morelowa pisze:Napisz dokladniej o tych naleśnikach, pliz. Co to znaczy, że 'zamiast wody' ?
Alienor pisze:morelowa pisze:Napisz dokladniej o tych naleśnikach, pliz. Co to znaczy, że 'zamiast wody' ?
No zamiast wody/mleka dodawanego do naleśników dodajesz zblendowane buraki lub szpinak lub pomidory z puszki czy np kukurydzę - tylko że wtedy robisz je na niesłodko i można podać z mięsem, serem żółtym, soczewicą - lub jesz bez dodatków.
Stomachari pisze:Garnki emaliowane nie są odporne za zabrudzenia. Mam i używam, ale wystarczy łyżka po kakao, żeby naczynie zmieniło kolor. Z kolei stosowanie kwasów czyni emalię matową i bardziej wrażliwą na zabrudzenia. A jak garnek emaliowany spadnie na kafelki, to emalia się obtłukuje i odpada od garnka.
Skąd masz polskie garnki? Sporo garnków na rynku jest produkowanych w Chinach, ciężko znaleźć taki "Made in Poland". (Ja swoje kupowałam lata temu, więc jestem ich pewna, ale sklep zamknięto, a niedawno mnie ktoś pytał, gdzie może dostać dla siebie garnek, bo się po marchewce pomarańczowy zrobił.)
Z patelni unikam teflonu bo niezdrowy. Na takiej ze stali nierdzewnej wszystko szybciej się przypala. Żeliwna dla mnie za ciężka. Została taka z powłoką ceramiczną. Szukałam nie z Chin. Lagostina szybko się zniszczyła (niektóre modele były nie Chin), Pensofal długo mi służy (ponoć produkowane są we Włoszech, może nawet większość modeli).
ana pisze:Fajne są patelnie i garnki z powłoką "granitową".
Z blendowanymi warzywami zamiast części płynów robię gofry w gofrownicy elektrycznej. Ją się w ogóle smaruje olejem tylko raz przed pierwszą porcją ciasta, robię to pędzelkiem silikonowym, więc wystarcza symboliczna ilość.
Użytkownicy przeglądający ten dział: aassiiaa, magnificent tree, ryniek i 532 gości