Nie ma sprawy  

Ja mam na komputerze Windows 10, Paint odrobinę zmienił się w stosunku do tego w Windows XP (nie pamiętam, jaki był w Windows 7), ale odrobinę, głównie wygląd ikonek.
1. Mam zdjęcie na Pulpicie, klikam prawym myszki, wybieram Otwórz za pomocą i wybieram Paint

2. Mogę ewentualnie zmienić rozmiar: wybieram Zmień rozmiar, w pozycji "W poziomie" wpisuję liczbę (to jest procent), o jaki zmieni się moje zdjęcie, ta liczba sama wpisuje się w pozycji "W pionie", ja wybrałam 30, żeby było dobrze wszystko widać

3. Przystępuję do wpisywania tekstu, wybieram ikonkę "A" w sekcji Narzędzia

4. Pasek zmienia się, otwierają się Narzędzia tekstu. Klikam na zdjęciu w miejscu, w którym ma być mój tekst lub gdziekolwiek - można go później przesunąć, pokazuje się ramka z migającym kursorem

5. Wpisuję mój tekst. Na tym screenie pokazałam od razu zaznaczanie tekstu, jeśli chcemy go sformatować, w tym celu klikamy lewym klawiszem myszki i przesuwamy po całym tekście

6. i 7. Tekst jest zaznaczony, teraz można zmienić czcionkę, wielkość, kolor, podkreślić, pogrubić lub pochylić - jak w edytorze tekstu np. w Wordzie

8. i 9. Jeżeli powiększę tekst, może on nie zmieścić się w okienku. Wtedy chwytam lewym klawiszem myszki za kwadracik w rogu ramki, kursor zmienia się na wektor pod kątem 45 stopni z grotami na obu końcach (kursor nie pokazuje się na PrintScreenie  

) i rozciągam ramkę do potrzebnej wielkości

10. Mogę przesunąć sformatowany tekst w dowolne miejsce, w tym celu podjeżdżam myszką na ramkę, w dowolnym jej miejscu i obserwuję, kiedy kursor zmieni się na krzyżyk z dwu prostopadłych wektorów zakończonych grotami na obu końcach, wtedy klikam lewym myszki i przesuwam ramkę z tekstem w miejsce, które mnie interesuje. Jeśli uznam, że tak może zostać, klikam lewym myszki w dowolnym miejscu zdjęcia i jeszcze Esc z klawiatury - znika mi ramka, tekst jest gotowy i już nieformatowalny. Zapisuję zdjęcie na Pulpicie czy gdzie tam mi trzeba 

Jeśli coś będziesz chciała dopytać - pytaj