Wwa Falenica, Bobi ZNALEZIONY po 25 dniach

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 30, 2019 19:31 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

To niech ktoś piekielnie z ogłoszeniami pomoże. Ja nie dam rady. Dowieszę ile mogę, ale nie pójdę w trzech kierunkach na raz.

Gusiek, ulotki dam znać wieczorem gdzie. Jak zobaczę ile sam zdołam ogarnąć. Ile mu tego zostało pi razy drzwi?

Edit: mziel albo ktoś zorientowany - ile tego żarcia mam zostawiać? Po 2 saszetki mokrego + suche + woda czy więcej? Ze względu na mało regularny tryb życia nigdy nie dokarmiałem kotów.
Ksz.

sqbi90

Od: Śro sie 31, 2016 2:17

Post » Nie cze 30, 2019 19:38 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

mziel52 pisze:Najmniej produktywne jest teraz chodzenie - poza miejscami ze świeżymi informacjami o kocie. Miejsce na karmienie wystarczy jedno na początek - to najwięcej prawdopodobne. Nie ma sensu tam wysiadywać, wystarczy raz dziennie wieczorem o stałej porze dokładać posiłek i patrzeć, co zjedzono. Gdyby zjadły ptaki, to będzie widoczne, bo one rozpaprują i rozdziobują. Podobnie gryzonie. Powinno leżeć mokre, trochę suchego i woda. I kropienie walerianą. Dopiero po dobrych paru dniach będzie wiadomo, czy przychodzą koty i czy już się kręcą.
Wtedy można się zdecydować na dłuższą wartę

Marto, nie sądzisz, że to, że kota od pewnego czasu przestano widywać w tych różnych miejscach może oznaczać, że znalazł sobie kryjowkę? Bo ja uważam, że jeśli nagle znika, to znaczy że nie wędruje już w ciągu dnia, może tylko wyskakiwać na jedzenie. Zwróciłabym większą uwagę na miejsca, gdzie był ostatnio widywany, gdzie w pobliżu była jakaś stołówka. Nie wydaje mi się, aby dalej wędrował.Choć nie można tego wykluczyć..
Zgadzam się, że szukanie w dzień nie ma już sensu. Pozostaje tylko reagowanie na zgłoszenia.
I rozszerzanie terenu, na którym powinny być rozwieszane ogłoszenia. I uzupełnianie zerwanych. Z dopiskiem, że kot jest NADAL poszukiwany.
Co do przemieszczania się. One najwięcej wędrują w nocy i nad ranem gdy nie ma ruchu. Jak wspomniała Marta, mziel52, moja zguba przeszła jedno z najruchliwszych miejsc w Warszawie. One to potrafią.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Nie cze 30, 2019 19:42 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

Ja wiem. Tylko, że w czwartek babka widziała go w ciągu dnia. Wszyscy widzieli go w różnych porach dnia...............................

Edit: Przy 3 maja był widywany przez dwa tygodnie ciągiem. Nie widać go od czwartku.
Ksz.

sqbi90

Post » Nie cze 30, 2019 19:48 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

sqbi90 pisze:Edit: mziel albo ktoś zorientowany - ile tego żarcia mam zostawiać? Po 2 saszetki mokrego + suche + woda czy więcej? Ze względu na mało regularny tryb życia nigdy nie dokarmiałem kotów.

Na początek tyle jedzenia starczy. Gdyby było wyczyszczone, to można jeszcze jedną saszetkę albo większą puszkę whiskasa z tuńczykiem, co cenowo się kalkuluje. Najchętniej jedzą whiskasa, ale mogą być tańsze. Chrupek na pierwszy raz można więcej zostawić w pojemniku np. po lodach, bo mokre teraz szybko się psuje. W zależności, co potem zastaniesz, dalej będzie wiadomo, co dokładać, a co nie.
Podstawowa zasada, to przynoszenie jedzenia o stałej porze, pod wieczór. Spacerując z doskoku możesz mijać się z kotem bardzo długo. A tak, to Ty go zaczynasz wabić.
Iwonami pisze:Marto, nie sądzisz, że to, że kota od pewnego czasu przestano widywać w tych różnych miejscach może oznaczać, że znalazł sobie kryjowkę? Bo ja uważam, że jeśli nagle znika, to znaczy że nie wędruje już w ciągu dnia, może tylko wyskakiwać na jedzenie. Zwróciłabym większą uwagę na miejsca, gdzie był ostatnio widywany, gdzie w pobliżu była jakaś stołówka. Nie wydaje mi się, aby dalej wędrował.Choć nie można tego wykluczyć..

Dokładnie to postuluję. Wystawiać jedzenie, gdzie był widziany, ale nie lekceważyć możliwości dalszej wędrówki. Z 3 Maja za tory jest tylko 500 m.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie cze 30, 2019 19:53 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

Z miejsca gdzie był widziany do torów kolejowych jest 100 metrów a nie 500. Dlatego muszę tam koniecznie okleić.

Idę z tym żarciem, zainstaluję kamerę od razu.
Ksz.

sqbi90

Post » Nie cze 30, 2019 19:55 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

sqbi90 pisze:Z miejsca gdzie był widziany do torów kolejowych jest 100 metrów a nie 500. Dlatego muszę tam koniecznie okleić.

Idę z tym żarciem, zainstaluję kamerę od razu.

Ja liczyłam nie do torów tylko w głąb terenu za torami, przecież przy torach nie będzie koczował.

mziel52

Post » Nie cze 30, 2019 23:01 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

A no to jo, to więcej. Powiesiłem tam trochę ogłoszeń, ale znacznie mniej niż bym chciał.

Do której koty mogą na takie żarcie przychodzić? Bo zastanawiam się, czy podskoczyć zabrać kamerę teraz czy rano. Wolałbym ją zabrać zanim ktoś ją podpierniczy.
Ksz.

sqbi90

Post » Nie cze 30, 2019 23:19 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

Koty cały czas mogą teraz przychodzić. Im później zabierzesz, tym lepiej, ale oczywiście przy pierwszym razie to w ogóle kamera jakby za wcześnie, bo może dopiero jutro rano jakiś kot to nowe miejsce wykryje. Na razie najważniejsze stawianie regularnie o stałej porze, a kamera, jak miejsce zdobędzie popularność. To nie dzieje się natychmiast.

mziel52

Post » Nie cze 30, 2019 23:20 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

Okej. To chyba zabiorę jakoś niedługo, bo rano nie zdążę, a padam.
Ksz.

sqbi90

Post » Nie cze 30, 2019 23:36 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

Też tak bym zrobiła.

mziel52

Post » Nie cze 30, 2019 23:37 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

Wypiję herbatę i zwiążę sobie jakiś bandaż na tę upiorną nogę i podskoczę tam na rowerze. Godzinka czy coś.
Ksz.

sqbi90

Post » Nie cze 30, 2019 23:55 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

Weź jakąś saszetkę na wypadek, gdyby wszystko zostało pożarte, najwyżej nie zostawisz, gdyby jeszcze jedzenie było.

mziel52

Post » Pon lip 01, 2019 1:03 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

Jedzenia dużo. Nie wiem, czy nie postawiłem miski w złym miejscu - przy dziurze w płocie na prywatnej posesji, w krzakach, ale jeden kot się zainteresował i nie wlazł (widać na kamerze).

Zeżarta 1/3 jakoś. Niestety powerbank wytrzymał tylko do 23:30. Nie wiem czemu, możliwe, żeby na czuwaniu brał więcej prądu niż na nagraniu ciągłym?

Fakt jest taki, że na nagraniu widać kota, którego wcześniej w tej okolicy nie widziałem warując tam po kilkanaście h na dobę. Także i Bobcia mogłem przeoczyć.

Kurde, co jest z tym powerbankiem, działał dobrze jeszcze dwa dni temu.
Ksz.

sqbi90

Post » Pon lip 01, 2019 1:05 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

Gusiek, niech chłopaki obskoczą 3 maja od ronda na Granicznej w kierunku Otwocka, na ile im starczy ulotek, bo nie wiem ile mają. Jeżeli dużo, to mogą też dorzucić ul. Lelewela od nr 14 też w kierunku Otwocka. Ja przy numerze czternastym musiałem odpuścić. Tylko niech koniecznie zapiszą na którym numerze skończyli, czy to przy 3 maja czy przy Lelewela. Ale 3 maja pilniejsze, to główna ulica. Do Granicznej oplakatowane i porozkładane ulotki wzdłuż drogi, ale będę też musiał polecieć na boki któregoś dnia.

Idę w kimę.
Ksz.

sqbi90

Post » Pon lip 01, 2019 1:13 Re: Wwa Falenica, kto pomoże namierzyć kota, adresy, s. 1

Ważne, że jeden już jest, za nim pójdą inne. Parę dni to musi potrwać. Kamerę w domu przetestuj, ile pracuje w jakim trybie. Ja się na tym nie znam, coś Ci może powie ta porada
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3210038.html

mziel52

[poprzednia][następna]