(4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szarcia(*),Deesiu kocham Cię (*)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 07, 2019 21:50 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Miałam receptę na mirtagen, ale sprzedali mi Mirtor, powiedzieli, że to to samo :( Sklad był rzeczywiście taki sam, więc wzięłam. I co, to jest niedobty lek, ten mirtor?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto maja 07, 2019 21:52 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

To samo tylko z innej firmy
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Wto maja 07, 2019 21:54 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Dzięki, bo już się przestraszyłam!
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto maja 07, 2019 22:23 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Przewaga mirtagenu nad peritolem jest w długości działania - mirtagen podaje się co dwa dni, peritol codziennie. I chyba peritol jest bardziej gorzki, ale tego nie wiem czy dobrze pamietam..

Dee na strzykawce.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro maja 08, 2019 5:24 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Dawkowanie trzeba ustalać z lekarzem, nie tutaj. Moja kotka może dostawać co trzy doby, ale najwyżej co trzy doby, a najlepiej wcale. To jest bardzo silny lek, działający neurologicznie.
Mirtagen i mirtor to jest zapewne to samo, na pewno ma mają ten sam składnik, ale proszę pamiętać, że to ludzki lek i o przepisaniu oraz dawce decyduje lekarz weterynarii.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro maja 08, 2019 6:45 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Nikt nie ustala tutaj dawkowania, nie wiem skąd ten pomysł. Leku nie kupisz tak sobie, bo jest na recepte, wiec nie sądzę, aby wymiana informacji mogła komuś zrobić krzywdę. Jest to ludzki antydepresant stosowany w psychiatrii
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro maja 08, 2019 8:09 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Marzenia11 pisze:Nikt nie ustala tutaj dawkowania, nie wiem skąd ten pomysł. Leku nie kupisz tak sobie, bo jest na recepte, wiec nie sądzę, aby wymiana informacji mogła komuś zrobić krzywdę. Jest to ludzki antydepresant stosowany w psychiatrii

No właśnie, to ludzki lek. Marzeniu, właśnie dawkowanie było "ustalane", chyba Ty napisałaś, że co dwa dni się daje, a inny codziennie. Nie wiadomo, ile tej tabletki, bo to zależy od konkretnego pacjenta, np. od jego wagi (ale tylko między innymi wartościami zależy od wagi).
Wymiana informacji tak, ale zawsze trzeba podkreślić, że to tylko wymiana informacji. Nawet farmaceuta w aptece nie powinien proponować czegoś "w zamian" dla zwierzęcia.
Bo można zrobić krzywdę.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Śro maja 08, 2019 8:20 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

MalgWroclaw pisze:
Marzenia11 pisze:Nikt nie ustala tutaj dawkowania, nie wiem skąd ten pomysł. Leku nie kupisz tak sobie, bo jest na recepte, wiec nie sądzę, aby wymiana informacji mogła komuś zrobić krzywdę. Jest to ludzki antydepresant stosowany w psychiatrii

No właśnie, to ludzki lek. Marzeniu, właśnie dawkowanie było "ustalane", chyba Ty napisałaś, że co dwa dni się daje, a inny codziennie. Nie wiadomo, ile tej tabletki, bo to zależy od konkretnego pacjenta, np. od jego wagi (ale tylko między innymi wartościami zależy od wagi).
Wymiana informacji tak, ale zawsze trzeba podkreślić, że to tylko wymiana informacji. Nawet farmaceuta w aptece nie powinien proponować czegoś "w zamian" dla zwierzęcia.
Bo można zrobić krzywdę.

Nie sądzę żeby ktoś na podstawie mojego wpisu w wątku dotyczącego porównania długości działania leku zaczął podawać swojemu zwierzakowi mirtagen bez wizyty u weta. Choćby z prozaiczne go powodu jakim jest konieczność posiadania recepty. Natomiast idąc dalej, czego nie zamierzalam, taka informacja może być przydatna właścicielowi zwierzaka z pnn, któremu wet daje peritol, żeby zapytać o możliwość otrzymania recepty na mirtagen. Są weci, którzy nie znaja,czy nie stosują tego leku na apetyt, osobiście takich znam w warszawie. A sama dobrze wiesz, że przy przewlekłych chorobach jeśli jakiś lek można podać rzadziej to mniej stresu dla zwierzaka.

Marzenia11

Post » Śro maja 08, 2019 8:40 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Znam ludzkie możliwości i wiem, można załatwić receptę, wszystko można. Rób jak uważasz, byleś nie szkodziła zwierzęciu.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Śro maja 08, 2019 8:54 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

MalgWroclaw pisze:Znam ludzkie możliwości i wiem, można załatwić receptę, wszystko można. Rób jak uważasz, byleś nie szkodziła zwierzęciu.

Jeśli ktoś sam sobie załatwi to on zaszkodzi, nie ja. I lekarz który wystawi receptę. Poza tym nie podawalam dawki, porównałam jedynie częstotliwość.

Marzenia11

Post » Śro maja 08, 2019 9:15 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Nie chodzi o to, żeby się przelicytować, co kto powie/napisze.
Nie jestem najmądrzejsza, wiem, że to forum może przeczytać każdy i choćby w desperacji znaleźć radę. A ta rada może zaszkodzić. Na tym kończę moje wypowiedzi dotyczące leków.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Śro maja 08, 2019 9:22 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

MalgWroclaw pisze:Nie chodzi o to, żeby się przelicytować, co kto powie/napisze.
Nie jestem najmądrzejsza, wiem, że to forum może przeczytać każdy i choćby w desperacji znaleźć radę. A ta rada może zaszkodzić. Na tym kończę moje wypowiedzi dotyczące leków.

Każdy ma prawo mieć swoje zdanie i wg niego postępować. Idąc Twoim tokiem myślenia całe podforum dot Kotów nerkowych nie powinno istnieć. I pewnie onkologiczne też, choć tam mniej śledzę i nie wiem co jest w treści wątków i postów.

Marzenia11

Post » Śro maja 08, 2019 9:57 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Wpisy na forum są bardzo przydatne, chociaż oczywiście odnoszą się głównie do konkretnych przypadków, a każdy kot może
zareagować inaczej. Mnie się bardzo przydała informacja o istnieniu mirtagenu, którą dostałam od Małgosi. Sabci dałam tę tabletkę dopiero 3 razy, ale dobrze mieć świadomość, że mam taki lek, gdyby Sabcia zupelnie straciła apetyt. :D
Jak DeeDee Marzenko? Dajesz w strzykawce conva?
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro maja 08, 2019 10:07 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Tak, Dees na strzykawce. Broni się, walczy ale udaje mi się. W nosie katar ale albo nie widzę, albo nie ropny. Pewnie nie widzę. W nocy nie słyszałam jak oddycha czyli lepiej, nie ma swistow i rzezenia. Oby to potwierdziła wet. Inhalujemy się intensywnie.

Marzenia11

Post » Śro maja 08, 2019 10:13 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Dobrze, że oddech się uspokoił. Zeby jeszcze zaczęła jeść! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia][następna]