Zmiany w cenniku PP od 1.04.2019
http://www.poczta-polska.pl/hermes/uplo ... icznym.pdflist polecony format M - do 1 kg koperta C4 o grubości do 2 cm (229 × 324 cm = A4)
- ekonomiczny - 6,30 zł +0,30 zł koperta= 6,60 zł
- priorytet - 8,70 zł +0,30 zł koperta=9,00 zł
list polecony format L - do 2 kg i wymiarze 90 cm (suma długości, szerokości i wysokości) – najdłuższa długość boku maks. 60 cm
- ekonomiczny - 15,60 zł +0,30 zł koperta=15,90 zł
- priorytet - 18,30 zł +0,30 zł koperta=18,60 zł
Paczki bez zmian:
Paczka pocztowa ekonomiczna (do 1 kg) - 13 zł
Paczka pocztowa priorytetowa (do 1 kg) - 14 zł
Paczka pocztowa ekonomiczna (od 1 do 2 kg) - 15 zł
Paczka pocztowa priorytetowa (od 1 do 2 kg) - 16 zł
Opcjonalnie wysyłka zwykłym listem bez nadania, ale i bez możliwości śledzenia i dochodzenia praw w razie zagubienia:
Format M - 4,30 zł (ekonomiczna z kopertą), 5,00 zł (priorytetowa z kopertą)
Format L - 6,90 zł (ekonomiczna z wliczoną kopertą), 7,60 zł (priorytetowa z kopertą)
Podsumowując moja propozycja: przesyłki do grubości 2 cm - listy polecone (format M)
grubsze niż 2 cm - paczki
Wycofują minipaczki (można te już zakupione wykorzystać do lipca bodajże):
"Sprzedaż usługi Paczka MINI zakończy się 31 marca 2019 roku, przy czym klient który zakupił opakowanie będzie mógł nadać przesyłkę do 31 sierpnia 2019 roku. Wycofanie usługi pocztowej niepowszechnej Paczka MINI w obrocie krajowym ma na celu uproszczenie oferty produktowej Poczty Polskiej S.A. kierowanej do Klienta indywidualnego."
Na "mojej" wiejskiej poczcie było 5 opakowań minipaczek i kazali je naczelniczce odesłać
Naprawdę nakombinowałam się, nasprawdzałam przeróżnych opcji wysyłek, kurierów, brokerów kurierów i najsensowniejsza, najbezpieczniejsza i szybka pozostaje w moim przypadku wysyłka PP