Hej

Przyznam, że czytałam i gryzłam się w język jednocześnie. Wciąż myślałam co odpisać. Ale postawię kropkę tej dyskusji, słusznej.
W tej sprawie nie ma kompromisów, ale ludzie nie lubią gdy im się wyrzuca takie prawdy prosto w twarz. Podpisuję się obiema rękami pod tym co piszę Fifulec i Marzenia. I nie uderzam w Ewę, bo wiem, że za nią stoi cała kolejka ludzi myślących tak samo. Jednak nas też jest wielu i to coraz więcej.
Wegetarianie czy weganie są odbiciem wyrzutów sumienia społeczeństwa. Dlatego są tak wyśmiewani przez "tradycjonalistów". Dlatego mówi mi się, że to co piszę, jest nie na miejscu. Na tym wątku jest to jak najbardziej na miejscu. Ten wątek jest pro zwierzęcy. Tutaj o zwierzętach myśli się codziennie, a nie od święta i nie wybiórczo.
Fifulec jesteś chyba moją drugą połówką, bo to niesamowite, że każde Twoje zdanie jest dokładnie takie jak moje, z tym że ja nie umiem być taka miła
Marzeniu pod wszystkim co napisałaś podpisuje się obiema rękami. Łącznie z religią.
(z wyjątkiem tej anemii
ale też znam taką dziewczynę, która tak sobie tłumaczy cykliczne jedzenie wątróbki) Na diecie wegańskiej anemia nie grozi, grozi natomiast na diecie wegetariańskiej czy tradycyjnej. Musiałabym znaleźć tekst w którym było to pięknie wyjaśnione. Po sobie mogę to potwierdzić. Magnez, żelazo, potas, wapń (! bez produktów mlecznych i jaj) po 2 latach mam na idealnym poziomie - dosłownie w połowie przedziałki, bez odchyleń w jedną czy w drugą Wywyższanie się nad zwierzętami jest zaburzeniem psychicznym jak dla mnie. Tylko człowiek to robi. Żadne zwierzę nie ma potrzeby wywyższać się nad ludzi. Tylko człowiek wywyższa się nad zwierzęta a człowiek jest zwierzęciem

- musiałam to napisać.
Los człowieka podobny jest do losu zwierząt
18 Powiedziałem sobie: Ze względu na synów ludzkich [tak się dzieje]. Bóg chce ich bowiem doświadczyć, żeby wiedzieli, że sami przez się są tylko zwierzętami. 19 Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia* ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt, bo wszystko jest marnością. 20 Wszystko idzie na jedno miejsce: powstało wszystko z prochu i wszystko do prochu znów wraca*. 21 Któż pozna, czy siła życiowa synów ludzkich idzie w górę, a siła życiowa zwierząt zstępuje w dół, do ziemi?* 22 Zobaczyłem więc, że nie ma nic lepszego nad to, że się człowiek cieszy ze swych dzieł, gdyż taki jego udział. Bo któż mu pozwoli widzieć, co stanie się potem?Aczkolwiek ja religię mam w d.... ludzie zamiast klękać w kościele powinni zrobić coś dla tego świata, który tonie z ich winy.
Moje koty są równe mi, a nawet przewyższają mnie. I właśnie dlatego mam z nimi tak doskonały kontakt

Ta dyskusja pokazuje jak wiele może wyniknąć z jednego zdjęcia, na pozór niewinnego. Wieczorem byłam dumna, że udało mi się zrobić w końcu wymarzone zdjęcie. Mieszkam tu chyba już 6 lat. Tylko raz mnie nie było. Czyli miałam 5 prób. Jedynie pierwszego sylwestra udało mi się zrobić dobre zdjęcie, a potem już nie. Bo jakby wszystko musi się na zdjęciu zgrać, łącznie z tym ile i gdzie będzie fajerwerków. Więc byłam odurzona szampanem i radością z tego zdjęcia, że wrzuciłam je łącznie ze swoim nazwiskiem na miau i poszłam zadowolona z siebie spać. A rano - rano poczułam, że to był błąd. I miałam racje. Ale było już za późno. Jeżeli ktoś cytował moje zdjęcie to proszę o usunięcie go z cytatu. Ja je też usunę z moich postów.
Przykro mi, że tak się stało, że doszło do tego wszystkiego.