Morelowo-Migdałowo. Leczenie intensywne..

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 22, 2017 20:44 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata.Migdał wątpliwy..

W weekendy tak, w tygodniu czasem nie mam siły :roll:
A raz w miesiącu to tak za mnie, a ja będę leżeć, nieubrana, nieumyta, i gnić, ręką nie ruszając :mrgreen: Co mam zamiar uczynić w święta i mnie nawet własny smród z łóżka nie wygoni :mrgreen:
Nasuwa mi się Bukartyk. https://www.youtube.com/watch?v=1IhaXbSnx2o

Kurcze, myślałam że może przeprowadzasz się do Wrocka by być bliżej bliskich i żeby Ci było lżej :(

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Pt gru 22, 2017 21:27 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata.Migdał wątpliwy..

Bukartyk Bukartykiem, ale to morze... :wink:

No, tak , dlatego do Wrocka i taki był plan. Ale to duże miasto - jak ktoś pracuje na uczelni, w korpo, do 17-19, to nie da się tak sobie skoczyć na zakupy chociażby. I jak się ma dzieci. Dzieci w sumie są całkiem fajne, tylko jakoś okropnie czasochłonne :roll: I jakoś długo dochodzą do samodzielności.
Jak się tak jeszcze z raz przeprowadzę gdzieś, to w ogóle stracę znajomych :?
Źle też wybrałam mieszkanie. Jak głupek.

Morela teraz robi tak, że pożera swoje, a potem wisi nad Migdałem i czeka kiedy on odejdzie od miski.
A ja pożarłam pół paczuszki imbiru w gorzkiej czekoladzie ..mmmm... niby jedno i drugi zdrowe, ale nie jestem pewna, czy to dobry pomysł. Więc zrobiłam złote mleko. Tym razem bez imbiru :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt gru 22, 2017 21:59 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata.Migdał wątpliwy..

Co to jest złote mleko?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt gru 22, 2017 22:04 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata.Migdał wątpliwy..

O kurcze, przykro z tym mieszkaniem.
Ja się właśnie boję przeprowadzić, bo jak trafię na gorzej? Moją dziuplę, poza tym że nora (wczoraj rozkręcałam i prxetykałam rury. Sama :evil: ), lubię, sąsiedzi spokojni, okolica super.
Plany planami a życie swoje :(
Zaprawdę nie wiem jak kiedyś inni znajdowali czas na życie, bo ja codziennie wracam do domu właśnie po 19:00 i tylko co idę spać. Czesem z kotem się prawię nie widzę :roll:

Dziwnie z tą Morelą. Oby mądre głowy co wymyśliły by Jej pomóc z tą żarłocznością.

Imbir w gorzkiej czekoladzie? :love:

Aia

Post » Sob gru 23, 2017 8:50 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata.Migdał wątpliwy..

Np.
https://veganisland.pl/golden-milk-czyli-zlote-mleko/
Robię na mleku ryżowym, dodaję minimalną il. oleju kokosowego, bo nie lubię w tym akurat [poza tym -tak] , dodaję miód bo lubię :mrgreen: , nie robię pasty bo mi się nie chce, więc muszę zagotować... Ale panuje pewna dowolność, poza istotnymi wymogami :mrgreen:
Mam aktualnie fazę picia codziennie wieczorkiem.

Taaaak.. imbir kandyzowany, albo w czekoladzie :1luvu: Ten ostatni tylko dlatego, że w rossmanie był w promocji.. :?

Z mieszkaniem to tak, że w sumie niezłym miejscu, ale akurat najgorsza klatka, brzydkie najbliższe otoczenie - takie całkiem, całkiem bliskie, dalej OK. Sąsiedzi.. różnie, trochę panów chodzących w koszulkach z tymi wyklętymi na piersi..[jak się komuś nie podoba moje 'niepodobanie' to trudno], piwo, butelki..Ale bez rozrób jakichś.
Stara jestem - drugie piętro z bardzo niewygodnymi, starymi schodami, daje mi popalić przy noszeniu zakupów.
Po prostu nie można sie spieszyć - ja musiałam - i wszystkiemu się przyglądać, sprawdzać.

Z ludźmi też tak, że gdyby coś nagle się działo, jakaś zła sytuacja, to nie byłoby problemu, ale po prostu pojechać do weta to juz trzeba sie dostosowywać czasowo. Teraz ofc, kolega zawiózł rano, odebrał wieczorem, inny pojechał na drugi koniec Wro do apteki...Tyle, że akurat koledzy bezdzietni i tylko pracowo ograniczeni .

Na żarłoczność Moreli może pomoże leczenie, tzn. na wysoki cukier, bo na razie nie daję rady wykombinować dawki insuliny.
Jeśli powiem, że jestem zdruzgotana to nie bedzie to przesada.. :(
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Sob gru 23, 2017 10:08 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata.Migdał wątpliwy..

Kilka dni temu kupiłam kurkumę. Znak? 8)
Zrobię w święta, lubię wynalazki. Tylko czy dobrze rozumiem, ze wszystko ma być z proszku? :roll: Chyba sobie ciut zmodyfikuje, bo imbir...
Btw czy Wy też już doszłyście do wniosku, że produkty w sklepach są strasznie drogie? Syrop klonowy, mleko roślinne, pffffy Panie... :20145 O maśle i jajach nie wspominam, bo już zapomniałam co to jest i z czym się to je :mrgreen:

4 piętro. Bez windy. I miasto bez komunikacji. Szczęśliwie Lidl, Biedronka i Carrefour blisko. Ale co się tych wód, mlek i owoców nadźwigam... Czasem robię po 3 kursy. Żwir już nie tak blisko.

Z tym czekaniem na podwózkę to wiem, że nie tak różowo. Niby pomoc, ale jak nie swój albo nie zwierzolub, weź i się nie denerwuj i nie irytuj, gdy z kotem jedziesz. A jak jeszcze się delikwent w drodze obsra, zasika i zacznie wyć :x Ja tak awaryjnie na taksówkę czekałam pod lecznicą. Pół godziny. W ziąb.

Wiesz czym ja się też martwię? Ustawnością mieszkania :oops: Niby głupota, ale teraz mam prawie ideał. Na kuchni mi zależy, a to wygląda jakby był jakiś problem z umieszczeniem jej w lokalach, szczególnie w niektórych miastach, jakby to pomieszczenie dawali byle gdzie, na chybił trafił, np w korytarzu... 8O Ale to tam takie wymysły i moje paplanie.

Szkoda, że tak niewiele mogę pomóc, jeno słowem :(

Aia

Post » Sob gru 23, 2017 10:22 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata.Migdał wątpliwy..

To zlote mleko to wydaje sie strasznie skomplikowane i na dodatek gorace mleko? No nie wiem...

Ech, no to rzeczywiscie sytuacja nie do pozazdroszczenia :(

zuza

Post » Sob gru 23, 2017 15:03 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata.Migdał wątpliwy..

Akurat na ustawność nie narzekam. Ogólnie na samo mieszkanie też nie - tylko to miejsce..
I to dźwiganie - muszę zakupy codziennie, bo inaczej mam ja, albo koty braki. Tak - jest bardzo drogo :( Ale np. to drogie mleko roślinne mam na 4-5 filiżanek, więc tego..
4 piętro ... hmm.. Sporadycznie wchodzę na każde, bo nie wchodzę do windy, ale tak codziennie.. :roll:

Nie wszystko w proszku. Kurkuma jest juz dostępna w kłączach, ale proszek wygodniejszy. I oczywiście imbir też świeży.

Zuza :D wiem, że pisałaś sto razy, że jesteś leń. Ja też. Dlatego robię to co nie wymaga wielu nakładów czasowo-wysiłkowych. Mleko nie wymaga.
Poza tym roślinne - to nie to samo co zwierzęce.[nie używam nabiału]. Garnuszek na gaz, filiżanka mleka, wsypujesz kurkumę , cynamon, pieprz [chilli itp. ew.] i co tam lubisz potem] i zagotowujesz przez chwilkę. [blogi lubią nadpisywać trochę treści :mrgreen: ]
Czuję wstręt do większości gotowych produktów, półproduktów itd. , a mam przekonanie , że żarcie jest naszym lekarstwem . Lub trucizną. Więc nie mam wyjścia - coś trzeba robić.
Na ogół to nie więcej roboty niż przy chlebie, który piekłaś/pieczesz.
Zrobiłam kimchi. Pierwszy raz w życiu i nie wiem czy dobre, bo nigdy nie jadłam prawdziwego koreańskiego, choćby w knajpie. W puszkach -patrz wyżej - nie kupię. Nie mam porównania :(

Napisałam do weta - tego od maili - co ja mam w między czasie z tym kotem... , jak tę insulinę i metizol... nim to ustalenie leczenia będzie [jesli będzie..] .
Jadłam chleb, sałatkę jarzynową z kimchi i boczniakami z żurawiną [ :mrgreen:] przed kompem, a Morela w chodzi na klawiaturę by mi się dobrać do talerz. Po zjedzeniu swojej podwójnej porcji. Biedna jest :(

Obrazek

morelowa

Post » Sob gru 23, 2017 15:27 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata.Migdał wątpliwy..

morelowa pisze: I oczywiście imbir też świeży.

a, to uff :D
Nie piłam roślinnego mleka na ciepło :20147

Morelowa, szefowa wczoraj mi pokazała jakąś aplikację na telefonie, która sczytuje z kodu kreskowego substancje użyte w danym produkcie i kategoryzuje je jako szkodliwe bądź nie. Zaskoczenie INKA jest całkowicie naturalna :)

Przytachałam 10 klio zakupów...
Jutro idę po warzywa, bo będą mega przeceny! Jak ktoś się nudzi w Wigilię to polecam :mrgreen:

Aia

Post » Sob gru 23, 2017 17:52 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata.Migdał wątpliwy..

A kożuch się na tym nie robi? To może spróbuję... W sumie mleko z masłem i miodem pukałam...

zuza

Post » Sob gru 23, 2017 20:05 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata[s.82].Migdał wątpli

No, nieeee... To z mlekiem ma wspólny tylko kolor :mrgreen:
Ale prawdziwe z masłem i miodem? :strach: błeeeeeeeeeeee

Obrazek

morelowa

Post » Sob gru 23, 2017 20:41 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata[s.82].Migdał wątpli

W ramach lekarstwa na gardło ;)

No to spróbuję jak kupię składniki.

zuza

Post » Nie gru 24, 2017 15:19 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata[s.82].Migdał wątpli

Zobacz co znalazłam dziś w lidlu
Obrazek
Kurkuma najprawdziwsza :P
Zabieram się za pichcenie.

Aia

Post » Nie gru 24, 2017 15:41 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata[s.82].Migdał wątpli

Kurkuma do wszystkiego!
Można dostać na wagę w sklepach ze zdrowa żywnością np. We Wro na Hali Targowej na takim stoisku i tam bywa ekologiczna, której nie trzeba obierać [podobnie z imbirem].
Ciekawe czy sie usmarujesz na żółto ? :mrgreen: Uważaj :D

Obrazek

morelowa

Post » Nie gru 24, 2017 15:55 Re: Morela-jeden z niewielu kotów świata[s.82].Migdał wątpli

U mnie nie ma eko sklepów, ew był jeden w huk drogi, który zaopatrywał się w kauflandzie :twisted: :twisted:
Lidl moim oknem na świat :mrgreen:
Ostatnio nawtykałam się smażonym ryżem z warzywami z dodatkiem kurkumy w proszku. Siedem nieb w gębie. Z korzeniem (?) będę eksperymentować. Mam rękawiczki :wink:

Aia

[poprzednia][następna]