tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pt lis 03, 2017 12:20 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

Jarka pisze:
MonikaMroz pisze:Fajne skarpety. one tak specjalnie jak nie do pary. Ale z kotami nie ma :placz:

Jak nie ma, jak są:
https://pl.manymornings.com/kategoria/k ... layful-cat

:ok: :ok: :ok:
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Pt lis 03, 2017 12:22 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

Pewnie, ze sa, z kotem tez mam :P Jeszcze pożądam z dyniami, z marchewkami... za dużo pożądam :placz: :twisted:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt lis 03, 2017 12:24 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

mroczny przedmiot pożądania :lol:
ObrazekObrazek

bechet

Od: Śro sie 24, 2005 9:54

Post » Pt lis 03, 2017 13:31 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

A ja się obraziłam na skarpetkowo :(
Spodobały mi się z małpkami i bananami.
Potem ze świnkami... póki nie zobaczyłam drugiej skarpetki z.. gotowymi wyrobami ze świnki. Już nawet pomijając moje 'zboczenie' [czyżby?] na ten temat, to chyba bym nie chciała mieć na skarpetce obrazka z kiełbasą.
Ale, ofc, co kto lubi...
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt lis 03, 2017 13:35 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

Pierwsze kilka dni zamykałam Szara wychodząc do pracy, nie chciałam sie denerwować, co tam się w domu dzieje. Ale nadszedł weekend, przez 2 dni nie było żadnego spięcia, wiec zostawiłam je osobno. Szarutek żyła sobie obok mnie. Nie szukała mojego towarzystwa, raczej odsuwała sie przed głaskaniem, ale nie bała się. Lubiła lezeć niedaleko na kanapie, kiedy czytałam albo ogladałam TV.

Po kilku miesiącach wróciłam do domu i zastałam rzeźnię, Podłoga w kuchni zalana krwia (tak myślałam), Szara zasikana i przerażona na parapecie... Kiedy ją podnosiłam sprawdzic skąd krwawi okaząło się, że boli ja brzuszek. Pierwsze krwowtoczne zapalenie pecherza... Na podłodze był mocz z krwią. Za karę, że choruje pobiła ją Biała. Dlaczego? Nie mam pojęcia, w każdym razie Szara tak sie jej bała, że chowała sie w łazience. Tam ja zamykałam ponad tydzień (jak wychodziłam), dopóki nie wyzdrowiała i dopóki nie zapomniała, że Białas była wstretnym dresem.

Potem miała ciężkie przezycia w postaci dziecka w domu. Bała się Gryzeldy panicznie.

Z czasem okazało sie, że jej przypadłości pecherzowe są wyraźnie skorelowane z moimi problemami... Odchorowała odejście mojego męża, umieranie taty, koniecznośc zmiany całego życia, przeprowadzkę, a nawet formalny rozwód... Nigdy nie przypuszczałam, że tak mocno odczuwa moje emocje.

Kiedy po kilku latach przyszła do mnie na mizianie i zabarankowała, popłakałam się ze szczęścia. Od tamtego czasu przychodzi przynajmniej dwa razy dziennie, rano i wieczorem.

Kilka lat temu miała usuniete po kolei oba płaty tarczycy, potem okazało się, że ma guz nieoperowalny koło watroby. Latem rok temu okazało się, że ma wznowę po tarczycy. Rok temu w listopadzie musielismy uspić Białasa i Szara została sama. Szynko okaząło się, że denerwuje ją okazywane jej zainteresowanie, a nam strasznie brakuje kota do głaskania i przytulania... I tak trafił do nas Leon 2. Okazał sie cudownym towarzyszem. Delikatnym, przyjaznym. Opiekował sie futerkiem Szarej. Niestety po 5 miesiacach pokonały go nerki.

Wahałam się, czy fundować Szarutkowi kolejnego kota, egoizm zwyciężył. Zostałam dożywotnim domem tymczasowym Filemona. No, a że on ja pierze to już wszyscy wiedzą ;)

To znaczy nie bije jej poważnie, raczej zaczepia, a ta cielęcina sie nie umie odgryźć, ja za nia muszę. Spokój całkowity ma jak nas nie ma i w nocy, bo Filek jest zamkniety w kuchni. A jak jestem, to go pilnuję...

Szara od dłuższego czasu już zyje na kredyt. Co 3 dni dostaje zastrzyki z potasu i wapnia, jak nie je to ją mobilizuję mirtorem, guz przy watrobie jest już wielki ma 8x10 cm. Ale udało sie ja utuczyć z 2600 na 3400 i trzyma wagę, mizia sie regularnie i oby nie cierpiała jak najdłuzej...

Takim pulpecikiem kiedys byla (ważyła 6 kilo i ja odchudzałam)
Obrazek

zuza

Post » Pt lis 03, 2017 13:35 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

morelowa pisze:A ja się obraziłam na skarpetkowo :(
Spodobały mi się z małpkami i bananami.
Potem ze świnkami... póki nie zobaczyłam drugiej skarpetki z.. gotowymi wyrobami ze świnki. Już nawet pomijając moje 'zboczenie' [czyżby?] na ten temat, to chyba bym nie chciała mieć na skarpetce obrazka z kiełbasą.
Ale, ofc, co kto lubi...

Mnie tez druga czesc skarpetek ze swinkami nie podeszla. Wybralam inne.

zuza

Post » Pt lis 03, 2017 13:46 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

Pięknie piszesz o Szarej, Zuza :)
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Pt lis 03, 2017 14:18 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

Szarutek miał kawał szczęścia w życiu, bo trafił do Ciebie :D

Moja Lola waży 6 kg :oops: :roll:
Ale niestety nie udaje się nam jej trwale odchudzić, bo Paciorek jest drobniutkim, chudziutkim, praktycznie bezzębnym starszym panem, więc nie sprawdza się chowanie jedzenia zaraz po podaniu i miski są pełne przez większą część dnia. Jak chowaliśmy to Lola schudła, ale śmiertelnie się na nas obrażała za dokarmianie Paciorka po kątach, a on nie da rady zjeść całej porcji na raz i jesteśmy w kropce :(
ObrazekObrazek

bechet

Post » Pt lis 03, 2017 14:22 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

U mnie Szara z Biala schudly po przejsciu na barfa, wczesniej to byly męki. Białas jako dresiarz jak chciała jeśc, a ja nie dawałam to szła spuścic łomot Szarej... No i wiadomo. Jak zaczeły jeśc barfa to sie okazało, że głodne nie chodza i chudną...

Tu we trzy z Molaskiem
Obrazek

zuza

Post » Pt lis 03, 2017 14:26 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

My na razie barfujemy pół na pół (jestem w trakcie zgłębiania tematu). Na takiej diecie Paciorek nabrał ciała i waży teraz 3,9 kg :D
Zuza, a czym suplementujesz żarełko?
ObrazekObrazek

bechet

Post » Pt lis 03, 2017 14:29 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

Kupuję gotowe u znajomej hodowczyni, która robi z naturalnych rzeczy, dodaje jakies oleje, krew, witaminy oczywiscie.

Jak robiłam dla Leoncinka drugiego nerkowe to nakupiłam oleje, hemoglobine, drożdże i inne jakies rzeczy... Potem oddalam dziewczynie, ktora jest domem tymczasowym a do Leosia chodzila jak byl w lecznicy.

zuza

Post » Pt lis 03, 2017 14:41 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

A mogłabyś mi, w wolnej chwili, podrzucić info o tych dodatkach?
Może być na pw, jeśli wolisz. Będę wdzięczna.
Ja, na razie, jestem początkująca w tym temacie i czytam wszystko co wpadnie mi w oko. A najlepsze są informacje od zaufanych praktyków :)
ObrazekObrazek

bechet

Post » Pt lis 03, 2017 14:50 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

Spoko, taki dostalam spis polecanych

SUPLEMENTY:

WITAMINA D – Tran z wątroby dorsza LUNDERLAND – 90 ML ( taka butelka wystarczy, jest tego bardzo dużo a my potrzebujemy małe ilości - w zastępstwie może być ryba ŁOSOŚ )
JOD – Mączka z alg morskich LUNDERLAND – 400 G lub mniejsza ilość
WITAMINY Z GRUPY B – Drożdże browarnicze LUNDERLAND ( przy chorej wątrobie zwiększamy ilość drożdży pomimo tego co jest wykazane w tabeli ) 400 G – na początek można kupić mniejszą ilość,
ŻELAZO – FORTAIN – 250 G ( schodzi tego sporo ale starcza na ok. 3 miesięcy w zależności od ilości mieszanek )
WITAMINA E – Tokovit E100
OLEJ – Olej z łososia LUNDERLAND ( poszukać w necie – ostatnio cos nie mogłam szybko znalezc i wzielam z dzikiego łososia ale wtedy ma dod wit D, więc lepiej wyszukac taki zwykly olej z łososia- jest bardzo ważny ogólnie dajemy go zawsze tak ok. 1,2 ml na dzień chroni kłębuszki nerkowe, jest bardzo potrzebny kotom )
WAPŃ – Mączka ze skorupek LUNDERLAND – 400 g
Sód – sól himalajska
Tauryna – zooplus, nigdzie indziej nie znalazłam i tam zawsze kupuję

Oprócz suplementów potrzeba: pojemniki, wagę jubilerską lub inną, która waży bardzo dokladnie suplementy.

zuza

Post » Pt lis 03, 2017 15:33 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

Dziękuję :1luvu:
ObrazekObrazek

bechet

Post » Pt lis 03, 2017 16:01 Re: tom 8. Sabinka Szara i... Filemon

Przyznam, ze gdyby nie pomoc Beni, to w zyciu bym nie dala rady...
Ona mi pomogla ogromnie. Napisala jakie mieso kpic, wyliczyla kalkulatorem ile czego mam dac itd.

Ten barf to dla mnie czarna magia...

Niestety nie zdazylam nauczyc Leonka go jesc :( To byl specjalny barf dla nerkowcow, pod jego wyniki robiony.

Szara je taki typowy.

zuza

[poprzednia][następna]