Morelowo-Migdałowo. Leczenie intensywne..

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie cze 04, 2017 10:40 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

morelowa - ale doz współpracuje z aptekami i odbierasz w stacjonarnej (za okazaniem recepty). Tak na wszelki wypadek dościślam.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie cze 18, 2017 14:57 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

co u Was słychać, morelowa ? jak się czuje słodka Morelka i Migdał ?

pozdrawiamy cieplutko :201461 :201461 :201461
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 Pchełka 02.11.2025 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Czw cze 29, 2017 9:28 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

Jakoś daleko musi ten mój wąt, skoro tak nie mogę dotrzeć..Idę, idę ... dojść nie mogę..

Migdał chyba - bo ja to zakładam, że z kotem nigdy do końca nie wiadomo - w porządku. Je, potem się pozbywa, trochę poskacze - bez przesady, pogoni Morelę i zmęczony przesypia większość doby.

Z Morelą jakby gorzej..Kolejne badanie T4 pokazało, że jest w normie, kazali zwiększyć jednak dawkę Metizolu do 1/2 tabletki 2x dziennie, żeby ew. zobaczyć czy nie wyrówna choć trochę skaczącego jak głupi cukru.
Nie wyrównał , za to po następnych 3 tygodniach zrobiło się tak:
Jest 10 przy normie 10 - 30. Więc nie wiem dlaczego za niskie ,skoro w dolnej granicy po prostu.. no, nie znam się :roll:
W załączniku przesyłam wyniki T4.
Obecnie jest za niskie, dlatego musimy zmniejszyć dawkę. Zostańmy przy 1 x dziennie 0,5 tabl i 1 x dziennie 0,25 tabl.
W związku z tym, że cukier cały czas szaleje warto zmienić insulinę na glarginę, bo może na nią lepiej zareagować. Początkowo zaczynając od dawki 0,5U, żeby nie przesadzić z za wysoką.
Jeśli wciąż nie będzie prawidłowych wyników to jest ryzyko, że guz nadnercza stał się hormonalnie aktywny. Żeby to wykluczyć lub potwierdzić należałoby wykonać test stymulacji ACTH (badanie polega na pobraniu krwi, podaniu domięśniowo ACTH i następnie po godzinie ponownie pobiera się krew). Taki test kosztuje łącznie 150zł (podanie ACTH oraz 2 x oznaczenie kortyzolu).

Kupiłam wczoraj Lantusa [ta glargina -taka insulina :mrgreen: ] i dziś pierwszy raz podałam rano. Wczoraj wieczorem cukier w normie - po wielu dniach pierwszy raz, dziś rano kosmosu sięga :( Pewnie trzeba kilku choć dni by zobaczyć jak działa.

Kupiłam też wczoraj - jadąc na drugi koniec Wro - barfa! Dzięki Małgosi, która na wątku MB, napisała, że jest na Karłowicach taki sklep gdzie sprzedają gotowy ew. wszystko do itp. Pan w sklepiku pt. Dziki Zwierz, ma tego barfa różne rodzaje więc miałam nie lada problem, no, bo..koty.. :roll: Kupiłam 2 kosteczki po 250g różne + pan dał mi próbki takich, które są tylko w dużych opakowaniach [a też troszkę suchej Power of Nature. Morela bardzo lubi chrupki, a nie powinna, PoN jest w takiej sytuacji najlepszy. Dostaje po kilka chrup, deserowo jakby.
No, i od wczoraj jemy barfa :mrgreen: Obie próbki zjedzone, jedna z kostek napoczęta - 3 różne smaki/rodzaje. Nawet się długo nad tym nie zastanawiały. Żeby mieć pewność, że zjedzą dodałam trochę surowego indyka, do którego sa przyzwyczajone i lubią, tak na wierzch. Dziś na drugie śniadanie już sam barf i chyba nawet za mało dałam.. :?
Jeśli się okaże, że jest OK, że zjadają , to opcja będzie mnie kosztowała tylko tyle, że co jakiś czas trzeba podjechać sobie dalej. Za to wychodzi o wiele, wiele taniej. I zakładam zdrowiej.
Problemem dla mnie jest przywiezienie - to to jest zamrożone oczywiście. Bardzo się musiałam wczoraj [miał to być najcieplejszy dzień lata, ale był tylko gorący] spieszyć jadąc tramwajami z przesiadką, by dowieźć nierozmrożone. Zamrożenie jest jednak głębokie i się jakoś udało, choć trudno było o kawałek cienia na przystankach .

Wczoraj gorąco, wieczorem ulewa i burza, dziś się przymierza do burzy - na niebie się kłębi , a okna mi się zamykają od przeciągu i trzaskają :strach:
A, i jeszcze - czytam [szybko :mrgreen: ] Blackout [dzięki Alienor.. chyba...?]Wciągło mnie nieznośnie i jak się przedwczoraj pojawiło info o atakach hakerskich to się dziwnie zacząłam czuć..
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw cze 29, 2017 10:30 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

Nie mneie - ja Ci polecałam Blackout (i All Clear) Connie Willis, to o II WW, nic z hakerami.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Czw cze 29, 2017 11:07 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

Musisz sobie torbę termoizolacyjną ;) W B. przy lodówkach mają, tanio.
Ja muszę z barfem poczekać na nową lodówkę. Księciuniu uwielbia surowiznę, myślę, że w Trójmieście tez powinien być taki sklep.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Czw cze 29, 2017 12:13 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

No, nie powinny mieć książki takich samych tytułów.. Może poszukałam w biblio po tytule tylko, albo i kto inny.. Nie żałuję. Jest super. Super przygnębiająca też :strach: I gruba :mrgreen: co jest dodatkowym plusem.Fajnie wydana - w sensie wygodnie się trzyma, elastyczna okładka..Wiem co mówię, bo po trylogii Severskiego ręce mnie bolą .

Tak, torba będzie konieczna. Dzięki za info o Biedrze, bo już się zastanawiałam gdzie jest najtaniej. Pan mi mówił, że we Wro jest jeszcze jeden sklep, który prowadzi i jeden wet nawet 8O

Pogoda jest.. hmm.. aktywna.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Czw cze 29, 2017 14:35 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

U nas dzisiaj biomet do Zatoki wpadł. Nie ma czym oddychać, a ja mam globusa i nieoznaczalne ciśnienie :-x
Nic to - od soboty ląduję na wsi na tydzień. Należy nam się :smokin:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Czw cze 29, 2017 21:34 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

koszmar z tą cukrzycą u Morelki, bardzo Ci współczuję ale najważniejsze, że dajecie radę opanować to świństwo

pozdrawiamy cieplutko :201461 :201461 :201461
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 Pchełka 02.11.2025 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Pt cze 30, 2017 8:49 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

Dzięki za pozdro :D
No, właśnie nie bardzo dajemy radę, skoro cukier tak skacze. Teraz po zmianie insuliny w ogóle nie spadł poniżej 300. Nie wiem czy to reakcja na zmianę czy co inne, czy trzeba poczekać, bo to dopiero praktycznie 3 podania.
A jeśli trzeba będzie to badanie.. to nie wiem z czego zrezygnować, żeby za nie zapłacić :evil:

Obrazek

morelowa

Post » Pt cze 30, 2017 10:49 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

Zrezygnuj z jedzenia. Zbędna fanaberia. Ostatnio się o tym świetnie przekonuje. Przecież z głodu się nie umiera, c'ne? :wink:

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Pt cze 30, 2017 10:58 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

Tu jest ta moja książka: https://en.wikipedia.org/wiki/Blackout/All_Clear. English only, więc i tak nie będzie jej w bibliotece raczej.

Alienor

Post » Pt cze 30, 2017 13:24 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

Aia pisze:Zrezygnuj z jedzenia. Zbędna fanaberia. Ostatnio się o tym świetnie przekonuje. Przecież z głodu się nie umiera, c'ne? :wink:

Masz absolutną rację :mrgreen: Tyle, że ja lubię, bo to przy okazji jedna z niewielu przyjemności - przynajmniej czasem :? Np. czekoladowe lody :D
Alienor pisze:Tu jest ta moja książka: https://en.wikipedia.org/wiki/Blackout/All_Clear. English only, więc i tak nie będzie jej w bibliotece raczej.

A to moja http://lubimyczytac.pl/ksiazka/243909/blackout
Twojej oczywiście nie ma w biblio.

Kupiłam torbę lodówkową w B. Fakt, tanio. Ale ona ma takie wielkie zwierzątko w kropki na sobie, że doszłam do wniosku, iż powinni do niej dopłacać jak za reklamę :mrgreen:

AYO! Zdjęcia z hacjendy!

Obrazek

morelowa

Post » Pt cze 30, 2017 13:27 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

Koty są Twoja przyjemnością :twisted: :twisted: Wystarczy tego :twisted:

Znany sposób na duże upały, mięso w torbie owija się gazetą i/albo obkłada kostkami lodu.

Aia

Post » Pt cze 30, 2017 13:37 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

Aia pisze:Koty są Twoja przyjemnością :twisted: :twisted: Wystarczy tego :twisted:

Znany sposób na duże upały, mięso w torbie owija się gazetą i/albo obkłada kostkami lodu.

Ha, ha, ha...tia.. sama przyjemność :evil:

O gazecie zapomniałam...Torba jest 'na godzinę' :? ,ale w tym czasie dojeżdżam stamtąd do domu.

Obrazek

morelowa

Post » Pt cze 30, 2017 13:44 Re: Bezzębny Migdał i słodka Morela...

morelowa pisze:
Aia pisze:Koty są Twoja przyjemnością :twisted: :twisted: Wystarczy tego :twisted:

Ha, ha, ha...tia.. sama przyjemność :evil:

No...

Aia

[poprzednia][następna]