Czy da się przyzwyczaić kota do niewychodzenia z domu?

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 07, 2017 11:25 Czy da się przyzwyczaić kota do niewychodzenia z domu?

Cześć. :)

Czy możliwe jest według Was, aby 5 letniego wychodzącego kota stopniowo przyzwyczajać do przebywania tylko w domu i wychodzenia na smyczy?
Kot został adoptowany 3 lata temu i od tej pory wypuszczam go na dwór, bo tak był nauczony. Mieszkam w dość spokojnej okolicy blisko lasku, jednak każdy mój kot prędzej czy później ginął pod kołami auta. W przypadku obecnego kota, nie oddala się on daleko od domu, wychodzi na krótko i szybko wraca, a w zimę siedzi prawie cały czas w domu. Gorzej w lato, bo nie ma go całymi dniami. Kot jest kastrowany.
Chciałabym go jednak przyzwyczaić do niewychodzenia, ze względu na różne niebezpieczeństwa i możliwość zakażenia chorobami. Czy jest to możliwe i jak to zrobić?
Czy odbije się to jakoś negatywnie na jego psychice? :)

Joannax

Od: Czw lut 02, 2017 17:24

Post » Wto lut 07, 2017 11:30 Re: Czy da się przyzwyczaić kota do niewychodzenia z domu?

No niestety nie ma łagodnego sposobu. Pewnie bedzie sie darl na poczatku pod drzwiami, moze nawet sikac w ramach protestu z nerwow, ze jak to bylo a nie ma (przyjemnosc). Trzeba to przeczekac. Czy moglby w zamian dostac osiatkowany balkon? Albo kawalek ogrodu zawolerowany?
Wychodzenie na smyczy nie wiem, czy sie sprawdzi. Ja byms ie obawiala, ze bedzie wymuszal na mnie spacery wtedy, kiedy on bedzie chcial, a ja nie bede mogla.
Pewnie latwiej jednak kota zamknac calkiem.
Na pewno sie da. Moja przyjaciolka zmienila miejsce zamieszkania i kot wychodzacy do ogrodka dostal w zamian osiatkowany balkon na wysokim pietrze z drapakiem, fotelami, roslinkami... Nie protestowal.

Wszystkie moje koty zyly swego czasu na zewnatrz (ale byly bezdomne, a nie wychodzace), teraz nie wychodza wcale i nie mam z tym zadnego problemu.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro lut 08, 2017 10:57 Re: Czy da się przyzwyczaić kota do niewychodzenia z domu?

Z mojego doświadczenia wynika, że nie zawsze. Mam 16 letnia kotkę - jak żyliśmy w mieszkaniu uciekała mimo zabezpieczeń, odkąd mieszkamy w domu jest wychodząca. Wielokrotnie podejmowane próby zamknięcia - tak ma zabezpieczony balkon - kończyły się zawsze tak samo, wygryzaniem sierści, wymiotami, objawami autoagresji immunologicznej, sikaniem i kupą w najbardziej zaskakujących miejscach. Po wyrzuceniu dwóch dywanów, zasikanym materacu i pomniejszych elementów, widząc jak jest nieszczęśliwa i marnieje dosłownie, poddaliśmy się. Dla jasności-mimo wieku, wyniki ma wzorcowe.

małgo

Od: Śro mar 06, 2002 12:36

Post » Czw lut 09, 2017 9:54 Re: Czy da się przyzwyczaić kota do niewychodzenia z domu?

ja mam wielki ogród a niedaleko lasek, no ale auta jeżdzą sporadycznie, ale jednak. No i mimo, że kot jest kastrowany to nieraz wrócił podrapany z opuchniętym okiem bo bije się z innymi kotami. Ale wcale nie jest ofiarą, sama widziałam jak nie chciał wpuścić innego kocura na podwórko.. leciałam go wtedy ratować a to on był agresorem :D jak go wypuszczam to 20 minut góra i od razu go wołam. Nie wiem czy mnie nie znienawidzi za trzymanie w domu.
Już myślałam co by mu kupić żeby się nie nudził w domu.. np drapak, ale czy będzie z niego korzystał to niewiadomo jak jest nienauczony :)
tunel, jakieś zabawki

Joannax

Od: Czw lut 02, 2017 17:24

Post » Czw lut 09, 2017 10:05 Re: Czy da się przyzwyczaić kota do niewychodzenia z domu?

A może właśnie woliera, o której pisze zuza? Wydzielić kotu kawałek ogrodu przy domu, żeby mógł sobie np oknem wychodzić do woliery. Oczywiście są to koszty, ale w zamian masz własny spokój, bezpieczeństwo i zadowolenie kota.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43