Opis USG:
Na wykonanym USG jamy brzusznej pęcherz moczowy średnio wypełniony z cechami miernej atonii (rozciągnięty), o ścianie pęcherza z zachowaną na całym obwodzie warstwowością, o szerokości do 1 mm. Pęcherz moczowy wypełniony hyperechogenicznymi elementami luźno zalegającymi w obrębie pęcherza, z cechami powolnego opadu przyściennego. Trójkąt pęcherza moczowego w obrazie bez zmian. Moczowód z zachowaną funkcją.
Nerka lewa w ułożeniu prawidłowym, o wymiarach 32*19,5 mm, o prawidłowym stosunku kory do rdzenia i echogenności zbliżonej do śledziony i obniżonej w stosunku do wątroby. Miedniczka nerkowa bez poszerzeń.
Śledziona w ułożeniu pod łukami żebrowymi, ostrokończysta o średnicy przywnękowej do 5 mm.
Wątroba w obrazie lewych płatów widoczne znacznego stopnia podwyższenie echogeniczności miąższu wątroby z widocznym znacznym poszerzeniem naczyń żylnych, naczynia wrotne w badaniu bez zmian.
Okolice wnęki wątroby, płat czworoboczny w obrazie podobne jak płaty lewe o bardzo podwyższonej echogeniczności, ze zmianami związanymi z poszerzeniem naczyń żylnych.
Woreczek żółciowy gładkościenny, bezechowy. Przewody żółciowe zewnątrzwątrobowe poszerzone z górną granicą normy do 3 mm.
Nerka prawa o wymiarach 30818 mm, z zachowaną prawidłową warstwą korową pod względem echogeniczności, poszerzoną warstwą rdzenną. Miedniczka nerki prawej bez poszerzeń.
Trzustka w obrębie płata lewego jednorodna, o średnicy do 6 mm, normoechogeniczna.
Trzon trzustki i płat prawy normoechogeniczny, bez zmian o cechach zapalnych czy rozrostu ogniskowego. Trzon trzustki do 7 mm.
Żołądek w badaniu z niewielką ilością płynnej zawartości o ścianie z wyraźną zaostrzoną budową warstwową i poszerzeniem warstwy podśluzowej żołądka, w fałdzie grubości ściany do 6 mm, międzyfałdowo do 3 mm.
Perystaltyka żołądka spowolniona z cechami atonii. Oddźwiernik bez cech przerostu częściowo otwarty.
Dwunastnica w obrazie o strukturze pofałdowanej, atoniczne o ścianie w przekroju do 2,3 mm (cechy stanu zapalnego).
Pozostała część jelit cienkich (jelito czcze, jelito biodrowe) w obrazie bez uchwytnej perystaltyki z widocznym pofałdowaniem sugerującym proces zapalny.
Okrężnica w obrazie z dużą ilością gazu, o ścianie w widocznym zakresie do 1,5 mm (prawidłowym).
Widoczne w obrazie zmiany dotyczące echogeniczności wątroby sugerują proces długotrwałego stanu zapalnego lub ewentualnie proces stłuszczenia.
Brak zmian nowotworowych w badaniu USG.
W celu potwierdzenia lub wykluczenia zmian w wątrobie zalecona biopsja wątroby.
~~~
Tak więc lekarz zalecił biopsję (300 zł - piszę o cenie tylko z powodu tego, że trochę obawiam się, że lekarz może chcieć naciągać), niewiele więcej chciał powiedzieć jak mój chłopak próbował dopytywać, powiedział, ze nie chce wchodzić w kompetencje lekarza prowadzącego i, że lekarz prowadzący będzie wiedział co dalej z tym robić.
Jestem zapisana na biopsję w piątek o 13:00, do tego czasu zamierzam skontaktować się z moją wet, ale szukam jakiegoś dobrego weta, który również wyraziłby swoje zdanie.
Czy myślicie, że jeszcze jedno USG u kogoś kompetentnego byłoby przydatne?
Nie ukrywam, że po tym USG mam wielką nadzieję na wyleczenie mojego kotka

.