Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK 88!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 29, 2016 20:26 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:Celem dożywienia zapracowanej Ewci - szybkie danie dla zabieganych. Fasolka po pseudobretońsku.
Bierzemy patelnię, wlewamy trochę oleju i na kuchenkę, niech się rozgrzewa. W międzyczasie siekamy cebulę, wrzucamy na patelnię. Kroimy kiełbasę/boczek wędzony/resztki wędliny (można i w wersji bezmięsnej, ale mi bardziej smakuje z mięsnym wkładem) i na patelnię. Kroimy w paski/kostkę resztę składników (w zależności od pory roku i zawartości lodówki: pieczarki, paprykę, cukinię, kabaczka) i wrzucamy na patelnię. Mieszamy od czasu do czasu, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami, można dodać czosnku. Jak się poddusi, wrzucamy fasolę z puszki i dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy, i na gazie/prądzie aż się zagotuje. I wsio. Można jeść solo, z chlebem lub z ryżem (z makaronem pewnie też), nadaje się do szybkiego odgrzania (dlatego ja często robię porcję na 2-3 dni). Robi się dosyć szybko, na kuchence elektrycznej wystarczy chwilę poddusić i dodusi się na cieple resztkowym. No i mniamuśne :D

Brzmi smakowicie

I jest smaczne :D Zrobiłam przed świętami, jak tata mi remontował pokój. Bardzo mu zasmakowało, a on jest wybredny jak chodzi o jedzenie.
Takie improwizowane proste potrawy są często bardzo smaczne :D
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw gru 29, 2016 20:27 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:
MaryLux pisze:7

Niestety nie. Zgaduj dalej.

Ani jednej. Bo blondynki tylko przeszkadzają.

Jeszcze nie to.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Czw gru 29, 2016 20:35 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MB&Ofelia pisze:
MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:Celem dożywienia zapracowanej Ewci - szybkie danie dla zabieganych. Fasolka po pseudobretońsku.
Bierzemy patelnię, wlewamy trochę oleju i na kuchenkę, niech się rozgrzewa. W międzyczasie siekamy cebulę, wrzucamy na patelnię. Kroimy kiełbasę/boczek wędzony/resztki wędliny (można i w wersji bezmięsnej, ale mi bardziej smakuje z mięsnym wkładem) i na patelnię. Kroimy w paski/kostkę resztę składników (w zależności od pory roku i zawartości lodówki: pieczarki, paprykę, cukinię, kabaczka) i wrzucamy na patelnię. Mieszamy od czasu do czasu, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami, można dodać czosnku. Jak się poddusi, wrzucamy fasolę z puszki i dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy, i na gazie/prądzie aż się zagotuje. I wsio. Można jeść solo, z chlebem lub z ryżem (z makaronem pewnie też), nadaje się do szybkiego odgrzania (dlatego ja często robię porcję na 2-3 dni). Robi się dosyć szybko, na kuchence elektrycznej wystarczy chwilę poddusić i dodusi się na cieple resztkowym. No i mniamuśne :D

Brzmi smakowicie

I jest smaczne :D Zrobiłam przed świętami, jak tata mi remontował pokój. Bardzo mu zasmakowało, a on jest wybredny jak chodzi o jedzenie.
Takie improwizowane proste potrawy są często bardzo smaczne :D

Będę to często robić

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw gru 29, 2016 20:36 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MB&Ofelia pisze:
MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:

Jeszcze nie to.

Jedna

MaryLux

Post » Czw gru 29, 2016 20:37 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:
MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:

Jeszcze nie to.

Jedna

:201421
prawidlowa odpowiedz - wystarczy jedna, jezeli jest wystarczajaco głupia.
wypróbowałam to eksperymentalnie 2 godziny temu :oops:
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Czw gru 29, 2016 20:56 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MB&Ofelia pisze:
MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:
MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:Niestety nie. Zgaduj dalej.

Jeszcze nie to.

Jedna

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

MaryLux

Post » Czw gru 29, 2016 20:58 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

Na tym obłąkanym świecie i wśród ludzi niczego nie można być pewnym. Napisałam tylko, że podłożyliby sobie samym coś tam, zwalniając pracowitą osobę
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw gru 29, 2016 20:59 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MalgWroclaw pisze:Na tym obłąkanym świecie i wśród ludzi niczego nie można być pewnym. Napisałam tylko, że podłożyliby sobie samym coś tam, zwalniając pracowitą osobę

Ale takie sytuacje się zdarzają, niestety

MaryLux

Post » Czw gru 29, 2016 21:06 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

czqsqmi sie zqstqnqwiqm czybym sie mqrtwilq jqkby mnie zwolnili... :roll:
jqk zgonic kotq z klawiatury?

PS. Nieaktualne, raczyła posunąć doopsko, ufff
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Czw gru 29, 2016 21:08 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MB&Ofelia pisze:czqsqmi sie zqstqnqwiqm czybym sie mqrtwilq jqkby mnie zwolnili... :roll:
jqk zgonic kotq z klawiatury?

PS. Nieaktualne, raczyła posunąć doopsko, ufff

MaryLux

Post » Czw gru 29, 2016 21:29 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

Dobra, koniec na dziś, reszta wykańczania jutro. Myju-myju i idę wypróbować nowy materac :mrgreen:
Tak, TEN materac.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Czw gru 29, 2016 21:34 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MB&Ofelia pisze:Dobra, koniec na dziś, reszta wykańczania jutro. Myju-myju i idę wypróbować nowy materac :mrgreen:
Tak, TEN materac.

miłego snu
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Od: Pt gru 25, 2009 17:56

Post » Czw gru 29, 2016 22:32 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

Przepis jest bardzo kuszący i na pewno go wykorzystam . Dzieki Marlenka :ok:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Czw gru 29, 2016 22:34 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:
MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:
MaryLux pisze:

Jeszcze nie to.

Jedna

I dałaś sama radę ?
No , no .....podziwiam. :ok:
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw gru 29, 2016 22:35 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia po raz 39 i PIJAWEK

MB&Ofelia pisze:Dobra, koniec na dziś, reszta wykańczania jutro. Myju-myju i idę wypróbować nowy materac :mrgreen:
Tak, TEN materac.

Dobrej nocki i zapamiętaj co ci się śniło. :mrgreen:
Obrazek

Ewa L.

[poprzednia][następna]