Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5 Pixie zdrowieje

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 27, 2016 14:17 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

Ojej :D To ja sama co kilka godzin roznoszę nowe świeże posiłki, koty nie zdążą poprosić, a czasem nawet śpią :ryk: mąż mówi, że tuczę koty nawet przez sen :D No, ale zawsze z chęcią zabierają się za posiłek (Marysia najmniej chętnie), więc co będę im żałować. Ale faktem jest wyczekane jedzonko lepiej wchodzi ;) Z tym, że ja to robię świadomie - im więcej mokrego tym mniej zjedzą karmy suchej. Filetową karmą się nie martw, nie ma samego białka (mamior filetowy ok 13%). Karmy suche są gorsze, bo tam białko jest wyśrubowane specjalnie. Jeszcze Purizon nie taki najgorszy. Są takie co mają 80% białka. Wiem, że tu dużo osób na forum pisze, że to dobrze, bo tak ma być. Ale nie. Moja wetka mi nie raz to tłumaczyła, że kot w domu je taką karmę ile chce i nie przerobi tego białka. Dla kota wolnożyjącego taki posiłek byłby dobry jakby był raz dziennie czy dwa, ale nie dla naszych domowych, które jedzą białka za dużo. I dlatego wysiadają im nerki. W każdym razie Janinko ja myslę, że w Purizonie co jak co, ale jest dużo witamin i minerałów, niektórych nawet za dużo - jak właśnie za dużo jak ta czwórka, która ma znaczenie dla pęcherza - magnez, fosfor, wapn i zapomniałam. I nie trzeba dodatkowo suplementować, A próbowałaś NAturee? Ona już ma sporo lepszy skład.
Ja teraz właśnie chciałabym jakąś inną karmę wymyślić, bo moim już się trochę objadła naturea.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Nie lis 27, 2016 14:31 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

No one teraz zaczną 3 opakowanie purizona. Bardzo lubią go, w zyciu im tak suche nie wlazilo jak purizon.
NO dziewczyny sa na fieltowkach ale faktycznie cosma ma nawet mniej bialka niz miamor.
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

Post » Nie lis 27, 2016 14:33 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

Moim też purizon tak smakował, najbardziej ze wszystkiego. Choć Naturea tak samo. :)
A jakie opowieści słyszaś o Bobrku? Jakby Ci się chciało to napisz proszę, bo ja nic nie słyszałam, mi nie miał kto opowiedzieć.

klaudiafj

Post » Nie lis 27, 2016 15:11 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

Filetówki są rzeczywiście na dłuższą metę niezbyt dobre, mają np za mało tłuszczu. Ja moim pannicom do barfa dodaję sporo tłuszczyku, np zmieloną skórę z kaczki lub gęsi. Na początku Ofelia, która lubi chudziutkie mięso, wypluwała tłuszcz, teraz na szczęście się przyzwyczaiła. A Czarnidełko tłuszczyk lubi.
Może spróbuj na początek dodawać kociastym jakiegoś tłuszczu do tych filetówek. I żółtko z jajka na deser.

PS. Mała Czarna też się kiedyś najadała na zapas, opróżniała dwie michy - swoją i Ofelii, na jedno posiedzenie. Na szczęście już jej przeszło.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Nie lis 27, 2016 15:20 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

MB&Ofelia a jakiego tłuszczu? Też bym dodała :) Olej z łososia się nie za bardzo sprawdził.

klaudiafj

Post » Nie lis 27, 2016 16:48 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

Włączyłam mojej Tosi miauki Tosi Klaudii:

https://youtu.be/vUePPYOXgU0

:lol:

I mojej Tosi miłość się włączyła, zaczęła strzelać barankami :D

A CocoLinda to zawsze tak ogonem majta? Czy zdenerwowana była? Ma długi ogonek i jest taka smukła <3

Emee

Od: Wto mar 15, 2016 16:17

Post » Nie lis 27, 2016 18:02 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

Emee to znak :D Tosia chce kompana :ok:

klaudiafj

Post » Nie lis 27, 2016 18:08 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

Hahaha Emee ale szkoda, że to takie krótkie :D Moja Tośka przybiegła i pisała do Twojej Tosi : :ryk: Mogłam nagrać jak teraz moja Tośka piska do Twojej :mrgreen:

klaudiafj

Post » Nie lis 27, 2016 18:47 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

klaudiafj pisze:MB&Ofelia a jakiego tłuszczu? Też bym dodała :) Olej z łososia się nie za bardzo sprawdził.

Można dawać masło albo smalec gęsi, ja po prostu mielę skóry z kaczki lub gęsi, nawet z kurczaka, albo tłuste ochłapki mięsne. Oleje rybne też daję, ale nie dodaję do mięsa tylko serwuję osobno na spodeczku (Ofelii nie bardzo podchodzą połączenia mięsno-rybne) albo polewam rybę jak ją podaję pannicom.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Nie lis 27, 2016 18:50 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

To ja może zacznę dawać @ masełko...

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie lis 27, 2016 18:51 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

Aha no to jak masło rozwiązuje sprawę to ok. W suchej Naturea są fajne tłuszcze i siemie lniane. U nas nie ma mięsa w domu, więc nic innego nie mam co podać.

klaudiafj

Post » Nie lis 27, 2016 18:52 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

Hej!

Znikłam z forum bo odpaliłam, zasnełam z Pixiorem na brzuchu. Się potem śmiałam że jestem ze mam w brzuchu Pixiora. bo spaliśmy pod kocem :D

Emee - tak ogon Coco żyje swoim życiem :) Nie oznacza on totalnie nic :) NIe da się z niego odczytać jej nastawienia bo ona nim majta jak jest podekscytowana, zadowolona i zła :D

Moim olej rybny nie smakował :( Kupiłam - pogardziły - ale masło lubią... pójdę tym tropem :)
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

Post » Nie lis 27, 2016 18:55 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

Ofelia z tłustych rzeczy lubi jeszcze śmietankę. Całe szczęście że nie szkodzą jej produkty mleczne, więc może ją dostawać.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Nie lis 27, 2016 18:58 Re: Pixie, Coco, Nitka - Burasy w akcji! cz.5

U mnie był numer z masłem. Mam masło roślinne, ale w nim jest też zwykłe masło. Było to nałożone do miseczki i stało na stole. Posmarowałam chleb i odwróciłam sie do blatu, żeby coś kroić - patrzę, a Tośka zlizuje masło z miseczki. Zabrałam miseczkę i mówię - choć Tosiu jak chcesz to dam Ci masła - i poszłam na drugi koniec blatu i gadam, że dam Ci na talerzyk i nakładam i odwracam się, a Tośka w najlepsze wylizuje kromkę :roll: Myslałam, że za mną pobiegła jak zawsze. Nie szkodzi! To była kromka m. :twisted:

klaudiafj

[poprzednia][następna]