Bazyli i jego skomplikowany brzuszek

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 23, 2016 16:54 Bazyli i jego skomplikowany brzuszek

Cześć wszystkim ! :) Mam problem z moim Bazylim, jest 3,5 miesięcznym kocurkiem. Jak tylko przybył do mojego domu miał problemy z trawieniem, wypadnięte trzecie powieki, ale mimo to był pełnym wigoru rozrabiaką. Strasznie był żarłoczny. Od razu został odrobaczony raz.. potem drugi raz. Pierwsze szczepienie także już ma za sobą. Jednak "krowie placki" dalej się utrzymywały. Wypróżniał się dosłownie 10 min po jedzeniu. I znowu chciał jeść i tak w kółko. Na początku dawałam mu whiskas'a bo to jadł u wcześniejszych właścicieli. Następnie zaczęłam podawać mu felix junior'a. Aby troszkę poprawić jego kupkę, dwa dni był na suchym jedynie pokarmie ( purina one ). Wyprowadziłam sytuację na prostą. Jednak po jakimś czasie problem znowu się pojawił bo dostał znowu whiskasa. Początkowo myślałam, że to whiskas, potem, że może mieć celiakie. I tak dla próby dostał ode mnie Animonde Carny dla kociąt w puszce. Kupa była piękna. I dlatego zamówiłam mu jej więcej i podawałam codziennie. Teraz znowu zaczął się problem z trawieniem i trzecie powieki zaczynają wychodzić. Czy to dalej zła karma dla mojego małego gagatka? Czy ktoś miał podobny problem? Bardzo proszę o porady :) Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Paulina :kotek:

Ciuciowo

Od: Wto wrz 13, 2016 11:15

Post » Sob wrz 24, 2016 14:09 Re: Bazyli i jego skomplikowany brzuszek

Plackowate, nawracające kupy to przede wszystkim powód do badania kału w kierunku pierwotniaków -lamblie i kokcydia.

Whiskas i Felix to bardzo złe karmy których żaden kot nie powinien jeść. Animonda carny jest od nich o niebo lepsza, ale niestety to średnia półka, ma za dużo podrobów i często koty mają po niej luźne kupy. Lepsza byłaby Fernga, Terra Faelis lub Catz Finefood. Jeśli nadal podajesz suche, to ono też może być powodem problemów- trawi się inaczej niż mokra karma i jeśli odstęp między suchym a mokrym jest zbyt krótki, to może powodować biegunki. Purina to badziewna karma, same zboża i odpady roślinne i zwierzęce- niektóre koty nie tolerują po prostu takich karm.

Perrpetua

Od: Śro wrz 02, 2015 18:58