Ciągle miauczy

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 31, 2016 17:35 Ciągle miauczy

Mój kot ciagle miauczy, idzie do kuwety- MIAUUUUUUUUUUUU, bez powodu kompletnie są zamkniete drzwi- MIAAAUSUUURURU, nie da sie wytrzymać, jakieś rady?xd

damian1238

Od: Śro lip 06, 2016 16:34

Post » Śro sie 31, 2016 17:47 Re: Ciągle miauczy

A w jakim jest wieku? Czy badany? Kastrowany? Koty zwykle nie miaucza bez sensu, tylko sie z nami komunikuja. Moze cos chce? No zamkniete drzwi to jak najbardziej jest powod. Jak inaczej ma powiedziec otworzcie?
Koty moga maiuczec bo sa stare i sie gubia, bo je cos boli, bo czegos chca, bo sie im nudzi... Raczej nie miaucza, "bo tak". Do nas nalezy zrozumienie o co chodzi...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro sie 31, 2016 18:25 Re: Ciągle miauczy

u mnie takie miauczenie koło kuwety oznacza 'posprzątaj' lub 'uwaga uwaga idę kupę' . Ale obserwuj jak kot zachowuje się w kuwecie (czy się nie męczy, nie wygina grzbietu), bo mogą to też być problemy z pęcherzem lub z wypróżnianiem.

kadziajka

Od: Pon lut 29, 2016 13:31

Post » Śro sie 31, 2016 18:55 Re: Ciągle miauczy

A jak miauczy bo chce iść na dwór?... Badany tak, kastrowany jeszcze nie

damian1238

Post » Czw wrz 01, 2016 6:47 Re: Ciągle miauczy

A w jakim jest wieku? Moze tak byc, ze miauczy, ze chce wyjsc, no ale wyjsc nie moze w takim ukladzie na pewno.

zuza

Post » Czw wrz 01, 2016 6:55 Re: Ciągle miauczy

Nudzi się - wymęcz kota zabawą, jakiś sznureczek, wędka itp. Do upadłego. Potem daj jeść i zostaw w spokoju.
No i co ważne - nie reaguj, jeśli np kot miauczy pod drzwiami czy przy miskach. To wymuszanie. Jeśli zareagujesz, będzie to odebrane przez kota jako nagroda i możesz być pewien, że będzie to robił dalej i częściej.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw wrz 01, 2016 7:55 Re: Ciągle miauczy

Ja mam pakiet złożony z kociego milczka i kociej gaduły - kocur nadaje równo, jak wchodzi do pokoju, jak wychodzi, jak wstaje z pufki, jak zamierza się kłaść + takie wymuszające darcie w kuchni którego nie lubię, bo aż się cały wykrzywia gdy tak miauczy(miauczenie typu "daaaaaj", nawet jak pomidora kroję). Można się go o coś zapytać, będze odpowiadał. Drugi kot bardzo rzadko się odzywa.
Teraz słucham miauczenia z wyrzutem, bo zapomniałam mieszanki rozmrozic i zamiast zwyczajowej porcji martwej kury z rana, dostały chrupki- a kot to rytualista i się z tym nie godzi. Może po prostu też masz takiego gadacza?
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Pt wrz 02, 2016 13:01 Re: Ciągle miauczy

Ma 4-5 miesięcy, rasa to kot norweski lekko zmieszany z innym. Mam 15 lat więc żeby coś kupić, czy drapak czy coś innego co w zoologicznym jest w kosmicznych cenach to chyba całe kieszonkowe... Nie chce go wypuszczać, domu nie mam dużego więc miauczenie takie, ''meeeeeaaa czy dajajajajaja'' po czasie nerwicy idzie dostać, ale staram się to ignorować lub czasem krzyknąć '' pssss '' zazwyczaj tak robie jak robi coś zle. Kastracji jeszcze nie miał, kolejna kasa u tego typka weterynarza u nas z 200 zł...

damian1238

Post » Pt wrz 02, 2016 13:20 Re: Ciągle miauczy

No niestety, kot oprocz przyjemnosci to takze obowiazek rowniez finansowy.

zuza

Post » Pt wrz 02, 2016 18:05 Re: Ciągle miauczy

w miastach są czasem organizowane akcje taniej/darmowej kastracji zwierząt, mozesz się z tym zapoznać. jeśli to kot 'zmieszany' to niewykluczone, że przechodzi już dojrzewanie płciowe i 'płacze' pod drzwiami, żeby wyjść przedłużać gatunek. Jeśli za długo będziesz zwlekał z kastracją, kot może zacząć znaczyć teren, czyli opryskiwać ściany śmierdzącym płynem, który bardzo ciężko zmyć. A i w kuwecie zapach zrobi się nie do zniesienia. Może to przemówi rodzicom do rozsądku i to oni zapłacą za kastrację. Każde zwierzątko przygarnięte przez dziecko jest obowiązkiem jego rodziców, więc nie jest to dla mnie do końca zrozumiałe, że rodzice kazaliby Ci płacić za kwestie zdrowotne zwierzaka we własnym zakresie... Przy ewentualnej chorobie zwierzaka takie koszty na pewno przerosną możliwości Twojego kieszonkowego.
jeśli chodzi o zakupy dla zwierzaka, sklepy zoologiczne stacjonarne to najdroższa możliwa opcja. Dużo taniej jest kupować wszystko w internecie (ostatnio kiedy kupowałam odstraszacz dla kota w zoologu kosztowal 90 złotych, a w internecie 50, więc widać zakres różnic cenowych). Polecam Ci żebyś zapoznał się z większymi sklepami internetowymi, najpopularniejszy chyba to zooplus.pl .
zabawki dla kota możesz zrobić sam, wystarczy trochę inwencji twórczej. nawet zwinięty papierek zawieszony na sznurku przywiązanym do patyczka zrobi kotu dużą frajdę. albo sama sznurówka którą poruszasz. nic trudnego ani bardzo drogiego nie jest kotu do zabawy potrzebne ;)

kadziajka

Post » Sob wrz 03, 2016 8:31 Re: Ciągle miauczy

Decydując się na kota musisz mieć świadomość, że kot to obowiązek. Trzeba zorganizować mu życie a nie tylko "posiadać" kota. Drapak to podstawa bo poniszczy Ci meble w domu. I nie kupuj jakiegoś byle czego za 20 zł bo to będzie imitacja drapaka. Zabawki jak pisały wyżej dziewczyny możesz sam zrobić. Kastracja kocurka to koszt ok 100 zł poszukaj innego weta jeśli ten woła 200. Jesli pozwoliłeś kotu wyjść na dwór i mu się spodobało to prawdopodobnie on chce wychodzić dlatego miauczy. Nudzi się dlatego miauczy. kotu trzeba poświęcać czas, bawić się z nim, dużo. Musi biegać, polować, skakać. Kolejna sprawa, może jest głodny? Może za mało dostaje jeść i miauczy bo chce jeść. Kot je często i mało. Jeśli dajesz mu do miski dużo jedzenia a on tego nie zje to potem może być tak, że miska pełna ale już nie świeża i kot nie chce tego jeść mimo, że jest głodny.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Wto wrz 06, 2016 11:05 Re: Ciągle miauczy

Coś chorobliwe te koty. Nie wiem czy ma problemy z wypróżnianiem. Patrzałem i ma wyprostowany grzbiet, nogi nisko zgięte ledwo przy żwirku a łapy wyprostowane. Jak sprawdzić czy ma problemy z sikaniem? Co powinieni pić? Codziennie, rano i wieczorem daje mu wodę i pije. Słyszałem że picie samej wody może zaszkodzić, to prawda? Może mam rozrzedzać z mlekiem? Karmy różne kupuje. Teraz gdy się skończyła kupiłem karmę suchą ze składnikami: '' mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego ( w tym kurczak 4% z suszonego mieśa z kurczaka w krokietach z kurczaiem ), zboża i produkty pochodzenia roślinnego, oleje i tłuszcze, ekstrakty białek roślinnych, warzywa ( marchew 4% z suszonej marchwi ) mleko i produkty mleczne ( mleko 4 % ) Białko surowe40%, wilgotność 8%, popiół surowy 7,5%. Ile mam tego dziennie dawać? Mokre to whiskas w galaretce w saszetkach ( junior ). Mokre zazwyczaj daje rano, potem suche, na wieczór mokre, suche w nocy tak w kółko. Odbiegnę od tematu troche, drapaki z aliexpress to są podróbki jakieś?... Opłaca sie tam kupić czy lepiej na allegro normalnie? Jak duży kupić drapak dla kota 4 miesięcznego i w jakiej cenie?

damian1238

Post » Wto wrz 06, 2016 11:16 Re: Ciągle miauczy

Wode kot musi miec caly czas dostepna. Jesli pije wode, nie ma potrzeby mieszac jej z czymkolwiek. Woda kotu nie szkodzi.
Karma z 4% produktow pochodzenia zwierzecego nie jest dobra karma.

np suche bezzbozowki maja taki sklad:
mączka z suszonego mięsa kurczaka (min. 47%), mączka z suszonego mięsa łososia (min. 19%), suszone ziemniaki (min. 4%), olej drobiowy (min. 8%, źródło omega 6), sos drobiowy (min. 4%), olej łososiowy (min. 3%, źródło omega 3), wysłodki buraczane (min. 3%), suszone całe jaja (min. 3%), suszone drożdże piwne, włókna celulozy, minerały, chlorek sodu, węglan wapnia, wodorosty/brunatnice, żurawina, DL-metionina, chlorek wapnia, wyciąg z juki, wyciąg cytrusowy, wyciąg z rozmarynu

inna jakas:
mączka z mięsa kurczaka, groch, batat, tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami mieszanymi), białko z grochu, białko ziemniaczane, pieczony jeleń (4%), wędzony łosoś (4%), mączka rybna, minerały, suszony korzeń cykorii, pomidory, borówki, maliny, ekstrakt z juki.

Whiskas to niedobra karma :( O wiele lepsze jest mieso i dobre suche albo jakies lepsze saszetki/puszki, moze ze sklepu internetowego?

Male koty powinny dostawac jedzenia tyle ile zjedza.

zuza

Post » Wto wrz 06, 2016 13:49 Re: Ciągle miauczy

Tutaj: viewtopic.php?f=1&t=176356 znajdziesz dobre karmy dla kotów oraz możesz poradzić się forumowiczów, którą wybrać.

kadziajka

Post » Wto wrz 06, 2016 14:56 Re: Ciągle miauczy

Jeśłi ktoś ma dużo pieniędzy, jest ogromnym miłośnikiem zwierząt to może kupować najdroższe karmy itp, ale dla normalnego człowieka który ma kota czy psa to co innego...
Chciałbym kupić dobre, niedrogie jedzenie które by mu smakowało i było odżywcze nie wydając setek złotych na jedzenie etc...

damian1238

[następna]