Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Revontulet pisze:violet pisze:Czy takie zadbane, zdrowe z wyglądu koty muszą przechodzić kwarantannę?
Albo chociaż może ją skrócić?
Kwarantanny nie musi przechodzić kot, który był kotem niewychodzącym i nikogo nie pogryzł/nie podrapał (chodzi o ryzyko wścieklizny). I ktoś to na piśmie poświadczy. I dodatkowo ktoś poświadczy, że kot nie będzie ze schroniska odebrany. Czyli w praktyce opiekun, który idzie do szpitala/domu opieki, itp. albo rodzina/sąsiad zmarłego opiekuna zrzeknie się praw do kota. Wtedy kot trafia od razu do adopcji.
578/16 Zozulia jest kotką po osobie zmarłej. Mimo wielu naszych starań i dyskusji nie udało się skrócić jej kwarantanny. Bo może ktoś z rodziny ją odbierze.
W dniu przyjęcia do schroniska wyglądała tak:
W ostatnią niedzielę, czyli tydzień po przyjęciu, tak:
A dziś tak:
Ale może ktoś z rodziny ją odbierze....dajmy szansę rodzinie...
Jutro kończy kwarantannę, dopiero pojutrze pojawi się jej ogłoszenie. /.../
justynaz87 pisze: - wiem, że nie odkrywam tu Ameryki.
violet pisze:Chyba warto zmienić je tak, by uniknąć narażania zdrowia i poprawić szanse adopcyjne przynajmniej kotów po osobach zmarłych.
Monia84 pisze:Hej, mam pytanie o kotkę 0628/16 ( http://www.napaluchu.waw.pl/ostatnio_zn ... /011602162 ). Czy ta kicia żyje? Wiem, że była w kiepskiej formie, chudziutka itp. ale nie widziałam info o Jej śmierci (chyba, że coś przeoczyłam.
-Na naszym forum odezwała się osoba, która pomagała dotrzeć do właściciela kotki i ktoś powiedział jej, że właściciel jest ale kotka została w schronisku uśpiona.
Revontulet pisze:/.../ Przez te dwa pierwsze tygodnie, jeśli nie ma zrzeczenia się kota przez właściciela/rodzinę kot nie jest własnością schroniska i schronisko NIE może o nim decydować, a więc nie może wydać do adopcji zwierzęcia, do którego NIE ma prawa.
Po prostu dopóki brakuje podpisanego papierka - zrzeczenia się kota i przekazania go na rzecz schroniska i poświadczenia, że kot nikogo nie pogryzł i był kotem przebywającym tylko w domu, kot skazany jest na kwarantannę. Nawet jeśli wszyscy wiemy, że są marne szanse, że ktoś go odbierze/.../
Monia84 pisze:Hej, mam pytanie o kotkę 0628/16 ( http://www.napaluchu.waw.pl/ostatnio_zn ... /011602162 ). Czy ta kicia żyje? Wiem, że była w kiepskiej formie, chudziutka itp. ale nie widziałam info o Jej śmierci (chyba, że coś przeoczyłam.
-Na naszym forum odezwała się osoba, która pomagała dotrzeć do właściciela kotki i ktoś powiedział jej, że właściciel jest ale kotka została w schronisku uśpiona.
violet pisze:Cholerny świat![]()
Skoro schronisko przez 2 tyg. jest tylko "przechowalnią" kota, to może wprowadzić opłatę za hotelowanie?
Myślę, że wtedy chętniej podpisywano by zrzeczenie się praw
justynaz87 pisze:Pamiętam. Nigdy nie będzie w schronie jak w domu. Jednak może być lepiej. Albo może największe fundacje w Wawie + lud Warszawy skrzyknął by się i pomęczył Urząd Miasta o kasę, dialog i wymyślenie rozwiązania..
Revontulet pisze:Tak samo ludzie powinni zwracać za wykonane w schronisku operacje, szczepienia...
MAU pisze:Monia84 pisze:Hej, mam pytanie o kotkę 0628/16 ( http://www.napaluchu.waw.pl/ostatnio_zn ... /011602162 ). Czy ta kicia żyje? Wiem, że była w kiepskiej formie, chudziutka itp. ale nie widziałam info o Jej śmierci (chyba, że coś przeoczyłam.
Przeoczyłam Twój wpis.Tak jak pisze Revontulet Koteczka 628/16 żyje,ale powoli gaśnie w schronisku.Jeszcze we wtorek,głaskana,ładnie jadła mokrą karmę.Wczoraj ledwo liznęła.Leży tyłem do drzwi klatki,obojętna na to,co dzieje się wokół.Jest bardzo zaniedbana,skrajnie wychudzona,skołtuniona.Niewielkie są szanse ,że w schronisku przetrwa.Jeżeli rzeczywiście jest Jej opiekun,to nie wiem na co czeka i dlaczego Jej nie zabiera?
jamkasica pisze:Revontulet pisze:Tak samo ludzie powinni zwracać za wykonane w schronisku operacje, szczepienia...
Poszłabym też w opłatę za adopcję, choćby miała być symboliczna. W innym wypadku czasami "za łatwo przychodzi".
Użytkownicy przeglądający ten dział: Beanie, Google [Bot], kasiek1510 i 1446 gości