Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
ser_Kociątko pisze:Purizon jako podstawa, Feringa uzupełnienie
Moniaaaa pisze:Orientujecie sie moze, co sie dzieje z puszkami PoN? Prawie nigdzie ich nie ma... Sa, ale smaki smaki, ktorych Tyson nie chce jesc, chodzi mi o krolika. Znalazłam tylko w jednym sklepie, ale ciagle widnieje info, ze wysyłka za 11 dni. Zamówiłam na próbę pasztety miamor, po łososiu i bazancie oba koty miały brzydki urobek, królik sie przyjął bardzo dobrze, no ale skład jest nie jest zbyt dobry.
boguska_t pisze:Moniaaaa pisze:Orientujecie sie moze, co sie dzieje z puszkami PoN? Prawie nigdzie ich nie ma... Sa, ale smaki smaki, ktorych Tyson nie chce jesc, chodzi mi o krolika. Znalazłam tylko w jednym sklepie, ale ciagle widnieje info, ze wysyłka za 11 dni. Zamówiłam na próbę pasztety miamor, po łososiu i bazancie oba koty miały brzydki urobek, królik sie przyjął bardzo dobrze, no ale skład jest nie jest zbyt dobry.
Nie ma puszek PON bo nie ma ich od jakiegoś czasu u polskiego dystrybutora. Kończy się też sucha PON i nie ma wieści kiedy będzie kolejna dostawa. Wiem, że kotom, którym smakuje konsystencja PON lubią też Terra Felis, która ma również świetny skład. Samki indyk, królik, kurczak i wołowina.
FarciKot pisze:Polinka ja tez nie przepadam za RC, ale teraz np 1 moj kociaczek jest na gastro, ktore ma gorszy sklad od karmy polecanej przez Dark Angel, poniewaz zawiera kukurydzę. I przy zagazowanych jelitkach i biegunce w ciągu 4 dni karma + lek zdziałały cuda. Karmy RC weterynaryjne choc mają mniej miesa sa naprawde bardzo pomocne przy wielu schorzeniach.
Ponadto w polecanym przez Ciebie Greenwoods jest gluten kukurydziany, to najwieksze swinstwo jakie moze byc, gorsze od samej kukurydzy. Zajrzałam w skład, poniewaz zainteresowałaś mnie tą karma, sama zastanawiałam się czy nie kupić jak skonczy mi sie RC gastro.
A w polecanym przez DA RC nie ma glutenu kukurydzianego. Składniki dla kotów z problemami bardzo dobre. Fakt mało mieska. Ale to mozna uzupełnic mięskiem surowym. Wydaje mi się, ze w przypadku kotów z problemami nie mozna sie sugerowac sama iloscią mięsa w karmie, to akurat można najłatwiej uzupełnić. Nawet ktoś kto się nie bardzo zna na karmieniu kotów powinien sobie z tym poradzić.
Moniaaaa pisze:boguska_t pisze:Moniaaaa pisze:Orientujecie sie moze, co sie dzieje z puszkami PoN? Prawie nigdzie ich nie ma... Sa, ale smaki smaki, ktorych Tyson nie chce jesc, chodzi mi o krolika. Znalazłam tylko w jednym sklepie, ale ciagle widnieje info, ze wysyłka za 11 dni. Zamówiłam na próbę pasztety miamor, po łososiu i bazancie oba koty miały brzydki urobek, królik sie przyjął bardzo dobrze, no ale skład jest nie jest zbyt dobry.
Nie ma puszek PON bo nie ma ich od jakiegoś czasu u polskiego dystrybutora. Kończy się też sucha PON i nie ma wieści kiedy będzie kolejna dostawa. Wiem, że kotom, którym smakuje konsystencja PON lubią też Terra Felis, która ma również świetny skład. Samki indyk, królik, kurczak i wołowina.
A jednak się udało. Znalazłam puszki 400g z wysyłką w ciągu 24h
.
Bogusia, a Terra Faelis o smaku królika ma konsystencję pasztetu? U mnie tylko taka mokra wchodzi w rachubę w przypadku Tysona.
Dark Angel pisze:FarciKot pisze:Polinka ja tez nie przepadam za RC, ale teraz np 1 moj kociaczek jest na gastro, ktore ma gorszy sklad od karmy polecanej przez Dark Angel, poniewaz zawiera kukurydzę. I przy zagazowanych jelitkach i biegunce w ciągu 4 dni karma + lek zdziałały cuda. Karmy RC weterynaryjne choc mają mniej miesa sa naprawde bardzo pomocne przy wielu schorzeniach.
Ponadto w polecanym przez Ciebie Greenwoods jest gluten kukurydziany, to najwieksze swinstwo jakie moze byc, gorsze od samej kukurydzy. Zajrzałam w skład, poniewaz zainteresowałaś mnie tą karma, sama zastanawiałam się czy nie kupić jak skonczy mi sie RC gastro.
A w polecanym przez DA RC nie ma glutenu kukurydzianego. Składniki dla kotów z problemami bardzo dobre. Fakt mało mieska. Ale to mozna uzupełnic mięskiem surowym. Wydaje mi się, ze w przypadku kotów z problemami nie mozna sie sugerowac sama iloscią mięsa w karmie, to akurat można najłatwiej uzupełnić. Nawet ktoś kto się nie bardzo zna na karmieniu kotów powinien sobie z tym poradzić.
Dokładnie tak jest. Wszystkie zboża poza ryżem u nas odpadają i już, bo Krzyś ich nie toleruje. Bezzbożowych karm też próbowaliśmy - na PONie Kubusiowi brzuch się zbuntował dość porządnie, potem na Purizonie Misia tymczaska miała problemy i daliśmy sobie spokój z eksperymentami, a wprowadzaliśmy te karmy bardzo powoli, więc to nie wina nagłej zmiany karmy. Przestałam się zatem zżymać na przereklamowane i przepłacane RC, bo to nie ma sensu
RC uzupełniamy kocurkom bardzo dobrymi puszkami Catz Finefood (Misia wybredna jest, nie chce mielonek, nawet rybnych - tylko Gourmety i to kawałki w sosie, nie jakieś paćki typu musy czy suflety), surowym mięsem (wołowina, kurczak/indyk, czasem serca, czasem specjalnie dla nich królika kupujemy i porcjujemy), gotowanymi rybami, wpada im też czasem wiórek masła, trochę śmietany 30%, żółtko surowe. Poza tym dostają typowo kocie przysmaki, jak kabanoski z Vitakraft, Cosma Snackies i suszone mięso o nazwie bodaj Let's Bite, które znalazłam w zoologicznym obok cmentarza na Sadybie. Kawałki ma to dość twarde i trochę zabawy jest przy żuciu. Plus oczywiście pasta odkłaczająca.
Alija pisze:Rybę trzeba gotować nie z powodu groźby biegunki, tylko obecności tiaminazy, która w organiźmíe kota niszczy tiaminę. Niedobór tiaminy powoduje nieodwracalne uszkodzenia mózgu i drgawki. Gotowanie niszczy szkodliwą tiaminazę i kotek może bezpiecznie rybkę jeść. Dorsz i łosoś nie mają tej wstrętnej tiaminazy, dlatego można dawać surowe. Moje koty dałyby się pokroić za surowego dorsza.
Dla smaku do gotowania ryby można dodać trochę włoszczyzny, jednak bez pora, bo jest szkodliwy, jak wszystkie cebulowe.
Pierwszy raz słyszę, że Purizon ma być karmą uzupełniającą. To jedna z najlepszych bezzbożówek na rynku i nie wymaga suplementacji, jeżeli kot ją polubi, chętnie je i nie ma sensacji jelitowych.
Strona zooplusa ma dobrze opracowane info o skladach karm, można poczytać i porównać
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Murraynah i 23 gości