Iga, Diabeł, Miki, Teśka i Furka tymczas

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw lip 14, 2016 22:34 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

Czyli obie jestescie cudowne :)

Z tą wieprzowiną to bym się bardzo ucieszyła jakbym mogła podawać kotom. Bo mi cos ostatnio smarkula Ciri kaprysi na indyczka i wołowinę, tylko kura i kura, może swinka by jej trochę poszerzyła horyzonty :D

KatS

Od: Pt wrz 25, 2015 14:59

Post » Czw lip 14, 2016 22:45 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

klaudiafj pisze:Nie wiem czy słusznie myślę, ale tak mi się zachowanie Furki czy też Marysi (choć Marysia jest łagodniejsza) kojarzy z reakcjami obronnymi. One jakby złoszczą się same na siebie, że mogłyby pokazać uczucia. Bo już były raz skrzywdzone, raz czy więcej razy i nie chcą pozwolić na to, żeby człowiek znowu je skrzywdził - że dopuszczą do swojego serca ludzia a on znowu zada im cios.
Masz Teresie od maleńkości?

Tak może być. Furka to bardzo mądra kotka. Bardzo zraniona. Chciałabym, żeby jeszcze raz zaufała.
Tereska była już dorosła, kiedy ją adoptowalam. Akurat przechodziła ruję. I też, podobnie jak Furka, przebywała w szpitaliku na Paluchu.
Weci Paluchowi ocenili jej wiek na 1 rok.
Początkowo Tereś też nie pozwalał się dotknąć. Jednak jej adaptacja trwała tylko parę dni. U Furki zanosi się na dłużej. Najważniejsze, że jest zdrowa. A druty w nóżce zaczynają się luzować, co oznacza, że w środku kości się ładnie zrastają. :ok:

klaudiafj pisze:Niektóre karmy zawierają mięso wieprzowe, ale spytam moją wetkę też co o tym sądzi i powiem Wam też. Może faktycznie teraz jest inaczej, ale z drugiej strony mam książki, które nie były napisane 20 lat temu, a nadal zabrania się podawania tego mięsa.

Zapytaj. Ciekawe, jakie są teraz tendencje. I o tym, co podkreśliła KatS też trzeba pamiętać.
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Od: Sob cze 13, 2015 22:34

Post » Czw lip 14, 2016 22:50 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

KatS pisze:Czyli obie jestescie cudowne :)

Furcia jest warta tego, by znów stanęła mocno na nóżkach.
Kiedy do niej mówię słucha. I zmienia się jej mimika, kiedy mówię jej o tym, że potrzebne jest jej zaufanie.
Mam szczęście do mądrych kotów. Sporo mnie nauczyły. Nie na darmo były kiedyś wspólnikami czarownic.

KatS pisze:Z tą wieprzowiną to bym się bardzo ucieszyła jakbym mogła podawać kotom. Bo mi cos ostatnio smarkula Ciri kaprysi na indyczka i wołowinę, tylko kura i kura, może swinka by jej trochę poszerzyła horyzonty :D

A świnka to smaczna jest, bo tłusta. :D
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Post » Czw lip 14, 2016 22:55 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

Pewnie że warta... czas, żeby się do niej teraz los usmiechnął. I cos mi się zdaje, że tak się stało :kotek:

Kotimont pisze:A świnka to smaczna jest, bo tłusta. :D

No... tam na vetopedii w odnosniku o tym wirusie cos napisali, że półgodzinna obróba termiczna go zabija. Problem w tym, że u mnie Ciri odkryła nareszcie uroki surowizny i teraz miałabym ją znowu przestawiać na gotowane? A wetka powiedziała, że można dawać surowe?

KatS

Post » Czw lip 14, 2016 23:00 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

Gosiagosia pisze:No proszę jaka łagodna Furorka albo może się boi że może ją tam zostawisz i woli być układną i grzeczną dziewczynką a nie wściekłym bulterierem :twisted:
Oby była zdrowa :1luvu: :ok: :ok:

Gosiu, podoba mi się Twoja interpretacja :ok:
Tak wolę.
Tylko po co ja trajkotałam, że lubię koty charakterne :roll:

No właśnie, bardzo mnie uspokoił wynik badania. Katarzysko teraz jest nasilone, bo była odczulana. Za tydzień być może będzie powtórka.
Furka dostała dziś kolejną dawkę Zylexisu. Za tydzień będzie następna.
A potem RTG i oswobodzenie nóżki z drutów.
Ma też mieć wkraplaną sól fizjologiczną do noska i Dicortineff.
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Post » Czw lip 14, 2016 23:02 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

KatS pisze:Pewnie że warta... czas, żeby się do niej teraz los usmiechnął. I cos mi się zdaje, że tak się stało :kotek:

Kotimont pisze:A świnka to smaczna jest, bo tłusta. :D

No... tam na vetopedii w odnosniku o tym wirusie cos napisali, że półgodzinna obróba termiczna go zabija. Problem w tym, że u mnie Ciri odkryła nareszcie uroki surowizny i teraz miałabym ją znowu przestawiać na gotowane? A wetka powiedziała, że można dawać surowe?

Tak zrozumiałam. Ale jeszcze dopytam :)
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Post » Pt lip 15, 2016 5:46 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

Głaski dla dzielnej Furorki :201461
I kocimiętki :mrgreen:

Prowadzisz gdzieś bloga?

Baltimoore

Od: Sob sty 03, 2015 18:44

Post » Pt lip 15, 2016 10:09 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

Dziękujemy, kochana Baltimoore :201461
Nie, to forum to jedyny blog.
Ale dziś Furka będzie miała swojego fejsa. :D
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Post » Pt lip 15, 2016 10:29 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

Kotimont pisze:Dziękujemy, kochana Baltimoore :201461
Nie, to forum to jedyny blog.
Ale dziś Furka będzie miała swojego fejsa. :D

Furka zrobi sie slawna :1luvu:
Jak sie czuje nasz forumowy bulterier a moze lagodna owieczka ? :1luvu:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pt lip 15, 2016 10:40 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

W Furkowej kuwecie puchy. No, może nie do końca; kotka zdrowo leje w żwirek. Jednak kupy nie widać :(
A przecież w coś trzeba przerabiać te kawały zjedzonego mięsa. A Furcia potraaaafi produkować, jak chce.
Tylko, że nie chce, bo jej nie męczę i nie straszę, tylko donoszę kolejne kawałki, które smakowicie zjada.
I nie odczuwa potrzeby wyciskania z siebie kupnych pocisków lub choćby porażających bąków :D

Leży sobie teraz w nieco większym wyrku (ukłony dla MałgosiaZ, która wczoraj podarowała Furce kuwetę w o energetyzującej barwie :ok: ).

Nie warczy, tylko mrucząco miauczy, kiedy podchodzę do niej.
Podnosi się wtedy z kocyka, podchodzi do prętów klatki i wyjmuje mi z palców, kawałek po kawałku, świeżutkie mięso, miażdżąc je wśród mlaskania i mruczenia.

Karmienie Furki to prawdziwa przyjemność. Nie marudzi, tylko wsuwa i zawiedziona, że to koniec papu, czeka cierpliwie na dalsze porcyjki. Strasznie musiała być wygłodzona, choć wolontariuszki w weekendy i w te szczęśliwe dla kotów dni, kiedy pojawiają się w schronie - pasą zwierzynę najwymyślniejszymi smaczkami.

Fureczka ma teraz bardziej strategicznie ułożone mebelki w klatce.
Jej sypialnia zajmuje całą szerokość. Z niej jak z tronu ma widok na cały pokój. Rządzi. A mi sprawia niezwykłą frajdę docieranie się z nią.

Furka cierpliwie słucha mojego ględzenia.
Przy bardziej poważnych kwestiach kieruje wzrok w bok i wygląda wtedy, jakby miała kontrargumenty i nie chciała ze mną polemizować.
Kiedy płyną litanie ku jej czci, słucha szeroko otwartymi oczami, mrużąc je po każdym zawołaniu :D

Jest bardzo mądra i łagodność (co ja gadam?!) zapisaną ma w charakterze.

Na razie mam jej nie dotykać i tylko tyle ode mnie wymaga.

Katar jest nieco mniejszy i jakby lekko przysychał. :ok:
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Post » Pt lip 15, 2016 11:02 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

To sa naprawde dobre wiesci, lubie o takich czytac, nic tak nie cieszy jak powrot do zdrowia naszych koteczkow :1luvu:
Cieszy nas tez docieranie i socjalizacja z naszym otoczeniem, naszymi domownikami i zwierzakami. Furka jest madra i dzielna koteczka, oby szybko wrocila do zdrowia i znalazla fajny domek. :ok: :ok:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pt lip 15, 2016 13:29 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

Super wiesci, pogorszenie po odczulaniu przejdzie i będzie lepiej :ok:

Rozczula mnie ten wątek, no :oops:

KatS

Post » Pt lip 15, 2016 13:33 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

Widzisz Gosiu, tak działają Wasze kciuki i dobre życzenia. :201461

Furka przed drugim śniadaniem dostała dziś smaczek z tuńczyka i poprosiła o następny. Potem do brzuszka powędrowała wołowinka.

Klatka została otwarta, a Furcia zaprzyjaźnia się z szarą myszą, wielokrotną ofiarą morderstw reszty bandy.
Obwąchała ją dokładnie i leży do niej przytulona :201413
Kociaste, w ramach wymiany darów otrzymały kocyk Furki.
Tereś śpiący nieopodal w szafie wyszedł, powąchał kocyk i spytał patrząc mi w oczy: Sądzisz, że MUSISZ nas OSTROŻNIE zaznajamiać z nową? Opanuj się, czekamy kiedy wydasz nam ją do wspólnej zabawy!
Miki powąchała kocyk, łapą nie strzepnęła, więc jest git. :ok:

Następny posiłek będzie czekał na Furcię w miseczce przed klatką. Ze mną w charakterze - mam nadzieję - już niejadalnego dodatku ;)
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Post » Pt lip 15, 2016 13:34 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

KatS pisze:Super wiesci, pogorszenie po odczulaniu przejdzie i będzie lepiej :ok:

Podobne uczucia mam, kiedy czytam o Stelli i Ciri :1luvu:
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Post » Pt lip 15, 2016 14:02 Re: Iga, Diabeł, Miki, Teśka - PNN :(( i Furora tymczas

Kotimont pisze:
KatS pisze:Super wiesci, pogorszenie po odczulaniu przejdzie i będzie lepiej :ok:

Podobne uczucia mam, kiedy czytam o Stelli i Ciri :1luvu:

:oops: :oops: :oops:

Kotimont pisze:Obwąchała ją dokładnie i leży do niej przytulona :201413

Taka twardzielka a jednak przytulanka jej była potrzebna :1luvu:

Kciuki za integrację stada :ok:

KatS

[poprzednia][następna]