Kotka problem z sierscia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 22, 2016 1:25 Kotka problem z sierscia

Przepraszam z góry za długa historie ale może ktoś mi coś podpowie...może coś robię złe? Mieszkamy w Londynie. Kiedy Jumper pojawiła sie w naszej rodzinie w 2008 roku była malutka...teraz wiem ze była chyba za wcześnie odłączona od mamy...sprzedający trochę mnie oszukał ...trudno... Teraz jest dalej kotkiem ciumkajacym... Wtula sie we mnie ciumka i ślini ...mruczy i pazurkuje.
Po roku pojawił sie Joker kotek którego ona przyjęła jak synka...ustępuje mu miseczke, myje go...śpią wtulone w siebie..ale chociaż on bezjajeczny to ja czasami za grzbiecik ucapi... Ona je malutko ma niedowagę...z tym ze ona woli suche jedzonko a on mokre bo suche go w zabki gryzie....jak głodny to zje i suche ale obrażony potem jest...wiec rano i wieczorem daje im mokre a suche jest cały czas...bo jak Joker rano zje swoje....to pójdzie do jej miseczki...a ona nie walczy tylko mu oddaje.
Problem pojawił sie kiedy wróciłam do pracy poza domem...wcześniej wszystko było ok...
Kotka zaczęła sie myć obsesyjnie... Najpierw przednie łapki pózniej brzuszek...wylizuje sie do skorki...nie ma zadniej infekcji...zbadałam u weta...kocie feromony w kontakcie...ktoś miał podobne doświadczenia? Prosze o wszelkie sugestie co jeszcze mogę zrobić...szukałam odpowiedzi na wielu stronach...
Ktoś mi poradził zeby je na czas mojej nieobecności rozdzielić zeby ona miała spokój ale sie nie da bo wtedy on pod zamkniętymi drzwiami siedzi i płacze....bardzoooo głośno.

Ellat40

Od: Nie maja 22, 2016 0:32

Post » Nie maja 22, 2016 8:25 Re: Kotka problem z sierscia

Czy kotka jest wysterylizowana? Bo o tym ani słowa nie napisałaś.
Koty wylizują się z reguły na tle nerwowym. Czy nic nie zmieniło się w otoczeniu? Nowy domownik? Nowe meble?
ser_Kociątko

Post » Pon maja 23, 2016 10:32 Re: Kotka problem z sierscia

ser_Kociątko - autorka napisała, że się zmieniło. Nie pracuje z domu, tylko wychodzi do pracy. Więc kotka, jak sądzę z tęsknoty i nerwów, liże się do gołego.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pon maja 23, 2016 10:40 Re: Kotka problem z sierscia

a faktycznie - mój błąd - no to mamy przyczynę - można jej założyć obróżkę dziaała lepiej niż dyfuzor :)
ser_Kociątko

Post » Czw maja 26, 2016 19:54 Re: Kotka problem z sierscia

Poniżej link do podobnego wątku. Może Ci się coś z niego przyda.

viewtopic.php?f=1&t=157143

Ja bym zrobiła kotce na wszelki wypadek poszerzone badanie krwi. Bo może to jednak nie stres jest przyczyną wylizywania, a jakaś choroba.
„ Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty. ” (Albert Schweitzer)

Norma0204

Od: Wto sie 18, 2015 16:55