Sterylizacja ??

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 20, 2016 22:27 Sterylizacja ??

Ciągle nawracająca rujka zmusza mnie do podjęcia decyzji sterylizacja czy wyciszenie rujki farmakologicznie.
Jaki są wasze opinie na temat tej drugiej metody ?

Obrazek

Adocus

Od: Nie kwi 17, 2016 22:06

Post » Czw kwi 21, 2016 10:25 Re: Sterylizacja ??

Witaj,
Bezsprzecznie sterylka jest najlepsza decyzją :ok:
Spokój i zdrowie kotki na całe życie.
Można przerwać rujkę farmakologicznie ale po co. Ja bym odczekała aż przestanie rujkować i szybko na zabieg, zanim dostanie kolejną.

O zaletach sterylizacji możesz przeczytać w wielu opracowaniach, potwierdzą Ci to weterynarze, no i z pewnością forumowicze.
Piękna, zadbana kociczka :1luvu:
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw kwi 21, 2016 10:47 Re: Sterylizacja ??

Przerywanie rujki farmakologicznie zapewnia ropomacicze. Także jest to najgorsze rozwiązanie. Bezsprzecznie sterylizacja.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw kwi 21, 2016 10:50 Re: Sterylizacja ??

klaudiafj pisze:Przerywanie rujki farmakologicznie zapewnia ropomacicze. Także jest to najgorsze rozwiązanie. Bezsprzecznie sterylizacja.

Jeżeli Adocus miała/miał na myśli cykliczne przerywanie rujki, to oczywiście grozi to ropomaciczem, nowotworami narządu rodnego i sutków.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw kwi 21, 2016 10:55 Re: Sterylizacja ??

http://www.kocie-abc.pl/zdrowie/jesli-n ... hormonami/

Dobry artykuł.

I niestety ja tego nie wiem z artykułu, ale z życia, bo kiedyś, kiedy byłam totalnie zielona w sprawach kocich, a sterylizacja jawiła mi się nieciekawie, Kitusia miała przerywaną rujke hormonami. To było może 10 lat temu. To doprowadziło Kitusię do ropomacicza. W porę udało się Kitusię uratować dzięki sterylce. Dziś Kitusia ma 15 lat i jest okazem zdrowia. Badamy i krew i usg dwa razy do roku, wiec wiem na pewno, że nic się w brzuszku nie rozwija. Ja polecam nie czekać, sterylizacja przedłuża życie kota i sprawia, że żyje on bardziej komfortowo i zdrowo :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw kwi 21, 2016 11:07 Re: Sterylizacja ??

Moja kotka wiele lat temu po regularnie podawanych hormonach umarła na raka listwy mlecznej. Nie polecam absolutnie.
Sterylizacja eliminuje ryzyko ropomacicza, to na pewno znacznie lepsza metoda. Kilka dni dyskomfortu, kotka się przemęczy, ale rozwiązuje to sprawę na stałe i poprawia kocie zdrowie.

A kotusia sliczna, jaki niesamowity kolor <3

KatS

Od: Pt wrz 25, 2015 14:59

Post » Czw kwi 21, 2016 12:36 Re: Sterylizacja ??

Zdecydowanie sterylizacja, zabieg jest prosty, kotka szybko dojdzie do siebie, a używanie hormonów do przerywania rujki niestety prowadzi wprost do ropomacicza oraz nowotworów. Wiem co mówię, niestety musiałam się nauczyć na błędach, i niestety na mojej ukochanej kotce, która oprócz ropomacicza "otrzymała"nowotwora listwy mlecznej.... Nie wyobrażasz sobie co to świństwo zrobiło z kotką... Pomimo później strerylki, leczenia, wycinania guzów na listwie kotka przeżyła jeszcze tylko 13 miesięcy... Ból i poczucie winy za błedną decyzję, słuchanie weta (oraz zaufanie do niego miast konsultacji z kimś innym), który przekonywał, ze w wieku 7 lat już absolutnie się nie sterylizuje kotki (kotka zachorowala 5 lat później) pozostaną do końca życia....

Także jeżeli mogę Ci poradzić, to zdecydowanie STERYLIZUJ, żadnych farmaceutyków!
https://www.facebook.com/kociazgraja/

meridenn

Od: Pon paź 19, 2015 11:24