Klio - turecka dama z pazurem

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 10, 2016 21:07 Klio - turecka dama z pazurem

Cześć wszystkim,
forum podczytuję już długo, nadszedł wreszcie czas by się formalnie przywitać i przedstawić naszą Klio :)

Klio, a właściwie Cleopatra Fenix Eye*PL, jest koteczką rasy Turecki Van, i jest z nami już blisko półtora roku. Ma w sobie wszystkie rewelacyjne cechy Vanów - jest towarzyska, ale nie namolna, łagodna, choć nie tchórzliwa, zrównoważona i spokojna, a przy tym wesoła. Dla mnie jest kotem o idealnym charakterze, a i urody jej odmówić nie można ;)
Obrazek
Van Kedisi j'aime :D

Van Vixen

Od: Pon sie 10, 2015 20:49

Post » Czw mar 10, 2016 23:28 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Jest bardzo piękna! Dużo czytałam na temat Vanów Tureckich, zachwycił mnie opis ich osobowości <3
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Czw mar 10, 2016 23:48 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Oooo, jaka piękna :1luvu:
Napisz o niej więcej? Nie znam osobiście żadnego tureckiego vana...

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Pt mar 11, 2016 7:31 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Laseczka :ok:
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Pt mar 11, 2016 8:30 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Jaka dama <3
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Pt mar 11, 2016 21:02 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Piękna królewna. Nie słyszałam nigdy dotąd o tej rasie. Musi być bardzo rzadka u nas.
„ Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty. ” (Albert Schweitzer)

Norma0204

Od: Wto sie 18, 2015 16:55

Post » Pt mar 11, 2016 22:16 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Dziękuje(my) za wszystkie komplementy :)

Faktycznie rasa bardzo rzadka, nie tylko u nas zresztą. Na wystawach w Polsce można je zobaczyć tylko w Krakowie, ja byłam w zeszłym roku jeszcze w Kędzierzynie, a w tym sezon wystawowy zacznę dopiero po wakacjach i chyba dopiero wtedy vany pojawią się przed publiką :)

Szkoda, że są tak niepopularne, bo to bardzo inteligentne i ogólnie mówiąc "pozytywne" koty. Klio pod tym względem świetnie reprezentuje rasę. Bardzo szybko się nauczyła domowych rytuałów, aportowania, szukania zabawek (na komendę "szukaj") oraz przychodzenia na wołanie (reaguje na imię i na "chodź"), za to nie wykorzystuje swojej inteligencji do prób obejścia domowych zakazów. Jest bardzo posłuszna i - o dziwo- nie robi tego co zakazane nawet wówczas, gdy wydaje jej się że nikt nie widzi. Niczego nie niszczy - mam hobby, do którego używam sznurków i koralików i jeszcze się nie zdarzyło by kocica chciała mi coś ukraść. Leży obok i wie, że "dotykać nie wolno".

Jest dość nieśmiała więc nie ładuje się gościom bez pardonu na kolana ani nie przymila do nich, raczej obserwuje z pewnej odległości. W ogóle nie jest to typ "kolankowca", mimo iż bardzo potrzebuje i lubi towarzystwo. Woli jednak siedzieć obok-przytulona na kanapie, siedząc na pianinie albo leżąc na podłodze przy wannie. Zawsze musi być w tym samym pomieszczeniu co domownicy, nie lubi być sama, więc wydaje mi się że nie jest to rasa dla osoby wychodzącej wcześnie rano do pracy i wracającej późnym popołudniem.

Poza tym jest bardzo łagodna i pozbawiona agresji, i jak myślę tureckie vany świetnie nadawałyby się do felinoterapii. Zamierzam zresztą zrobić certyfikat z przygotowania kociąt do tego "zawodu" :)

Podczas zabawy kicia zawsze dba o to by mieć schowane pazury. Nikogo nigdy nie podrapała, nawet podczas zabiegów przygotowania do wystawy, obejmujących kąpanie i suszenie suszarką. Właśnie-woda. Mówi się że vany to "koty pływające" ale to chyba nie do końca jest prawdą. Owszem, woda ją fascynuje, zabawy w umywalce to norma (łącznie z myciem się pod kranem :) ) ale nigdy nie weszła do wanny by popływać. Siedzi tylko na brzegu wanny i moczy łapy w mojej wodzie ;)

Nie wiem co jeszcze mogłabym dodać, jak Was cokolwiek ciekawi to pytajcie :) A, super sprawa to futro-jest bez podszerstka więc prawie nie ma fruwających włosów w domu ani futra na ubraniach. To jest naprawdę super, bo nie generuje dodatkowego sprzątania.

Van Vixen

Post » Pt mar 11, 2016 22:49 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Jest piękna :)))
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Wto mar 15, 2016 2:10 Re: Klio - turecka dama z pazurem

A czy Turecki Van to kot wysokościowy jak np. rosyjski czy raczej naziemny jak np. brytyjski? Lubi się wspinać bardzo wysoko? Wskakuje ludziom na ramiona?
„ Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty. ” (Albert Schweitzer)

Norma0204

Post » Śro mar 16, 2016 14:36 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Nie wspinają się wcale-za to wskakują :) Są bardzo skoczne, na szczęście skaczą z dużą gracją i bez szkód dla domowego wyposażenia. Jeśli chodzi o meble to starają się pozostawać na średnim poziomie-sofa, fotel, pianino, biurko, parapet.
Natomiast co do człowieka, to wskakiwanie ogranicza się do kolan, z których co najwyżej można się wyciągnąć wyżej, by dać "czółko".

Van Vixen

Post » Śro mar 16, 2016 14:49 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Ależ elegancka z niej Dama! :kotek:
Wspaniały kot :)

Emee

Od: Wto mar 15, 2016 16:17

Post » Czw mar 17, 2016 12:27 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Van Vixen pisze:Nie wspinają się wcale-za to wskakują :) Są bardzo skoczne, na szczęście skaczą z dużą gracją i bez szkód dla domowego wyposażenia. Jeśli chodzi o meble to starają się pozostawać na średnim poziomie-sofa, fotel, pianino, biurko, parapet.
Natomiast co do człowieka, to wskakiwanie ogranicza się do kolan, z których co najwyżej można się wyciągnąć wyżej, by dać "czółko".

Jak by miała drzewo w pobliżu to by się wspięła skoro jest taka skoczna.Mój rosyjski niebieski kotek też tylko w domu początkowo skakał (na najwyższe meble) , ale odkąd ma kolejny drapak, który tym razem jest bardzo prosty w ksztalcie - tylko wysoki okręcony sznurkiem sizalowy słupek, to się wspina po nim jak po drzewie na szczyt.
Wspina się też po mnie. Gdy nie doskoczy od razu aż do moich ramion ( uwielbia, żeby go nosić na ramieniu), to żeby nie spaść ,wysuwa pazurki i dalej sie po mnie wyżej pnie. :strach: Srednio przyjemne. :mrgreen:

Norma0204

Post » Nie maja 01, 2016 22:11 Re: Klio - turecka dama z pazurem (i jej maluchy)

7 tygodni temu Klio została mamą - w dość dramatycznych okolicznościach zresztą. To pierwszy nasz (jej i mój) miot i niestety od początku to co mogło, poszło niedobrze. Pierwsza część porodu trwała długo, kocica - pierworódka przecież - była nie tylko zestresowana ale i zmęczona. Już po fakcie okazało się, że pierwszy kociak był nie dość, że bardzo duży (Klio jest stosunkowo drobna), to ułożony łapkami do przodu. Zaklinował się i biedaczka nie mogła urodzić. Na szczęście weterynarza mamy blisko i udało się nam dojechać w mniej niż 10 minut. Niestety mimo reanimacji prowadzonej z pełnym poświęceniem (bardzo dziękuję dr Tomaszewskiemu z Melwet-u za wspaniałą akcję), kocurka nie udało się uratować.
Następnie akcja porodowa zupełnie ustała i po 10 godzinach spędzonych w izolatce kociego szpitalika, po długich naradach, lekarze podjęli decyzję o cesarskim cięciu. Urodziły się nam trzy dorodne kocięta - kocurek i dwie koteczki.

Byłam pełna obaw czy kocica nie odrzuci młodych, ale Klio mnie nie zwiodła - mimo kłopotów z raną pooperacyjną (po paru dniach było konieczne ponowne szycie w pełnej narkozie) zajmowała się dziećmi z oddaniem, choć pełna wątpliwości. Gdy nie była pewna, co trzeba robić, nawoływała mnie donośnym miauczeniem - właściwie to nie mogłam opuścić "pokoju porodowego" ;) I tak wspólnie uczyłyśmy się jak maluchy myć, masować i przystawiać :) Niezły trening miałam jak na początkującego hodowcę :P

A teraz już gonią nam po domu takie oto trzy kuleczki:

Obrazek
(Latte Loveheart Vixengatta*PL)

Obrazek
(Leofric Vixengatta*PL)

Obrazek
(La Luna Vixengatta*PL)

Zdjęcia wykonała w swojej uprzejmości moja przyjaciółka, dlatego pozwoliłam sobie na pozostawienie na nich jej logo.

Van Vixen

Post » Nie maja 01, 2016 22:54 Re: Klio - turecka dama z pazurem

Witam :)
Pozwolisz, że sobie przysiądę, by pooglądać sobie zdjęcia :)
Vany, jako nieliczne koty z dłuższym włosem, od razu mi się spodobały :) Klio jest śliczna. Tak zgrabniutka.
Dzieciątka jak mamusia :1luvu:
Najbardziej przypadła mi do gustu Latte Loveheart, choć jak na Vana to na chyba dużo kolorowego?
Niech kociątka się zdrowo chowają i by złe przygody już Was omijały, szerokim łukiem :ok:

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Nie maja 01, 2016 22:56 Re: Klio - turecka dama z pazurem (i jej maluchy)

Van Vixen pisze:
Obrazek
(Leofric Vixengatta*PL)

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

[następna]